newsletter

Chcete být informování o nových článcích? Přihlašte se k odběru novinek

reklama 6 v magazínu pro ženy

Zasněžený koláč s rybízem

 
Zasněžený koláč s rybízem

Také vás jarní počasí láká ven? Nechce se vám tvrdnout doma, vlastně ani trávit tolik času u sporáku, natož se zdržovat hledáním receptů a pečením složitých moučníků. Na něco dobrého ke kafíčku máte ale chuť vždycky. Dejte proto na náš tip! Prohledejte zmrazené zásoby ovoce a narazíte-li na rybíz, máte vyhráno! A navíc si po zimě bezvadně uklidíte mrazák.

 

 

Zasněžený koláč s rybízem je lehký, vláčný a velmi jedlý dezert, který patří mezi naše oblíbené v sezóně i mimo ni. Kombinace kyselého rybízu a sladkého sněhu z vaječných bílků dodává tomuto moučníku výraznou a naprosto nezaměnitelnou chuť. Recept je hrníčkový, díky tomu je příprava velmi snadná a také rychlá. Vyzkoušejte ho!

 

Zasněžený koláč s rybízem

Potřebujeme:

  • 4 vejce (do těsta pouze žloutky)
  • 1 vanilkový cukr
  • 3/4 hrnku cukru moučka
  • 3/4 hrnku mléka
  • 3/4 hrnku oleje nebo rozpuštěného tuku
  • 2 a půl hrnku polohrubé mouky (část můžete nahradit špaldovou moukou – chutná skvěle)
  • 1 kypřící prášek do pečiva


Navrch:

  • sníh ze 4 bílků
  • 3/4 hrnku cukru
  • menší miska rybízu (asi ½ litru)

 

Postup:

Žloutky utřeme s cukrem a vanilkovým cukrem, postupně přidáme mléko, olej a mouku s práškem do pečiva. Vznikne nám hustší vláčné těsto, které rovnoměrně rozetřeme na plech vyložený pečícím papírem (nebo vymazaný a vysypaný moukou, strouhankou, kokosem – jak kdo je zvyklý). Navrch natřeme tuhý ušlehaný sníh, do kterého jsme nejdříve přimíchali cukr a potom jen zlehka kuličky červeného rybízu. Pečeme v předehřáté troubě na 160 -170 °C asi 30 minut, dokud sníh nezačne lehce růžovět. Dostatečné propečení můžeme pro jistotu vyzkoušet metodou „špejle“. Necháme vychladnout.

TIP: Používáme-li mražený rybíz, ničemu to nevadí, nikdy ho ale nenecháváme předem rozmrznout (pustil by zbytečně moc šťávy). Do sněhové směsi ho vmícháme lžící jen velmi opatrně a ihned vrstvíme na těsto. Rybíz můžeme vložit také přímo na těsto, nechat v troubě asi 20 minut zapéct, potom teprve navrstvit sněhovou peřinu a dopéct. Mně se ale více osvědčil klasický postup.

 

      

 

Dobrou chuť!

 

Image courtesy of adamr at FreeDigitalPhotos.Net

 

 

 

2016.03.18 | Kateřina Pořízová | přečteno: 19471x
 

Poslat článek
Tisk

Štítky: zasněžený koláč s rybízem recept rybízová buchta

 
archiv

Nejzajímavější články

 

Den blbec

Už od probuzení se na Vás všechno valí? První telefonát nebo zpráva Vás dostanou? Ať děláte co děláte, všechno je špa...
 
celý článek | Zuzana Ditzelová | 2014.04.10 | přečteno: 17444x

Jak barvy ovlivňují náš život

Barvy ovlivňují náš život především tím, že jejich vnímání úzce souvisí s různými emocemi, které mají vliv na naši nálad...
 
celý článek | Jana Brandtlová | 2022.03.27 | přečteno: 1580x

Zabiják vztahu I. - ponorka

Čas prázdnin a dovolených s sebou přináší mnohá potěšení, ale i nejrůznější úskalí. Kromě zdravotních nesnází vás můž...
 
celý článek | Kateřina Pořízová | 2015.08.09 | přečteno: 17097x

Krása z plastu

"Tu PETku nevyhazuj, ještě se může hodit..!" Už jste někdy slyšela tato slova z úst své kamarádky? Dost mož...
 
celý článek | Bc. Eliška Střelková | 2014.06.30 | přečteno: 18327x
 

Portál pro ženy