Nepřehlédněte
KYSELINA LISTOVÁ – DŮLEŽITÝ VITAMÍN NEJEN PRO TĚHOTNÉ
Nádherná a chutná ovocná kytice je nápaditý dárek pro každou příležitost
newsletter
Chcete být informování o nových článcích? Přihlašte se k odběru novinek
Zasněžený koláč s rybízem
Také vás jarní počasí láká ven? Nechce se vám tvrdnout doma, vlastně ani trávit tolik času u sporáku, natož se zdržovat hledáním receptů a pečením složitých moučníků. Na něco dobrého ke kafíčku máte ale chuť vždycky. Dejte proto na náš tip! Prohledejte zmrazené zásoby ovoce a narazíte-li na rybíz, máte vyhráno! A navíc si po zimě bezvadně uklidíte mrazák.
Zasněžený koláč s rybízem je lehký, vláčný a velmi jedlý dezert, který patří mezi naše oblíbené v sezóně i mimo ni. Kombinace kyselého rybízu a sladkého sněhu z vaječných bílků dodává tomuto moučníku výraznou a naprosto nezaměnitelnou chuť. Recept je hrníčkový, díky tomu je příprava velmi snadná a také rychlá. Vyzkoušejte ho!
Zasněžený koláč s rybízem
Potřebujeme:
- 4 vejce (do těsta pouze žloutky)
- 1 vanilkový cukr
- 3/4 hrnku cukru moučka
- 3/4 hrnku mléka
- 3/4 hrnku oleje nebo rozpuštěného tuku
- 2 a půl hrnku polohrubé mouky (část můžete nahradit špaldovou moukou – chutná skvěle)
- 1 kypřící prášek do pečiva
Navrch:
- sníh ze 4 bílků
- 3/4 hrnku cukru
- menší miska rybízu (asi ½ litru)
Postup:
Žloutky utřeme s cukrem a vanilkovým cukrem, postupně přidáme mléko, olej a mouku s práškem do pečiva. Vznikne nám hustší vláčné těsto, které rovnoměrně rozetřeme na plech vyložený pečícím papírem (nebo vymazaný a vysypaný moukou, strouhankou, kokosem – jak kdo je zvyklý). Navrch natřeme tuhý ušlehaný sníh, do kterého jsme nejdříve přimíchali cukr a potom jen zlehka kuličky červeného rybízu. Pečeme v předehřáté troubě na 160 -170 °C asi 30 minut, dokud sníh nezačne lehce růžovět. Dostatečné propečení můžeme pro jistotu vyzkoušet metodou „špejle“. Necháme vychladnout.
TIP: Používáme-li mražený rybíz, ničemu to nevadí, nikdy ho ale nenecháváme předem rozmrznout (pustil by zbytečně moc šťávy). Do sněhové směsi ho vmícháme lžící jen velmi opatrně a ihned vrstvíme na těsto. Rybíz můžeme vložit také přímo na těsto, nechat v troubě asi 20 minut zapéct, potom teprve navrstvit sněhovou peřinu a dopéct. Mně se ale více osvědčil klasický postup.
Dobrou chuť!
Image courtesy of adamr at FreeDigitalPhotos.Net
Poslat článek
Tisk
Štítky: zasněžený koláč s rybízem recept rybízová buchta