newsletter

Chcete být informování o nových článcích? Přihlašte se k odběru novinek

Nezapomínejte o sebe pečovat. Stačí pár jednoduchých kroků

 
Nezapomínejte o sebe pečovat. Stačí pár jednoduchých kroků

Jak zjistily studie, péče o sebe ženy nejvíc zajímá na začátku každého ročního období. Každopádně ono není podstatné, kdy se péči o sebe budete věnovat, ale jak to uděláte. S přicházejícím podzimem by toto téma ovšem pro vás mělo být (alespoň podle zmíněných studií) více než aktuální.

 

Mnoho různých návodů, jak o sebe pečovat, už jste asi četly. A to ne jednou. Co udělat pro svou pleť, jaké očistné kúry použít, jaké udělat kroky pro detoxikaci těla i mysli, jak změnit svůj jídelníček i každodenní rutinu, aby se vám do ní vešlo co nejvíce pohybu na čerstvém vzduchu a všechny další zdravé změny životního stylu.

Pečujte o sebe jako o celek

V první řadě ale určitě nejde o vzhled, i když úzce souvisí s celkovou péči, kterou je potřeba věnovat především své stránce duševní a duchovní. Když se necítíte dobře fyzicky, je těžké dosáhnout psychické pohody a harmonie. Ale to, o čem se píšou dlouhé texty v rámci osobního rozvoje a pozitivního myšlení, lze shrnout vlastně do pár vět.

Praxe vám asi zabere víc času, ale tyto rady si snadno zapamatujete nebo si je můžete pověsit na svou pracovní nástěnku. Jsou totiž vším, co je v péči o sebe zásadní.

Péče o sebe znamená především věnovat čas věcem, které vás baví

Každodenní aktivity, které jsou zábavné, při kterých zrelaxujete nebo které vás nabijí energií, jsou to, co je důležité. A je jedno, zda jde o něco tak běžného, jako je čtení knihy nebo velkolepá dovolená v Karibiku.

                                                                

Péče o sebe znamená péči o tělo

Jak už jsme zmínili, stav vašeho těla je věc velmi důležitá. Chce to tedy pravidelně jíst, dostatečně odpočívat, dodržovat zdravé návyky a vše další, co udržuje vaše tělo v dobré kondici.

                                                                

Buďte samy sobě prioritou

Vždy tady budou jiné věci, které musíte udělat, ale nedovolte, aby přerušovaly čas, který jste si vyhradily samy pro sebe. Péče o sebe by měla být stejně důležitá jako ostatní zodpovědnosti.

Stanovte si konkrétní cíle

Je těžké dosáhnout neurčitého cíle, jakým je třeba: „Budu si věnovat víc času.“ Místo toho si jasně specifikujte, že například: „Každý den po večeři si poslechnu půl hodiny svojí oblíbenou hudbu.“ Nebo budete relaxovat. Možná si stanovíte, že si po probuzení dáte 5 protahovacích cviků. Každý večer si alespoň 20 minut budete číst… A mnoho dalšího, co jen vás napadne. Pozor ale na to, že cílů, které nejsou jasně formulované, nikdy nedosáhnete.

                                                                

Udělejte z péče o sebe zvyk

Stejně jako snězení jednoho jablka neeliminuje vaše zdravotní problémy, vyhradit si pro sebe chvilku jen jednou za čas nesníží váš stres ani nezlepší vaši pohodu. Proto si vyberte činnosti, které můžete dělat často, ale hlavně je budete pravidelně dodržovat. To, co vám dělá dobře, budete dodržovat mnohem snáze.

                                                                

Stanovte si hranice, abyste ochránily svůj čas

Není potřeba vymýšlet si důvody, proč říci „ne“ jen proto, že se chcete věnovat samy sobě. Péče o sebe je sama o sobě dostatečně pádným důvodem. Připomínejte si, že vaše potřeby jsou stejně důležité jako potřeby ostatních.

Alespoň několik minut pro sebe je lepší než vůbec nic

A abyste získaly alespoň pár těchto vzácných minut, nastavte si například na telefonu nebo PC oznámení, které vám připomene, že právě teď je čas na přestávku. Ať už půjdete na procházku kolem bloku nebo si dáte nerušenou svačinu, přestávka vám dodá energii a uvidíte, že po ní budete pracovat nejen efektivněji, ale také s větší radostí.

                                                                

Nejdůležitější rada na závěr je jedna jediná a jednoduchá. Pečujte o sebe, i když se je vám dobře.

Udělejte si z péče o sebe zdravou rutinu. Může být totiž právě tím důvodem, proč se cítíte dobře.

2021.09.28 | Jana Brandtlová | přečteno: 30178x
 

Poslat článek
Tisk

Štítky: péče o sebe harmonie zdraví psychika duševní pohoda relaxace přestávka v práci procházky zábava

 
archiv

Nejzajímavější články

 

Pokud trpíte depresí, pozor na jídlo

Pokud máte depresi, možná vás překvapí, že vám může pomoci změna jídelníčku. Na depresi určitě využijte všech dostupných...
 
celý článek | Jana Brandtlová | 2023.08.12 | přečteno: 547x

Z New Yorku do Paříže: 16 nádherných úlovků pro cestovatele

Láká vás volání dálek, ale jediné cestování, kterého se vám dostává, je to prstem po mapě? Nevadí. Stačí si domů poří...
 
celý článek | Admin | 2016.06.06 | přečteno: 30130x

5 skvělých tipů na dárky pro ni!

Vánoce se blíží mílovými kroky a vánoční šílenství sílí! Tak jako každý rok hledáme ty nejvhodnější a nejkrásnější dárky...
 
celý článek | Lea Kubová | 2019.12.13 | přečteno: 30134x

Jak se hledá jaro

Ještě nemáte plány na nadcházející víkend? Máme pro vás bezvadný tip! Vezměte rodinu nebo partu kamarádů, připojte se...
 
celý článek | Kateřina Pořízová | 2016.04.05 | přečteno: 30239x
 

Portál pro ženy