newsletter

Chcete být informování o nových článcích? Přihlašte se k odběru novinek

Superpotraviny: Kde se vzaly, proč jsou tak super a které z nich rozhodně zařadit do svého jídelníčku?

 
Superpotraviny: Kde se vzaly, proč jsou tak super a které z nich rozhodně zařadit do svého jídelníčku?

V posledních letech se s pojmem „superpotravina“ můžeme setkat na každém kroku. Jedná se o souhrnné marketingové označení pro takové potraviny, které obsahují vysoké množství látek prospěšných pro lidský organismus. Jaké potraviny bychom tedy měly do svého jídelníčku určitě zařadit?

 

Co jsou to superpotraviny

Superpotraviny se vyznačují vysokým obsahem antioxidantů, vitaminů a minerálních látek. Jedná se zejména o různé druhy ořechů, semínek, ovoce, zeleniny nebo luštěnin. V zahraničí se na prvních příčkách nákupů superpotravin drží goja, chia semínka či chlorella. V tuzemských podmínkách je nejvyhledávanějším česnek, zázvor, zelí a v neposlední řadě brusinky.   

                                                                                                                             

Semínka, nenápadný zdroj minerálních látek

Nejznámějším zástupcem jsou chia semínka, která obsahují vysoké procent vápníku, dokonce více než mléko. Kromě toho jsou chia semínka podstatným zdrojem dalších minerálních látek, jako je fosfor nebo hořčík. Z důvodu vysokého obsahu antioxidantů pomáhají chia semínka v boji proti rakovině nebo při hubnutí a zpomalují proces stárnutí pleti.                                                               

Obdobným složením se mohou pyšnit i lněná semínka, která ještě navrch patří k významným zdrojům omega-3 mastných kyselin. Pochlubit se mohou protizánětlivými účinky, a také tím, že podporují hladký porod. Stejně tak prospěšná jsou i dýňová semínka, slunečnicová, konopná anebo sezamová. Nejčastěji se semínka přidávají do jogurtu, smoothie nebo se konzumují samostatně. 

Přesto nejvyšší váhu, co se zdravotních přínosů týká, mají ořechy všeho druhu. Z průzkumů a studií dokonce vycházejí vlašské ořechy jako ty úplně nejlepší, a tak se nemusíme honit za exotickými plodinami, ale můžeme se spolehnout na to, co nám roste přímo na zahrádkách. A to je skvělé.

                                                                

Česnek a zelí, typické české superpotraviny

Česneku se přírodní lékař přezdívá z mnoha důvodů, jedním z nich je ten, že má protirakovinné účinky. Působí skvěle i jako posilovač imunity, jelikož je doslova nabitý antioxidanty. Právě proto, že je česnek schopen likvidovat bakterie, pomáhá proti otravě jídlem.

Za bohatý zdroj zdraví prospěšných látek se považuje i zelí, které je navíc velmi levné. Tvrdí se, že jedna hlávka zelí je tvořena až z 90 % vodou, proto zelí vhodně podpoří detoxikaci organismu a s tím související očistu střev. Dále se ve zmíněných druzích zeleniny nachází hromada vitaminů, především třídy B, a minerálních látek, jako je železo, vápník nebo zinek. 

                                                                                                                                                         

Ovoce, chutná a zdravá složka stravy

Nejvyhledávanějšími superpotraviny mezi ovocem jsou lesní plody a citrusy. Jahody, maliny, borůvky, ostružiny, brusinky, ale i další bobulovité plody slouží jako prevence proti zánětům, a to především díky vysokému množství antioxidantů. Mimo jiné pomáhají zmírnit známky stárnutí nebo podpořit růst vlasů a nehtů.                                                               

Citrusy, jako jsou pomeranče, mandarinky či grapefruity, jsou známé zejména jako významný zdroj vitaminu C. Tyto plody toho však mohou nabídnout daleko více, jako je vyplavování škodlivých látek z těla, ochlazení přehřátého organismu v letních měsících nebo snížení hladiny cholesterolu. 

                                                                

Všechny superpotraviny by se však měly konzumovat s mírou, především semínka.

2022.04.26 | Jana Brandtlová | přečteno: 30130x
 

Poslat článek
Tisk

Štítky: superpotraviny vitamíny semínka ořechy borůvky kvašená zelenina zdraví prospěšné látky antioxidanty

 
archiv

Nejzajímavější články

 

Pronajměte si ostrov

Pronajměte si ostrov. Finančně je to totiž dovolená, kterou si může dovolit téměř každý. Soukromé ostrovy, které se...
 
celý článek | Jana Brandtlová | 2023.04.22 | přečteno: 30314x

Fitbox – sport, při kterém se zaručeně odreagujete

Přemýšlíte nad tím, že začnete sportovat, ale běh ani posilovna vás nebaví? Nebo byste se zkrátka jenom chtěla odreagova...
 
celý článek | Tereza Zelinková | 2017.12.02 | přečteno: 30581x

Pánská trička – vhodný dárek pro vašeho muže

Pánská trička jsou stále populárním dárkem pro muže všech věkových kategorií. Milují je malí chlapci, teenageři, dospělí...
 
celý článek | Martina Limbergová | 2017.12.25 | přečteno: 30174x

Jak na výkup automobilů za hotové: 5 kroků, kterými připravíte váš vůz k prodeji

Rozhodli jste se prodat své auto do autobazaru, ale nevíte přesně, jak na výkup automobilů za hotové? Nevadí! Tento člán...
 
celý článek | Admin | 2019.07.12 | přečteno: 30113x
 

Portál pro ženy