newsletter

Chcete být informování o nových článcích? Přihlašte se k odběru novinek

Vánoce bez nemocí? Zkuste hlívu ústřičnou a houbu shiitake

 
Vánoce bez nemocí? Zkuste hlívu ústřičnou a houbu shiitake

Ten předvánoční shon! Snažíte se v záplavě nakupujících rychle vyřídit nákupy, poklidit doma, napéct cukroví… V tuto dobu si žádná z nás nemůže dovolit onemocnět – protože Vánoce s chřipkou, to je pravé peklo. Víte, že můžete nemocem předejít? Pomůžou vám s tím houby, které jste možná už někdy vařila, určitě někdy jedla, ale rozhodně jste je nepovažovala za léčivé!

 

Hlíva ústřičná a shiitake

Hlívu ústřičnou asi znáte – seženete ji v každém větším obchodě a je výborná třeba v guláši, když zrovna chcete odlehčit na jeden den jídelníček od masa. Je to dřevokazná houba, a jako taková má tu skvělou vlastnost, že do sebe „nasává“ živiny ze stromů, na kterých roste. Díky ní je může naše tělo zpracovat.

Houba shiitake už tak známá není, ale možná už jste o ní slyšela. Česky se jí říká také houževnatec jedlý a je to typická přísada asijské kuchyně. Chutná skvěle – v Číně se jí přes 2000 let. V poslední době ji navíc zkoumají vědci z celého světa. Proč? To si hned povíme.

                                                                          Houba shiitake

Vzpruha pro vaši imunitu – betaglukany

Obě houby jsou v tradiční čínské medicíně známé tím, že podporují imunitu. Obsahují totiž látky zvané betaglukany, polysacharidy, které podporují tvorbu fagocytů. To jsou buňky, které zodpovídají za imunitní reakci v případě, že vaše tělo napadne nějaký virus nebo bakterie. Zjednodušeně tedy můžeme říct, že látky obsažené v hlívě a shiitake pomáhají tělu vypořádat se s nemocemi.

Obsahují i spoustu dalších prospěšných látek. Shiitake je například bohatý zdroj mědi, selenu, vitamínu B2 a B6, zinku, manganu, vitamínu D, železa a dalších vitamínů a minerálů. Jednoduše je to takový chutný koktejl všeho, co vaše tělo potřebuje, aby zvládlo svátky ve zdraví.

Co na hlívu a shiitake říkají lidé, kteří je užívají? Například paní Jana uvádí na webu výrobce tablet z hlívy ústřičné Superionherbs tyto zkušenosti:

Navštěvovala jsem universitu 3. věku a jeden semestr jsme se věnovali léčivým houbám. Od té doby jsem začala užívat hlívu s rakytníkem a fajn. Jindy 3x za zimu antibiotika, nyní bez nich. Jsem nadšená, nyní mám spadeno na lesklokorku.“ (Leklokorka lesklá je další z léčivých hub.)

                                                                         Hlíva ústřičná

Bojem s rýmičkou to nekončí

Důvod, proč vědci věnují pozornost houbě shiitake, není jen to, že vám pomůže předejít zimním nachlazením. Tahle léčivá houba toho totiž svede daleko víc.

Dlouhá léta ji zkoumal Kisaku Mori, PhD., z Japonska. A víte, co zjistil? Že shiitake dokáže snižovat cholesterol, léčí vysoký tlak a dokonce je účinnou zbraní proti rakovině. Studie prokázaly, že pouhých 5 až 6 hub shiitake denně by vám pomohlo snížit cholesterol o 12 % za týden! Další studie, uskutečněná roku 1970 v Tokiu, zkoumala vliv shiitake na rakovinu. Byla provedena na myších a výsledky byly překvapující: u šesti z deseti myší nádor postupně ustupoval. Hlíva v tomto ohledu nezůstává pozadu, její účinky jsou podle studií podobně skvělé.

Kde sehnat shiitake a hlívu?

Aby vám shiitake a hlíva pomohly předejít nemocem, bohužel nestačí uvařit z nich jednou za čas guláš nebo si zajít na čínu – vaše tělo potřebuje pravidelný přísun léčivých látek. Ten mu zajistíte s doplňkem stravy.

Na českém trhu je těchto doplňků dostupná celá řada, jejich kvalita ale není stejná. Až budete vybírat ten svůj, dbejte na tři důležité věci:

  • Tabletky by měly být 100 % přírodní. Není třeba s nimi polykat i zbytečnou chemii.
  • Měly by mít dostatečnou koncentraci polysacharidů, tedy minimálně 40 %.
  • Houby, ze kterých je doplněk vyrobený, by měl být pěstované přirozeným způsobem, to znamená na skutečných kmenech. Někdy se pěstují na pilinových blocích – to je sice pro výrobce levnější, ale tyto houby nejsou tolik kvalitní.

Už jste některou z těchto hub vyzkoušela? A co na ně říkáte?

 

2017.12.12 | Admin | přečteno: 30108x
 

Poslat článek
Tisk

Štítky: zdraví imunita hlíva ústřičná shiitake doplňky stravy

 
archiv

Nejzajímavější články

 

5 tipů na nákup ekologických hraček

Děti rostou rychle a během pár let po nich zůstane mnoho hraček nejen jako vzpomínka, ale také jako odpad. Navíc už výro...
 
celý článek | Nina Albertová | 2021.02.24 | přečteno: 30612x

Jak zklidnit mysl

Společným jmenovatelem téměř všech trápení je v dnešní době uspěchanost. Ráno vstaneme z postele a už uvažujeme, co v...
 
celý článek | Mgr. Daniela Krejčí | 2014.07.18 | přečteno: 30221x

Sezóna medvědího česneku vrcholí! Vypravte se na něj také!

Víte, že medvědů jsou teď plné lesy? Samozřejmě ale není řeč o šelmách, nýbrž o pikantních a tělu velmi prospěšných l...
 
celý článek | Kateřina Pořízová | 2016.04.22 | přečteno: 30089x

Úvod do čtenářského deníku

Láska ke knížkám mi byla asi vrozena, můj tatínek miluje knížky, moje maminka miluje knížky, moji oba prarodiče byli ...
 
celý článek | Meridene | 2014.08.03 | přečteno: 30181x
 

Portál pro ženy