Nepřehlédněte
Vybíráme tu pravou sedací soupravu do obývacího pokoje
ZDRAVÁ PRSA: JAK SE SPRÁVNĚ A DOSTATEČNĚ CHRÁNIT PŘED RAKOVINOU?
Fitness vybavení pro ženy, které si můžete pořídit i domů
newsletter
Chcete být informování o nových článcích? Přihlašte se k odběru novinek
Zahrada v březnu a jedlá chryzantéma
S příchodem března dorazily paprsky sluníčka a snad už nás opustí aspoň v nížinách sníh i mrazíky a budeme se moci začít věnovat zahradě. Jaro, alespoň podle kalendáře, je za chvíli tady a s tím už na nás čekají práce na zahradě, ale i doma nebo ve sklenících, kde vesele vyséváme a vyséváme....ať už semena vyzkoušených rostlin a nebo nově objevených, jakou je třeba jedlá chryzantéma.
Ostříhat, uklidit, vysévat
Jakmile zmizí poslední sníh, můžeme již odkrýt záhony či skalku a uklidit z nich slámu nebo větve, jimiž jsme je na zimu izolovali. V březnu je také ideální doba na prořezávání větví keřů a jabloní. Například keře rybízu by se měly svázat, aby vrabci neklovali narašené pupeny. Pročistit je nutné také skalku nebo keříky jahodníku – všude odstraníme staré listy, nevhodné výhony. V období, kdy je zahrada ještě holá a bez rozrostlé trávy, se uklízí nejsnáze. V této době také začínají růst plevelné rostliny. Zlikvidujte je proto již v zárodku a to vytrháváním i podkopnutím motyčkou.
Znáte jedlou chryzantému?
Chryzantémy jsou nejtypičtějšími květinami našeho podzimu. Kromě toho, že potěší svou krásou a nenáročností, dají se některé druhy pěstovat i jako listová zelenina. Chryzantéma je ideální pro přípravu léčivých čajů, salátů, špenátu a dalších pokrmů inspirovaných asijskou kuchyní. Je známá z východní kuchyně původem ze západního středozemí. Pro kuchyňské zpracování se hodí jen mladé listy a stonky. Ty se používají jako salátová zelenina, a to buď samostatně, podobně jako hlávkový salát, nebo ve směsi s další zeleninou, nejčastěji rajčaty či naklíčenými fazolkami, sójou, mungem. Dají se tepelně upravovat na způsob špenátu či slouží coby zeleninová přísada do různých asijských jídel, smaží se na oleji společně s česnekem a chilli papričkami. Pikantní směs je vhodným doplňkem k masu i rýži. Květy bývají součástí čajové směsi.
Bylinkám, které nám přezimovaly na záhoně, dodáme před vyrašením potřebné živiny kombinovaným hnojivem. V suchém stavu jej rozhoďte na záhon. Většinu nových bylinek předpěstujeme výsevem do truhlíků, a pak teprve jako sadbu je dáváme na záhon. Od loňska vám mohla na záhonu zbýt levandule – ta se krásně rozrůstá a vydrží několik let na jednom místě. Pokud ji necháme na slunečné straně a přes zimu jsme ji ochránili před zimními větry, brzy nám zaplaví zahradu svými fialovými květy. Jiné rostliny by ji neměly zastiňovat.
Vysazovat rostliny ven ještě nemůžeme, zmrzly by. Na semena ředkviček či mrkve je březen vhodná doba, ale je lepší počkat, až bude záhon trochu prohřátý.
Připravte si letničky a květiny do truhlíků
Nastává ideální doba pro rozmnožování nebo předpěstování letniček do záhonů či do truhlíků. Zaměřit se můžete na muškáty, lobelky nebo fuchsie, ale také afrikány, hvozdíky, astry či kosmatce.
Vysaďte si okrasné keře a stromky
Konec března je ideální pro vysazení okrasných keřů či ovocných stromků, zejména růží. Prozíraví jedinci si na podzim vykopali jámy na tyto keře, a tedy nemusí nyní zápasit s promrzlou hlínou. Ale pod slunečními paprsky se určitě podaří připravit vhodné místo i v této době – do hlíny se budou těšit všechny okrasné keře, vinná réva nebo maliny a ostružiny, ze stromků potom meruňky. Je nezbytné půdu přihnojit.
A nenechejte se odradit, pokud se ještě ochladí, nebo přijde špatné počasí. Jaro už tu opravdu bude za chvíli a zahrady si užijeme celý dlouhý půlrok. A jak říká pranostika – březen, za kamna vlezem, ale na druhou stranu - studený březen, mokrý máj, bude humno jako ráj.
Venku je sice ještě mráz a na jaro to zatím moc nevypadá, přesto se můžeme těšit, že se na záhoncích nebo v trávě již objevují sněženky, talovíny nebo pestrobarevné krokusy. Kvést na slunci začnou i některé keře – například zlatý déšť nebo lýkovec a nebo nám již kvete první posel jarních květů - voňavý vilín.
Pokud jste již vyzkoušeli jedlou chryzantému, budeme rádi za názor.
redakce www.realityprozeny.cz
foto: Pixmac, redakce
text chryzantéma: abecedazahrady.cz
Poslat článek
Tisk
Štítky: