Nepřehlédněte
Zázrak jménem arganový olej - vaše vlasy jej budou milovat
newsletter
Chcete být informování o nových článcích? Přihlašte se k odběru novinek
Pozor, sůl! Kniha, která ženám ulehčí (odlehčí)?
Či spíše řekla bych, že je to kniha přátelská k ženskému tělu. Možná právě my reagujeme na nadbytek soli v organismu velmi bouřlivě i v souvislosti s menstruačním cyklem. Nad touto knihou jsem občas zažívala krušné chvilky, protože nejen solené chipsy miluju a v jistém období každého měsíce k nim ráda tíhnu. A tomu je od této chvíle přítrž! Nebo by měla být.
Trojice autorů, Josef Jonáš, Miroslav Légl a Jiří Kuchař velmi zdařile poskládali nejen historické souvislosti a fakta, ale také zdravotní následky a působení soli na lidský organismu. Okamžitě jsem si uvědomila souvislosti svých reakcí a těla a soli. Jak jsme třeba citliví na počasí? Ten předbouřkový stav nebo stav předtím, než se výrazně mění počasí, všichni známe – jak potom působí opravdu silné stimulanty jako je káva, alkohol nebo sůl? Najednou jsem získala pocit, že tělo používáme jenom jako stroj, který řídíme zvenčí tlačítky (stimulovat, uspat)…. A vůbec nebereme v potaz jeho přirozený biorytmus, jeho zdraví. Pak není divu, že…. Následky si vypočítejme sami. Tohle bylo sakra drsné promluvení do duše. Autorům za to musím poděkovat…
Ale to byl tak trochu extrémní pocit, který jsem měla, který ovšem zůstává a který mě ovane pokaždé, když mi doma oko o tuto knihu v knihovničce zavadí. A opravdu omezit sůl nebo ji úplně vynechat není těžké. A následky jsou obrovské…
„Změna vnímání soli
Principem je odbourání závislosti na soli jako stimulantu a dosažení takového stavu smyslového vnímání pokrmů, při kterém sůl nebude kritériem hodnocení, jestli je pokrm chutný nebo ne. Osobně mám vysokou míru pochybností o tom, že člověk vždy přijímá slanou chuť jako příjemnou, protože už po dvou letech absence soli v pokrmech jsem vnímal náhodně podstrčenou chuť soli jako poměrně intenzivní nepříjemnost….
…. Tuto změnu na sobě pozná každý v podobě výrazného zlepšení zdravotního stavu jako přímého důsledku příjmu potravy bez soli jak z průmyslových, tak z domácích zdrojů. V mém případě se normalizoval krevní tlak a po čtyřech letech se stabilizoval na hodnotách 120/80 mmHg, bez jakékoliv podpory léků. Za dva roky jsem zhubl na 80 kilogramů a na této váze zůstává bez jakékoli redukční diety. Zcela zmizely symptomy cukrovky a jiných civilizačních chorob.“
Závěr z této knihy? Sama ale sůl nepovažuji za jed, ale za zlato, a podle toho s ním musíme zacházet. Zlato také nebudeme jíst, ale budeme si ho cenit a používat tam, kde je nám ku prospěchu. Ono v této knize si přečtete dost i o léčivých účincích soli… Není to jednostranně založená kniha o negativních účincích soli, i když ty prostě převažují, protože jednoduše SE SOLÍ NEUMÍME ZACHÁZET.
Zejména mne zaujaly pasáže věnované ženám
Mnohé z řečeného vám vběhne pod nohy přesně na míru. Otoky, problémy s lymfou, psychická nevyrovnanost a také problémy s PMS a menstruací. Jak málo si uvědomujeme, že i to by mohlo souviset s konzumací soli. Skoro bych řekla, že v případě, že vás něco takového trápí, může být TATO ÚPRAVA ŽIVOTNÍHO STYLU velmi rychlým a účinným lékem.
O autorech
MUDr. Josef Jonáš a Jiří Kuchař společně napsali knihy Zdraví v ohrožení – Hořká pravda o sladkém cukru a její volné pokračování Tak chutná štěstí, bestsellery Svět přírodních antibiotik, Zdravé střevo a Tvoje strava je tvůj osud. Miroslav Légl je autorem průkopnických knih Vaříme bez soli a Mezinárodní kuchyně bez soli a jiné chemie. S jejich články a příspěvky se můžete pravidelně setkávat v měsíčníků Regenerace.
Vydalo nakladatelství Eminent, 2016, www.eminent.cz
Poslat článek
Tisk
Štítky: sůl Jiří Kuchař Josef Jonáš Miroslav Légl zdraví civilizační nemoci menstruace