newsletter

Chcete být informování o nových článcích? Přihlašte se k odběru novinek

Třídíte odpad? Máte naši pochvalu

 
Třídíte odpad? Máte naši pochvalu

Snažili jste se někdy spočítat, kolik třeba za jeden týden nahromadíte odpadu? A kolik za měsíc, rok, potažmo celý život? Asi byste se nedopočítali. Tento odpad musí někde skončit. Ještě donedávna jsme neměli sebemenší tušení, kde to je.

 

Říká se, že člověk je nejvíce sebedestruktivním tvorem na planetě. A něco na tom asi bude. Ta totiž začíná být pěkně zaneřáděná odpadky všeho druhu.

Víte, jak dlouho se v přírodě třeba rozkládá jeden igelitový pytlík? Mohou to být stovky let. Zátěží pro životní prostředí je navíc už samotná jeho výroba.

Nedopalek od cigarety v přírodě leží i 10 let

Doba rozkladu baterií se udává až na 500 let, stovky let to trvá pneumatikám a hliníkovým plechovkám. Ale nemyslete si, příroda si nedokáže moc poradit ani s cigaretovými nedopalky, kterých se zbavuje cca 10 let. Už rozumíte, proč je tak důležité třídění odpadu a jeho recyklace

Důležitost třídění odpadu a jeho recyklace

Asi každý dnes už ví, že bychom měli odpad třídit a umožnit tak jeho recyklaci. Netříděný odpad totiž končí na skládkách, nebo je např. energeticky zpracován.

Správně vytříděný odpad putuje k recyklaci – nejdříve na tzv. dotřiďovací linky, kde dochází k jeho ručnímu roztřídění a dotřídění.

Tato část recyklačního procesu je nezbytná, protože někteří z nás neodkládají do barevných kontejnerů jen ten odpad, pro který jsou určené. Pokud si nejste jisti, co do konkrétních nádob patří, řiďte se informacemi na samolepkách, kterými bývají označeny.

Z toho skutečně vytříděného materiálu pak vzniká tzv. druhotná surovina, která se používá pro výrobu různých výrobků. Zrecyklovaný odpad se k nám tak vrátí v nové podobě. Díky tomu šetříme zdroje a také přírodu.

Jak nakládat s odpadem?

Rozhodli jste se vyprodukovaný odpad pečlivě třídit – za to si zasluhujete pochvalu. Pravděpodobně tedy již znáte i barevné kontejnery, které se nacházejí ve většině obcí.     
Obecně platí, že žluté kontejnery slouží pro odpad z plastů, modré z papírů a zelené pro použité sklo. Po každém ale tu a tam zůstane i odpad, který se nehodí ani do jednoho z těchto kontejnerů a vyvstává tak otázka, kam s ním?

Co s použitými pneumatikami?

Spoustu třídění nakloněných obyvatel (těch je mimochodem celých 73%) například zajímá, kam vyhodit staré pneumatiky? Rozhodně nepatří do komunálního odpadu a už vůbec ne do lesa, nebo jejich pálením.

Víte, že za likvidaci pneumatik – tedy za jejich zpětný odběr, platíte již při jejich zakoupení? Jejich zpětný odběr zajišťují jejich výrobci a dovozci. Pneumatiky můžeme bezplatně odložit u prodejce, ale také v autoservisech. Více v článku „Kam a proč vyhodit pneumatiky?“.

Co se starými botami?

Dále se občas potýkáme s problémem, kam vyhodit boty. Je to jednoduché – boty stačí vyčistit, svázat k sobě a vhodit je do speciálního kontejneru na textil.

Mezi další třídičské lahůdky patří dotazy, kam vyhodit tonerkam vyhodit CD a jak třeba na úklid garáže

Třídění odpadu rozhodně není nic těžkého a rozhodně má smysl. Tak do toho!

 

2018.06.13 | Admin | přečteno: 30151x
 

Poslat článek
Tisk

Štítky: domácnost odpady třídění odpadu ekologie

 
archiv

Nejzajímavější články

 

Víte, jaké příznaky má těhotenská cukrovka a jak se jí bránit?

Věděli jste, že těhotenská cukrovka se objevuje dnes už asi u 18% nastávajících maminek? Její výskyt vzrůstá podobně jak...
 
celý článek | Lea Kubová | 2021.10.26 | přečteno: 30475x

V ZIMĚ SE BEZ SVETRU NEOBEJDETE. KTERÝ JE KRÁLEM LETOŠNÍ SEZÓNY A PROČ SI HO POŘÍDIT?

Je hřejivý, měkoučký, příjemný a tvoří součást zimního šatníku. Do jakého kousku se zachumlat a být zároveň in? Sezóna s...
 
celý článek | Kateřina Lulková | 2019.01.20 | přečteno: 30140x

Dubaj – trochu jiná dovolená

  Nevíte, kam na dovolenou? Návštěva emirátu Dubaj může být zajímavý nápad. ...
 
celý článek | Admin | 2015.11.09 | přečteno: 30190x

Život jedna báseň

Jaká je vaše nejoblíbenější činnost ve volném čase? Spíte? Čtete si? Sportujete? Tvoříte? Jste všestranný Ferda Mrave...
 
celý článek | Kateřina Pořízová | 2014.10.23 | přečteno: 30319x
 

Portál pro ženy