newsletter

Chcete být informování o nových článcích? Přihlašte se k odběru novinek

Zasněžený koláč s rybízem

 
Zasněžený koláč s rybízem

Také vás jarní počasí láká ven? Nechce se vám tvrdnout doma, vlastně ani trávit tolik času u sporáku, natož se zdržovat hledáním receptů a pečením složitých moučníků. Na něco dobrého ke kafíčku máte ale chuť vždycky. Dejte proto na náš tip! Prohledejte zmrazené zásoby ovoce a narazíte-li na rybíz, máte vyhráno! A navíc si po zimě bezvadně uklidíte mrazák.

 

 

Zasněžený koláč s rybízem je lehký, vláčný a velmi jedlý dezert, který patří mezi naše oblíbené v sezóně i mimo ni. Kombinace kyselého rybízu a sladkého sněhu z vaječných bílků dodává tomuto moučníku výraznou a naprosto nezaměnitelnou chuť. Recept je hrníčkový, díky tomu je příprava velmi snadná a také rychlá. Vyzkoušejte ho!

 

Zasněžený koláč s rybízem

Potřebujeme:

  • 4 vejce (do těsta pouze žloutky)
  • 1 vanilkový cukr
  • 3/4 hrnku cukru moučka
  • 3/4 hrnku mléka
  • 3/4 hrnku oleje nebo rozpuštěného tuku
  • 2 a půl hrnku polohrubé mouky (část můžete nahradit špaldovou moukou – chutná skvěle)
  • 1 kypřící prášek do pečiva


Navrch:

  • sníh ze 4 bílků
  • 3/4 hrnku cukru
  • menší miska rybízu (asi ½ litru)

 

Postup:

Žloutky utřeme s cukrem a vanilkovým cukrem, postupně přidáme mléko, olej a mouku s práškem do pečiva. Vznikne nám hustší vláčné těsto, které rovnoměrně rozetřeme na plech vyložený pečícím papírem (nebo vymazaný a vysypaný moukou, strouhankou, kokosem – jak kdo je zvyklý). Navrch natřeme tuhý ušlehaný sníh, do kterého jsme nejdříve přimíchali cukr a potom jen zlehka kuličky červeného rybízu. Pečeme v předehřáté troubě na 160 -170 °C asi 30 minut, dokud sníh nezačne lehce růžovět. Dostatečné propečení můžeme pro jistotu vyzkoušet metodou „špejle“. Necháme vychladnout.

TIP: Používáme-li mražený rybíz, ničemu to nevadí, nikdy ho ale nenecháváme předem rozmrznout (pustil by zbytečně moc šťávy). Do sněhové směsi ho vmícháme lžící jen velmi opatrně a ihned vrstvíme na těsto. Rybíz můžeme vložit také přímo na těsto, nechat v troubě asi 20 minut zapéct, potom teprve navrstvit sněhovou peřinu a dopéct. Mně se ale více osvědčil klasický postup.

 

      

 

Dobrou chuť!

 

Image courtesy of adamr at FreeDigitalPhotos.Net

 

 

 

2016.03.18 | Kateřina Pořízová | přečteno: 30071x
 

Poslat článek
Tisk

Štítky: zasněžený koláč s rybízem recept rybízová buchta

 
archiv

Nejzajímavější články

 

Dubaj – trochu jiná dovolená

  Nevíte, kam na dovolenou? Návštěva emirátu Dubaj může být zajímavý nápad. ...
 
celý článek | Admin | 2015.11.09 | přečteno: 29957x

Hanka Č. – „Manžel mi je tajně krade“

Odsypala jsme si několik tabletek mimo, ať nemusím do krabičky a na víčko jsme přilepila tenký „kontrolní&ldquo...
 
celý článek | Admin | 2013.05.06 | přečteno: 29838x

KoraJungleJazz - kouzelné rytmy Afriky

K mému setkání se skupinou KoraJungleJazz došlo úplnou náhodou, když jsem je zaslechla hrát na ulici. Ač se většinou ...
 
celý článek | Martina Limbergová | 2014.05.09 | přečteno: 29864x

Jak dodat bydlení pozitivní energii? Upravte byt podle Feng Shui

Znáte ten pocit, když vstoupíte do místnosti, která na vás dýchne klidem a útulností? A chcete toho pocitu dosáhnout i u...
 
celý článek | Martina Limbergová | 2019.12.20 | přečteno: 29914x
 

Portál pro ženy