Nepřehlédněte
Využijte svůj šicí stroj naplno a ušijte si originální bytové doplňky
Mýty o vánočních tradicích: Kde se vzaly naše typické české Vánoce?
Kupujete novou postel svému dítěti? Vybírejte podle jeho věku
newsletter
Chcete být informování o nových článcích? Přihlašte se k odběru novinek
Je libo rostlinnou ústřici?
Již jste někdy ochutnali ústřice?
Tato pochoutka obzvláště oblíbená ve Francii může být lákavá i odpuzující zároveň. Pokud si netroufáte na polykání slizkých mlžů zaživa, ale přesto máte pocit, že tím své chuťové buňky o něco okrádáte, je tu pro vás jedno řešení, které budete milovat: rostlina jménem Mertensia maritima čili plícněnka přímořská.
Tato nenápadná, plazivá rostlinka menšího vzrůstu náleží do čeledi brutnákovitých (Boraginaceae) a je příbuzná například s naší známou léčivkou kostivalem lékařským. Jak již její název napovídá, jedná se o rostlinu vyskytující se zejména na mořském pobřeží a to hlavně v severských oblastech naší planety. Dříve rostla hojně také v Normandii (Francie).
Ačkoliv svým vzhledem a modře-sivým zbarvením působí poměrně nenápadně, je to rostlinka, která dokáže překvapit. A to svou chutí! Ta může neznalým připomínat chuť moře či ryb, ale znalci bez problému rozpoznají chuť ústřic! Není proto divu, že se jí přezdívá ústřicový list, zelená ústřice ap. Měla jsem možnost rostlinu osobně ochutnat a mohu potvrdit, že její chuť je skutečně zajímavá a připomíná ústřice…Nikoho také nepřekvapí, že se po ní na březích Normandie jen zaprášilo. Intenzivní sběr měl za následek její téměř úplné vymizení z francouzského pobřeží. Aktuálně je Mertensia maritima v mnoha zemích považována za vzácný a ohrožený druh, a to zejména kvůli nadměrnému sběru.
Oysterleaf (Mertensia maritima). Vyfoceno v červenci 2005 - autor Danielle Langlois, na pláži v Pointe-à-la-Frégate, Québec, Kanada.
Plícněnka je samozřejmě jedlá a pro svou neobvyklou chuť často využívaná k vylepšení pokrmů, zejména těch z ryb či mořských plodů. Uplatnění najde i jinde ve studené kuchyni, zejména jako součást různých salátů. Vařením se její ceněná chuť ztrácí. Stále častěji se stává oblíbenou přísadou uznávaných francouzských šéfkuchařů a její cena díky tomu dosahuje značných sum (například francouzská profesionální L´Épicerie de Rungis ji prodává pod názvem rostlinná ústřice po 20€ za balení 50 lístků). Ve Francii je tato rostlina velice „in“ mezi kulinářskou špičkou. Objevují se dokonce obchodníci-pěstitelé specializující se pouze na kulturu této rostliny. Není divu, když jsou zákazníci ochotni platit za ni neuvěřitelné sumy…
Její konzumace má kromě chuťového požitku i příznivý vliv na naše zdraví. Aljaští inuité ji používají jako léčivou rostlinu a k tomu účelu konzumují nejen listy, ale i kořeny Mertensie. Listy plícněnky jsou bohatým zdrojem minerálů, například zinku, draslíku, hořčíku či železa.
Pěstování této trvalky není nikterak náročné a zvládnete ho snadno v domácích podmínkách, Vyžaduje slunné stanoviště a hlinitopísčitý substrát bohatý na humus. Dobře snáší silný vítr i teploty klesající až k -30°C, pod podmínkou, že není v mokrém substrátu. V zimě je vhodné rostlinu chránit před přílišnou vlhkostí. Dá se pěstovat v květináči, podobně jako jiné bylinky. Vhodná je opatrná zálivka, bez trvalejšího přemokření. Semínka seženete v nabídce zahraničních zahradnických firem již za necelá 4€ a celou rostlinu za 10€.
Fotografie: «Mertensia maritima 3». Sous licence CC BY-SA 3.0 via Wikimedia Commons
– http://commons.wikimedia.org/wiki/File:Mertensia_maritima_3.jpg#
Úvodní fotografie: Obrázek “Fresh Oyster”se svolením hin255 na FreeDigitalPhotos.net
Poslat článek
Tisk
Štítky: ústřice plícněnka Francie specialita