newsletter

Chcete být informování o nových článcích? Přihlašte se k odběru novinek

Zdánlivě bezvýznamné zlozvyky. Pozor na ně, škodí vám

 
Zdánlivě bezvýznamné zlozvyky. Pozor na ně, škodí vám

Zdánlivě bezvýznamné, drobné zlozvyky, o kterých ani nevíme. Ty že nám mohou škodit? Je to tak. Zkuste si začít všímat toho, co děláte jen tak mimoděk a zcela automaticky. Dost možná budete svými (ne)škodnými zlozvyky nepříjemně překvapená.

 

Soustředíte se na důležitý telefonát a během chvilky si rozškrábete kůžičku kolem nehtů. Nebo píšete dlouhý mail a ejhle! Máte rozkousaný spodní ret. Není to nic dramatického, a tak tomu nevěnujete pozornost. Navíc, nějaký (zlo)zvyk má přeci každý z nás.

Někdy už ale nejde o maličkosti a vy se začnete snažit se svým zlozvykem něco udělat. Okousané nehty přeci jen nevypadají pěkně a rozmačkané pupínky po celém obličeji vám na kráse také nepřidají. Navíc jsou tu i zdravotní rizika.

Zaměřme se na nejčastější zlozvyky a na rady, jak proti nim bojovat.       

Zlozvyky a jejich léčba

Jestli už si vašeho nešvaru všiml někdo z vašeho okolí a upozornil vás na to, co děláte, nevztekejte se. Chce vám pomoci a pro vás by to měl být signál, abyste svému chování začala věnovat pozornost a pokusila se ho změnit. Je to pro vaše dobro!

Děti si například koušou nehty poměrně často, i když jim všichni z rodiny říkají, aby s tím přestaly. Ale ono to nějak nejde a nepomáhají ani výhružky, že dítěti namočíte prsty do pepře. Je jasné, že boj se zlozvyky není žádná legrace a není to nic snadného. U holčiček se ale může například stát, že okusování přestane ze dne na den, protože si prostě začnou lakovat nehty.

A přesně to je základem „léčby“ zlozvyků. Je potřeba zažitou aktivitu přebít něčím jiným. Doporučuje se například žvýkání, které sice na pohled také nevypadá příliš vábně, ale kromě toho, že odvádí vaši pozornost od zlozvyku jako takového, snižuje hladinu stresového hormonu. Asi to nepůjde hned, ale věřte, že časem se vám začne dařit a svých nešvarů se zbavíte.

Zmíněné okusování nehtů

Okusování nehtů většinou není nic jiného, než že si ulevujete od nervozity či stresu. Víte, že vaše nehty budou vypadat hrozně a že hrozí infekce, ale jak jinak nervozitu zmírnit?

První pomoc

Při okusování nehtů se doporučuje takzvaná finta s pilníkem. Nehty si zapilujte co nejkratší a bez hrubých okrajů, které by sváděly k okusování. Okraj nehtu musí být úplně hladký! Vše pak pojistíte tím, že nehtům dodáte sílu zpevňujícím lakem.

A mačkání pupínků

Asi každá žena a dívka ví, že pupínky na obličeji by se neměly „roznípávat“. Máte na výběr. Buď budete chodit dva dny s pupínkem nebo několik dní se strupem či bolákem, který se může vážně zanítit. Přesto si až neuvěřitelně mnoho žen zvolí tu druhou možnost.

                                                                

První pomoc

Asi jediné, co můžete zkusit, je pomocí pravidelné péče předcházet tomu, aby se vám pupínky lákající k vymačkávání na tváři dělaly. Bohužel tady skoro vše závisí na typu vaší pleti a fyzickém zdraví. Pupínky bývají často příznakem různých tělesných potíží, jako je například nerovnováha hormonů produkovaných žlázami s vnitřní sekrecí. Přesto je dobré vyzkoušet pravidelné používání peelingu a pleťových masek, případně lokální péči pomocí speciálních tyčinek a roztoků.

