newsletter

Chcete být informování o nových článcích? Přihlašte se k odběru novinek

Nevzhledný zázrak pro naše zdraví

 
Nevzhledný zázrak pro naše zdraví

Vypadá to trochu jako nevzhledná tmavě šedivá brambora. Leží to  v supermarketu na regále se zeleninou a ani trochu nás nevábným zjevem neláká. Uhádli jste, o jaké zelenině je řeč? Ne? Tak napovím více. Ke konzumaci nejčastěji slouží podzemní kořenová část, která se před jídlem často vaří, či se podává studená po uvaření jako salát s octem či olejem. Dají se konzumovat i zelené listy, které se nejčastěji podávají dušené, či vařené. My ji známe především ve formě kompotu. Pořád nevíte?

 

Tak další nápověda. Je to zelenina velmi hodnotná - jsou v ní tolik našemu tělu potřebné minerály: sodík, draslík, vápník, železo, hořčík, křemík, měď, selen, mangan, jód, lithium. Obsahuje vitamín C, E, a vitamíny skupiny B. Tento nenápadný zeleninový zázrak obsahuje v hojném množství betain, který brání rozvoji kornatění tepen a podporuje činnost jater. Její barviva - antokyany- rozšiřují věnčité tepny, zabraňují jejich křehkosti, zpevňují stěnu vlásečnic. Z jejích léčivých účinků jmenujme též účinky močopudné, vylučuje sůl z  těla, povzbuzuje činnost žaludku a tvorbu žluči.  Podporuje růst buněk a opravuje jejich jádra. Aktivuje tvorbu červených krvinek, a tím zásobování buněk kyslíkem. Vyvolává optimističtější náladu. Zbavuje střeva jedovatých látek, odstraňuje zácpu. Dodává pružnost a lesk pleti, vlasům a nehtům. Neutralizuje a zároveň odstraňuje jedovaté látky, zvláště v  mozku.  Tak už víte, jaká zelenina tohle všechno dokáže?

Ano! Je to červená řepa! Také jsem netušila, co vše červená řepa obsahuje a jak hodně dokáže ovlivnit naše zdraví. Ale ted´ již víme a s přicházejícím jarem bychom pro nevzhledný zázrak opravdu měli sáhnout. Při jarní očistě organismu a případném hubnutí je červená řepa neocenitelným pomocníkem. Má velmi nízkou kalorickou hodnotu. Je zásaditá, pomáhá vyrovnávat acidobazickou rovnováhu v těle. Zvyšuje imunitu. Patří mezi antioxidanty, což znamená, že umí škodlivé volné radikály stabilizovat, zajistit, že už nebudou tolik reaktivní. Dokáže nastartovat enzymy v organismu, aby plnily svoji funkci. A také – další nikoliv nepodstatné plus -  je příjemně levná.

Z červené řepy můžete vyrobit saláty, pomazánky, polévky, pít šťávu, jejíž kořenovou chut´ můžeme zjemnit např. mrkví. Receptů a variací je mnoho a fantazii se meze nekladou!

Tak sáhněme po nevzhledném zázraku,  při jehož pravidelné konzumaci můžeme opravdu svému organismu výrazně pomoci!

 

Image courtesy of phasinphoto at FreeDigitalPhotos.net

2016.04.21 | Eva Štíbrová | přečteno: 30257x
 

Poslat článek
Tisk

Štítky: zdraví zdravá výživa zelenina červená řepa

 
archiv

Nejzajímavější články

 

Mýty a fakta: citron pro krásnější pleť?

Patříte mezi nadšené sběratelky DIY receptů pro pleťové masky? Možná by bylo lepší se dvakrát (i třikrát) zamyslet, n...
 
celý článek | Barbora Juřeníková | 2015.09.30 | přečteno: 30345x

Máte terasu z WPC? Letní nehody snadno zvládnete, radí odborník

Léto je jako stvořené k tomu trávit dlouhé a teplé dny na terase s rodinou nebo přáteli. Právě během oslav ...
 
celý článek | Admin | 2016.07.01 | přečteno: 30455x

Máte vysokou emoční inteligenci?

Pojem emoční inteligence není nový. Již v minulém století byl představen psychologem Golemanem, který napsal i knihu na ...
 
celý článek | Petra Zápotočná | 2018.02.27 | přečteno: 30290x

Je čas na karnevalové kostýmy – oblečte se originálně celá rodina

Karnevalová sezóna začala. Kdo má doma dítě, toho rozhodně diskuse o nejvhodnější masce nemine. No a s těmi menšími se m...
 
celý článek | Lea Kubová | 2020.02.03 | přečteno: 30430x
 

Portál pro ženy