newsletter

Chcete být informování o nových článcích? Přihlašte se k odběru novinek

Seriál o grilování: 4. Díl – Jaké pomůcky z vás udělají mistra u grilu?

 
Seriál o grilování: 4. Díl – Jaké pomůcky z vás udělají mistra u grilu?

Pořídili jste si nový gril a už se nemůžete dočkat, až na něj vložíte první várku masa a pochutnáte si na dalších výtečných dobrotách? Máte ale vše, co ke správnému grilování potřebujete? Některé náčiní je prakticky nepostradatelné, bez jiného se možná obejdete, ale zase vám může dost usnadnit nebo vylepšit práci. Co by se vám při přípravě jídel na grilu určitě mohlo hodit? A co je přímo nezbytností?

 

Správné palivo

Palivo je hned po grilu tím nejdůležitějším, to je jasné. Bez něj prostě nic neugrilujete. Záleží ale na typu vašeho přístroje. U elektrického grilu nemusíte nic shánět, jen ho zapojíte do elektrické zásuvky. K plynovému grilu potřebujete bombu s propan-butanem, tu seženete u prodejců plynových lahví nebo i větších prodejců grilů. Ideální je velikost kolem 5 kg, což obvykle vystačí na celou běžnou grilovací sezónu.

U grilů na dřevěné uhlí potřebujete kvalitní dřevěné uhlí nebo brikety. Určitě vybírejte produkty přímo určené ke grilování, jen tak bude výsledek skvělý. Pokud chcete grilovat na dřevě, volte to tvrdé jako buk, jabloň nebo třešeň. Měkké dřevo totiž dehtuje, spálené uhlíky létají do okolí a lepí se na připravované potraviny, což rozhodně není chutné ani zdravé. Kouř z takového dřeva navíc může způsobit hořkou chuť masa. Pro snadnější roztopení grilu pak můžete použít ekologický podpalovač.

Grilovací nářadí a vychytávky

Kleště, vidlička, lopatka na obracení nebo štětec na potírání, to je nezbytné grilovací náčiní, které bezpochyby pokaždé oceníte. Kromě tohoto základu si můžete pořídit i mnoho dalších vychytávek, které vám pomohou připravit konkrétní dobroty. Jsou jimi například špízy na grilování nebo stojany do grilu. Těch je k mání více druhů a každý má jiný účel. Pořídit si můžete třeba stojan na kuře, na kotletu a žebírka, držák na rybu či zeleninu, misku na zeleninu nebo kolíbku na grilování větších kusů masa. Chcete mít přehled, jak na tom vaše pečínka je? Pak si pořiďte digitální termosondu, kterou jednoduše zapíchnete do masa a hned budete vědět teplotu uvnitř, podle které pak uzpůsobíte zbývající délku grilování.

Nádobí pro rozmanitější vaření

Nechcete na grilu připravovat jen maso a zeleninu, ale i další sladká a slaná jídla? Pak se vám bude hodit litinové nádobí. A věřte, že je z čeho vybírat. Velmi užitečným pomocníkem je litinový tál. S hladkým povrchem umožní přípravu třeba palačinek, lívanců, slaniny nebo vaječných omelet. Na tálu s mřížkou zas připravíte díky plnému dnu i menší kousky masa, zeleniny nebo ovoce, které by u klasické mřížky propadly. Pro přípravu masových a zeleninových směsí je výborná pánev wok, guláš a další omáčky, ale třeba i polévky uvaříte v litinovém hrnci. K dostání jsou i takové speciality jako vaflovač nebo forma na přípravu muffinů. S takovými doplňky se váš gril změní na skutečnou letní kuchyni.

 

Čtěte také předchozí díl seriálu: Grily na dřevěné uhlí jsou nesmrtelnou klasikou

2016.05.09 | Martina Limbergová | přečteno: 30156x
 

Poslat článek
Tisk

Štítky: seriál grilování grilovací náčiní pomůcky

 
archiv

Nejzajímavější články

 

Tymiánové dopisy. Pocta obětem genocidy zasazená do současnosti

Tymiánové dopisy je zkraje krásné, hebké, voňavé čtení, u kterého budete přímo před očima mít pečené jehněčí na tymiá...
 
celý článek | Renata Petříčková | 2016.06.20 | přečteno: 30066x

Kuchyně v sezóně, aneb jablkový závin na dva způsoby

Touto dobou už bývají jabloně obtěžkané zralými plody a přišel čas úrodu sklidit. Miluju plné bedny vonících jablek, ...
 
celý článek | Andrea Tomanová | 2014.09.29 | přečteno: 30059x

Ohrožená: Psychothriller, který vás pohltí od začátku do konce

Napínavý detektivní příběh s místy až mrazivými prvky thrilleru, kde ale nechybí ani milostné zápletky a emoce, pře...
 
celý článek | Martina Limbergová | 2016.10.21 | přečteno: 30104x

Jak se přirozeně zbavit zavodněného těla

Nafouklé břicho, oteklé tělo a neustálé pocení – to vše může být důsledkem nahromaděné tekutiny v organismu. Jde o ...
 
celý článek | Jana Brandtlová | 2022.08.27 | přečteno: 30387x
 

Portál pro ženy