Kousání rtů

Pokud je právě okusování rtů váš problém, znáte to velmi dobře. Kdykoliv si olíznete ústa a ucítíte sušší kůži, začnete ji olizovat a kousáním se jí snažíte zbavit. Tyto „úpravy“ trvají obvykle tak dlouho, dokud si na rtu nevytvoříte prasklinku, která bolí a většinou i krvácí.

První pomoc

Ani tady vám žádný fígl nepomůže. Stejně tak jako u mačkání pupínků se snažte problému předejít pravidelnou péčí. Vyberte si balzám, který vám vyhovuje, aby vám ústa nevysychala a nenabízela podmínky pro okusování. Dobře zabírá mazání rtů klasickým medem.

Křížení nohou

Snad žádná žena by křížení nohou neoznačila za zlozvyk. Vždyť je to naprosto běžný a elegantní způsob sezení! A co když na sobě zrovna máte minisukni? Ze zdravotních důvodů jde však o katastrofu. Hrozí vám nepěkné křečové žíly, a také bolesti zad. Překřížené nohy totiž zamezují správnému proudění krve z dolních končetin, zatěžují nerovnoměrně pánev a nutí vás k hrbení, které s sebou přináší další zdravotní komplikace.

                                                                

První pomoc

Při sezení zkrátka musíte vždy věnovat pozornost pozici nohou. Správné sezení vypadá tak, že máte nohy vedle sebe, kolena v ideálním případě ohnutá do pravého úhlu a záda by se měla opírat o židli celou plochou.

Prokřupávání kloubů

Podle psychologů se různým protahováním a prokřupáváním prstů a kloubů projevuje člověk v kolektivu nejistý. „Křupáním“ se pak snaží zviditelnit a upozornit na sebe. Jenže zejména tady hrozí velmi vážné zdravotní komplikace, které mohou skončit i operací.

První pomoc

Tady je každá rada opravdu drahá a vlastně ani žádný pořádný tip neexistuje. Musíte samy přijít na způsob, jak zaměstnat ruce, nohy i hlavu hned, jakmile se u prokřupávání přistihnete.

 

Ve výčtu (ne)vinných zlozvyků bychom mohly pokračovat dál a dál. Nejdůležitější ale je, abyste si uvědomily, zda nějaký zlozvyk máte a zda může mít nějaké negativní dopady na vaše zdraví.

Pak se můžete pomaličku posunout k dlouhému a namáhavému boji, kterým krok po kroku svůj nešvar přebijete něčím zdraví prospěšnějším.

 

 

2020.12.03 | Jana Brandtlová | přečteno: 30071x
 

Poslat článek
Tisk

Štítky: zlozvyk zdraví psychika

 
archiv

Nejzajímavější články

 

Značkové kabelky jsou zárukou kvality

Kabelka patří mezi nejuniverzálnější dámské doplňky. Měla by být praktická, tedy schopná pojmout vše, bez čehož se v prů...
 
celý článek | Nina Albertová | 2022.08.06 | přečteno: 30259x

OSLAĎTE SI ŽIVOT: JAK A ČÍM?

Nedokážete si odpustit kávu bez cukru? Zvolte zdravější variantu. Věřte, že je z čeho vybírat, ať už v rámci oslazení ča...
 
celý článek | Kateřina Lulková | 2019.05.26 | přečteno: 30100x

Voňavé tvoření pro potěchu oka i pro zdraví

Podmanivá vůně, bzučení včel a čmeláků. Ano – bohatě mi kvete levandule. Jako každý rok ji začínám sklízet již ...
 
celý článek | Kateřina Pořízová | 2014.07.09 | přečteno: 30346x

Barvy v interiéru

Barvy a jejich sladění jsou základním prvkem každého interiéru. Pokud jste v situaci, kdy přemýšlíte o novém bytě, tyto ...
 
celý článek | Petra Zápotočná | 2018.02.11 | přečteno: 30150x
 

Portál pro ženy