Nepřehlédněte

Naše auto

 
celý článek | Meridene | přečteno: 9597x 2015.07.27

Pozvánka na Velikonoční sobotu

 
celý článek | Admin | přečteno: 9497x 2014.04.16

V čem zazáříte na karnevalovém večírku?

 
celý článek | Martina Limbergová | přečteno: 11987x 2014.11.21

newsletter

Chcete být informování o nových článcích? Přihlašte se k odběru novinek

ŠPANĚLSKÝ FLAN

 
ŠPANĚLSKÝ FLAN

 

Budete se účastnit mého prvního pokusu o výtečný španělský dezert jménem FLAN.

A pokud máte rádi puding, panna cottu, creme brulée a cokoliv tomu podobné, mohl by mít i u vás recept úspěch.

 

Bohužel netuším, nakolik bude dezert podobný originálu, já jsem ochutnala flan  pouze od českých kuchařek (ale podle receptu rodilých Španělek :-) )
Příprava je snadná, jen časově náročná, flan se nejdříve peče a potom ještě dlouho chladí.

Co bude potřeba?

  •   cukr a trošku vody (na karamel)
  •   5 až 6 vajec (podle velikosti)
  •   plechovku kondenzovaného mléka (já jsem použila slazené, pokud použijete neslazené, bude ještě potřeba asi 5 vrchovatých polévkových lžic cukru)
  •   stejné množství mléka
  •   a vanilkový lusk, nebo extrakt

A potom už jen odvahu!!

Začneme tím, že si připravíme karamel: na pánvi rozpustíme cukr, přilijeme kapku vody a necháme povařit. Až se vyvaří voda, začne karamel pěnit a máme hotovo.

Teď nastane nejulepenější fáze přípravy. Karamelem vymažeme nádobu vhodnou k zapékání (já jsem použila několik menších, protože vhodnou velkou nemám). Tenkou vrstvou boky a zbytek karamelu jsem rozdělila na dno formiček, tam je žádoucí, aby bylo karamelu víc.

A jdeme na samotnou hmotu na flan:

Nejdříve rozšleháme celá vejce, přidáme kondenzované mléko, v prázdné plechovce poté odměříme obyčejné mléko a přidáme lžičku až dvě extraktu, nebo semínka z celého lusku  a vše důkladně ušleháme.

A doporučuji přes sítko nalít do připravených misek. Misky vložíme do hlubšího pekáče a ten naplníme vodou minimálně do poloviny výšky zapékacích misek. Vložíme do trouby a pečeme asi hodinu na 150°C (horkovzduch, v elektrické 180-200°C-voda by neměla vařit). Flan je hotový, když je i na dotek tuhý (nebo do něj ďobněte špičkou nože, když zůstane čistý je hotovo).

Vylovíme misky z pekáče a necháme pomalu úplně vychladnout, teprve potom můžeme dát na několik hodin do lednice.

Servírování:

Uvolníme opatrně flan od stran zapékací misky, přikryjeme talířkem a rychle překlopíme.

Tadá :-)

 

 

2014.02.11 | Andrea Tomanová | přečteno: 11331x
 

Poslat článek
Tisk

Štítky: flan španělský dezert karamelový flan

 
archiv

Nejzajímavější články

 

Zelené trávy aneb nechme se inspirovat přírodou

  Zelené trávy znali naši předci jako součást přirozené stravy. Nevařené trávy přidávali k různým pokrm...
 
celý článek | Alice Drápal Audyová | 2012.12.12 | přečteno: 9746x

Kam za skvělou dovolenou? Bulharsko je hit!

Kdo by to byl řekl, že v době, kdy lze za poměrně nízkou částku letět třeba až na druhý konec světa, se na žebříček n...
 
celý článek | Admin | 2016.09.06 | přečteno: 10001x

Koberce a alergie na prach

Máte doma alergika? A nevíte, jakou podlahovou krytinu pořídit? Přemýšleli jste nad kobercem, ale nevíte, zdali je vhodn...
 
celý článek | Admin | 2017.10.09 | přečteno: 2671x

Dubaj – trochu jiná dovolená

  Nevíte, kam na dovolenou? Návštěva emirátu Dubaj může být zajímavý nápad. ...
 
celý článek | Admin | 2015.11.09 | přečteno: 10447x
 

Portál pro ženy