newsletter

Chcete být informování o nových článcích? Přihlašte se k odběru novinek

Recepty na klasické vánoční cukroví, které na talíři nesmí chybět

 
Recepty na klasické vánoční cukroví, které na talíři nesmí chybět

Vánoční cukroví je neodmyslitelnou součástí oslav Vánoc, svátků klidu a míru. Talířek dobrot určitě nechybí na slavnostním stole v žádné domácnosti. Pečení cukroví je pak v mnohých rodinách tradicí předávanou poctivě z generace na generaci. Receptů na vánoční cukroví existuje nepřeberné množství a každý má jistě to své oblíbené. V módě jsou různé netradiční druhy, třeba s exotickými nebo zdravými surovinami. Většina z vás mi ale jistě dá za pravdu, že klasika je prostě klasika a nikdy se neomrzí. Přináším vám proto 3 jednoduché a léty osvědčené recepty na cukroví, které u nás doma snad nikdy nechybělo.

 

Klasické linecké cukroví

Suroviny:

45 dkg hladké mouky (nejlépe s označením 00)

16 dkg moučkového cukru

25 dkg Hery

1 vejce

Kúra z 1 citronu

Postup:

Na vál prosejeme mouku s cukrem, přidáme změklou Heru, vejce a kúru z citronu. Suroviny zpracujeme dohromady v hladké těsto. Pokud se příliš lepí, přidejte špetku mouky, pokud naopak nechce držet pohromadě, přilejte malinko mléka. Těsto nechte několik hodin odležet v lednici. Poté vždy kousek těsta rozválejte na tenký plát, ze kterého vykrájíte požadované tvary. Pečte ve středně vyhřáté troubě, dokud mírně nezrůžoví. Cukroví chutná nejlépe slepené kyselejší marmeládou, u nás se vždy slepovalo maminčinou domácí rybízovou marmeládou.

Vanilkové rohlíčky

Suroviny:

28 dkg hladké mouky

7 dkg moučkového cukru

7 dkg mletých ořechů

21 dkg másla

Postup:

Na vál prosejeme mouku s cukrem, přidáme změklé máslo a ořechy. Vše zpracujeme v hladké těsto, opět můžeme v případě potřeby zahustit moukou nebo zředit mlékem. Těsto necháme odpočinout několik hodin v ledničce. Poté si z kousku těsta uválejte delší a silnější váleček, který rozkrájíte na stejně velké kousky. Z těch poté opět vždy vyválíte váleček a ohnete jej do tvaru rohlíčku. Rohlíčky pečte v předehřáté troubě zhruba 10 – 15 minut, dokud nezrůžoví. Po upečení je ještě teplé obalujte ve směsi moučkového a vanilkového cukru.

Kokosové hvězdičky

Suroviny:

40 dkg hladké mouky

25 dkg moučkového cukru

25 dkg strouhaného kokosu

25 dkg Hery

2 vejce

½ prášku do pečiva

Postup:

Na vál prosejeme mouku s cukrem, přidáme změklou Heru a zbytek surovin. Vše zpracujeme a výsledné těsto dáme opět do lednice odpočinout. Poté z něj vyvalujeme pláty, ze kterých vykrajujeme požadované tvary. U nás jsou to tradičně hvězdy, ale samozřejmě záleží jen na vás, co se vám bude líbit. Jen doporučuji používat spíše větší vykrajovačky, protože kvůli kokosu jsou okraje cukroví trochu roztřepené a u malých tvarů to nevypadá tak pěkně. Kokosové cukroví opět pečeme do růžova a poté slepujeme marmeládou podle chuti.

 

2016.12.11 | Martina Limbergová | přečteno: 30141x
 

Poslat článek
Tisk

Štítky: vánoční cukroví pečení recepty linecké cukroví vanilkové rohlíčky kokosové cukroví

 
archiv

Nejzajímavější články

 

Hana Hindráková - rozhovor o Keni, afrických románech a neziskové organizaci Fair

Uspět na poli literatury není lehké, o tom by mohlo vyprávět mnoho začínajících spisovatelů. Co je potřeba k tomu, ab...
 
celý článek | Martina Limbergová | 2014.02.14 | přečteno: 30072x

Život jedna báseň

Jaká je vaše nejoblíbenější činnost ve volném čase? Spíte? Čtete si? Sportujete? Tvoříte? Jste všestranný Ferda Mrave...
 
celý článek | Kateřina Pořízová | 2014.10.23 | přečteno: 30331x

Betlémské světlo

Betlémské světlo je krásným symbolem svátečního času a poukazuje právě na to, co by o Vánocích mělo být nejdůležitějš...
 
celý článek | Martina Limbergová | 2013.12.18 | přečteno: 30140x

Jen tak si skočit...

Líbilo by se vám skákat na trampolíně, bavit se a přitom hubnout? Proč ne, vždyť právě cvičení na trampolínách je čím...
 
celý článek | Martina Limbergová | 2014.04.24 | přečteno: 30107x
 

Portál pro ženy