newsletter

Chcete být informování o nových článcích? Přihlašte se k odběru novinek

Připravte se na příchod miminka

 
Připravte se na příchod miminka

Narození miminka je očekávanou událostí, na kterou se těší celá rodina. Za pár měsíců musí budoucí rodiče stihnout nakoupit nezbytnou výbavu a zařídit koutek nebo místnost pro miminko. Jak se připravit na příchod nového přírůstku a co udělat pro to, aby těhotenství bylo pohodové a bez stresu?

 

Zařiďte dítěti pokojíček, kde ho nebude nic rušit

Jestliže bydlíte v prostornějším bytu nebo domě, vyčleňte miminku vlastní místnost a vytvořte mu místo k odpočinku, prvnímu poznávání světa a později i hraní. Zamezte šíření prachu a koberce nahraďte plovoucí podlahou se zabudovaným vytápěním, popřípadě je důkladně vyčistěte. Nedílnou součástí každého pokojíčku je dětská postýlka. Zpočátku do ní raději nedávejte polštáře a přikrývku, aby se děťátko nezadusilo látkou. Postavte v blízkosti postýlky elektronickou chůvičku a v dosahu přebalovací pult nebo komodu.

 

Nezbytná výbava pro vaše děťátko

Možná podědíte dětskou výbavu od někoho ze své rodiny nebo od kamarádky. Pokud si to ale můžete finančně dovolit, užijte si radost z nakupování a pořiďte věci, které se vám líbí. Vytvořte si seznam, na němž nesmí chybět oblečení v potřebné velikosti, lahvičky, ohřívač lahví, pleny, přebalovací podložky, vanička, dětská kosmetika, žínky, monitor dechu, přebalovací taška, cestovní postýlka, autosedačka, odsávačka nosního hlenu či prostěradla. Neošiďte ani sebe a kupte si pohodlné těhotenské oblečení. V poslední době jsou nesmírně populární trička pro tatínka nebo trička pro maminku s vtipným motivem. Oznámíte tak celému světu, že jste hrdými rodiči.

Relaxujte a připravte se na porod

Jako nastávající maminka dostatečně odpočívejte, relaxujte s knihami od oblíbených autorů a nechte na ostatních členech rodiny, ať udělají těžkou domácí práci za vás. Jestliže máte strach z porodu a chcete se zbavit nepříjemných obav, navštěvujte předporodní kurz od II. trimestru těhotenství. Doprovodit vás může i váš partner. Na kurzu vám pomohou posílit sebevědomí, zmírnit obavy, zlepšit psychiku a nacvičit dýchání a porodní polohy. Proberou s vámi období šestinedělí a návrat k sexuálnímu životu. Po poradě s gynekologem se můžete věnovat některým pohybovým aktivitám, například józe.

Jak vysvětlit staršímu sourozenci příchod bratříčka či sestřičky?

Zvláště jedináčci mohou na nového sourozence zpočátku žárlit. Sedněte si s dítětem a vysvětlete mu přiměřeně k jeho věku, že se vaše rodina rozroste. Ukažte mu obrázky miminek a seznamte ho s tím, jak se takové malé dítko projevuje a jak se k němu chovat. Nechte na něm, ať vybere něco z výbavy pro miminko. Starší děti vám mohou s péčí o novorozence pomáhat, ale zřetelně vymezte, co smí a nesmí dělat. Po příchodu z porodnice by měl děťátko nést tatínek a maminka by se měla se starším dítětem náležitě přivítat.

 

 

Přejeme vám, ať je vaše těhotenství bezproblémové a naleznete oporu a pomoc u své rodiny. Připravte se na příchod ratolesti a mějte na paměti, že porod zvládly miliardy žen před vámi. Není důvod si nevěřit!

 

 

2020.07.17 | Lea Kubová | přečteno: 30148x
 

Poslat článek
Tisk

Štítky: rodina těhotenství miminko děti

 
archiv

Nejzajímavější články

 

Dámské zeštíhlující spodní prádlo aneb klamání povoleno

Milé dámy, kolik z vás je opravdu spokojeno se svou postavou a netouží ani na chvíli něco vylepšit? Předpokládám, že moc...
 
celý článek | Martina Limbergová | 2014.08.19 | přečteno: 30103x

Opilé patnáctky

  Chcete si po dlouhé době vyrazit s vašimi nejbližšími, upustit od každodenní rutiny a zbavit se přeby...
 
celý článek | Jakub Špiller | 2013.04.19 | přečteno: 30105x

Cesta Asombroso a oblíbené produkty Osmanyho Laffity

Asombroso, značka světoznámého návrháře kubánského původu Osmanyho Laffity, vznikla v roce 2018. Klíčem k ní byl sen o p...
 
celý článek | Nina Albertová | 2023.10.19 | přečteno: 495x

Pohodlné a stylové dívčí šaty

V dospělosti je oblečení často skutečným mučením. Obvykle jsou to dámy, které často bezmocně stojí před šatníkem, a přes...
 
celý článek | Admin | 2023.10.02 | přečteno: 571x
 

Portál pro ženy