newsletter

Chcete být informování o nových článcích? Přihlašte se k odběru novinek

Poznejte krásy šumavských jezer

 
Poznejte krásy šumavských jezer

Patříte k turistickým nadšencům a pohorky a batoh jsou vaší nezbytnou výbavou? Rádi objevujete krásy České republiky? Pak jste možná nejednou navštívili Národní park Šumava. Tato divoká a rozmanitá část naší země nabízí nepřeberné možnosti výletů, z nichž některá místa jsou známější a jiná zase méně prochozená. Pojďte se nyní seznámit s těmi populárnějšími, což jsou šumavská jezera. Ať už patříte k těm, kdo jezera ještě neviděli nebo jste jejich pravidelným návštěvníkem, mohou vám slíbit krásnou podívanou v každém ročním období.

 

Jak jezera vznikla?

Šumavská jezera mají původ sahající až do období třetihor. Když docházelo k ochlazování klimatu, na okolních svazích došlo k proměně sněhových lavin v ledovce. Tyto ledovce začaly postupně tát a díky tomuto procesu, při kterém ledovec hrnul kamení před sebou, se navrstvily kamenné hráze, které zadržovaly tající vodu. Dnes objem doplňují spodní prameny a přítoky.

Zdroj: https://pixabay.com/photos/lake-water-wave-mirroring-2063957/

Černé jezero

Jako první se jistě sluší zmínit Černé jezero, které se rozprostírá nedaleko Železné Rudy. Jedná se totiž o největší přírodní jezero České republiky, jeho rozloha činí 18,4 ha. Zároveň je také jezerem nejhlubším, neboť jeho nejhlubší místo má 40,6 m. Svůj název získalo díky okolním tmavým lesům, jejichž odraz se zrcadlí v hladině.

K Černému jezeru se nejlépe dostaneme z parkoviště na Špičáckém sedle. Navede nás žluté turistické značení, které nás dovede po zpevněné cestě a asi 3,5 kilometrech do cíle.

V cíli je v turistické sezóně možné využít pojízdný stánek s občerstvením v podobě chlazených nápojů a nanuků pro děti. Na místě je také dřevěné posezení pro turisty, kteří si svačinu donesli sami. Největší odměnou je však romantický pohled na samotné jezero, které zaujme svou velikostí, okolní divočinou a třpytivou hladinou.

 

Čertovo jezero

Dva a půl kilometrů od Černého jezera se třpytí Čertovo jezero, k němuž dorazíme po červené turistické značce štěrkovou cestou. Volba této trasy je však fyzicky náročnější, začíná totiž výstupem do prudšího kopce. Kdo se však v počátku nezalekne stoupání, zjistí, že se dá zvládnout i bez horolezeckého kurzu. Ač se stoupání může zdát nekonečné, délka tohoto úseku je kolem 0,5 km. Pro cyklisty však tato cesta vhodná není.

Dále už cesta probíhá příjemněji a vzhledem k nevelké vzdálenosti se nám brzy otevře pohled na další ze šumavských jezer.

K Čertově jezeru a jeho názvu se váže pověst o dívce, kterou měl odnést ďábel. Ta mu na ocas přivázala velký balvan a ďábel dle pověsti vyryl kotlinu, ve které se dnes jezero třpytí.

Rozloha jezera je 9,7 ha, místy dosahuje až 36 m hloubky. Okolí je lemované převážně jehličnatými lesy, voda je průzračná a pozorovat můžeme také zdejší faunu.

 

Prášilské jezero

Posledním jezerem, které si dnes představíme, je Prášilské jezero. Najdeme ho na výběžku hory Poledník. Hloubka tohoto jezera není taková, jako je tomu u Černého a Čertova jezera, hluboké je maximálně 15 m.

Místo pamatuje tragickou událost, jež je připomenuta pomníkem na hrázi. V roce 1927 podcenil hloubku vody student O. Kareis a utonul.

Prášilské jezero se nachází na červené turistické trase, která vede z obce Prášily. Pěší turisté se k jezeru dostanou vcelku schůdně – před samotným cílem je však čeká nepohodlná kamenitá cesta lesem, po níž mnohdy teče mělký potůček vody. Z tohoto důvodu může být výlet komplikovaný pro cyklisty anebo rodiče s malými dětmi v kočárku.

Pohled na jezero stojí za to. Nejeden turista tu vybaluje svačinu a posadí se na zdejší lavičce, aby si vychutnal skvostný pohled dosyta. Krásy divoké přírody, která připomíná kanadskou divočinu, na třpytivé vodě plující kachny a nebeské ticho – to je přesně ten zážitek, pro který sem tolik lidí míří.

 

Na koupačku se nechystejte

Průzračná voda ledovcových jezer může zlákat ke koupání, zvlášť pokud jste na túru vyrazili v horkém letním dni. Nepleťte si ale jezero s plovárnou! Takové letní osvěžení vás totiž může přijít pěkně draho. Pokuta, kterou vám mohou udělit strážci parku, se může vyšplhat až na 10 tisíc korun a to už je pěkně drahé koupání. Ekosystém ledovcových jezer je totiž obzvláště citlivý. Jezera již před 20 lety poškodily emise uhelných elektráren a dodnes se z toho vzpamatovávají. Následky nevhodného chování se projeví na úhynu některých druhů vodních živočichů, protože koupání velkého množství lidí negativně ovlivňuje jejich přirozené životní prostředí, v ohrožení je také vodní flora. Pokud se přesto potřebujete po horkém dni smočit, neriskujte sankci a po cestě ze Šumavy se zastavte třeba na pěkném koupališti v Klatovech.

 

2021.06.09 | Adéla Hessová | přečteno: 30129x
 

Poslat článek
Tisk

Štítky: cestování šumava výlety

 
archiv

Nejzajímavější články

 

Klára (28): Když se opiju, dělám věci, které si nepamatuji a za které se stydím

Poprosila bych o radu, jak se vypořádat s morální kocovinou. Snad pokaždé, když jdu s přáteli na párty nebo na sklenku v...
 
celý článek | Jana Brandtlová | 2024.03.06 | přečteno: 215x

Erotické hračky do každé ložnice

Známé pořekadlo „kdo si hraje, nezlobí“ platí i v ložnici a to více, než by se na první pohled mohlo zdát...
 
celý článek | Lea Kubová | 2014.07.03 | přečteno: 30135x

Bambusové vlákno je revoluční materiál. Vyrábí se z něj perfektní spodní prádlo

Pakliže dychtivě hltáte informace o všech novinkách ze světa módy, jistě se zájmem pozorujete „bambusovou mánii“. Z bamb...
 
celý článek | Admin | 2017.10.03 | přečteno: 30223x

Jarischův roztok - nejlevnější micelárka

Micelární voda jako jednička v péči o pleť je skloňovaná ve všech pádech. Jistě už také máte svou oblíbenou micelárku...
 
celý článek | Kateřina Pořízová | 2014.09.26 | přečteno: 30917x
 

Portál pro ženy