newsletter

Chcete být informování o nových článcích? Přihlašte se k odběru novinek

Nenechte si alergiemi kazit radost z přicházejícího jara

 
Nenechte si alergiemi kazit radost z přicházejícího jara

Jaro je tu, což je pro většinu lidí důvodem k radosti. Však je tak krásný pohled na znovu oživlou a rozkvetlou přírodu, že? Jenže ne všichni se z kvetoucích stromů a rostlin mohou tolik těšit. Pokud někoho trápí alergie na pyly nebo jed z včelího či vosího bodnutí, nastává pro něj s příchodem teplých dní i nepříjemné období, kdy se bez účinných léků po ruce většinou neobejde. Možná ještě horší to mají lidé alergičtí na prach, roztoče a další alergeny, kterých je všude dost po celý rok. Co je vlastně ta alergie zač a jaké jsou její příčiny?

 

Co je to alergie?

Náš organizmus je naprogramován tak, aby jeho imunitní systém reagoval na ohrožení vnějšími vlivy obrannou reakcí. Díky tomu se může bránit především útokům různých nemocí. Někdy však reaguje přehnaně a to i na látky, které jej nijak neohrožují. Tato přehnaná reakce organizmu na určitou neškodnou látku se nazývá alergie, látka samotná pak alergen. Alergenem mohou být například pyly, zvířata, plísně, roztoči, hmyzí jedy, léky, chemikálie nebo některé potraviny. Liší se také jednotlivé projevy alergie, od svědění, kopřivky, ekzému, přes zánět spojivek, respirační problémy, rýmu a kašel až po astma.

Jaká je příčina alergie?

Některým z druhů alergií trpí v České republice zhruba čtvrtina obyvatel a jejich počet stále stoupá. Se vznikem alergií je pořád spjato mnoho otazníků. Jisté ale je, že se člověk s dispozicí k alergiím už rodí a tyto dispozice jsou dědičné. Alergie však vznikne až po setkání organizmu s alergenem. Vědci zatím tápou v otázce, proč se to stane v určitém období života, které se u každého může lišit. Někdy se alergická reakce projeví už v kojeneckém věku, jindy se objeví třeba až ve středních letech. Rizikovými faktory jsou kromě genetiky také znečištěné životní prostředí a stravovací návyky. U dětí vede k potravinovým alergiím předčasné zavádění potravin do jejich stravy a velkou roli hraje také kouření matky v těhotenství a po porodu.

Jaké jsou možnosti léčby?

Léčba alergií záleží na konkrétním typu alergických projevů. Základem je omezení kontaktu s alergenem, což ale někdy není úplně snadné. Další léčba spočívá v podávání antihistaminik a také lokálních léků, pokud je to třeba, například u nosních a očních potíží. U astmatu přichází na řadu protizánětlivé léky. Co se týče právě začínající sezóny pylových alergií, tam je nejlepší začít s léčbou ve vhodný okamžik podle pylového kalendáře.

V lékárnách je k dostání řada přípravků zmírňujících alergické reakce. Jedním z nejoblíbenějších je Analergin, který se užívá ke zmírnění nosních a očních příznaků sezónní a celoroční alergické rýmy a ke zmírnění příznaků chronické kopřivky nejasného původu. Díky lékům jako Analergin si přicházející jaro mohou vychutnat i alergici a to bez toho, aby je obtěžovaly nepříjemné zdravotní potíže.

Tady zjistíte o alergiích a jejich léčbě více: http://www.analergin.cz/

 

Image courtesy of David Castillo Dominici at FreeDigitalPhotos.net

2016.03.29 | Martina Limbergová | přečteno: 30309x
 

Poslat článek
Tisk

Štítky: alergie příčiny léčba analergin

 
archiv

Nejzajímavější články

 

Rohové sedací soupravy se hodí do každého obýváku

Obývací pokoj je obvykle hlavní společenskou místností celé domácnosti. Tady trávíme svůj volný čas s rodinou, o...
 
celý článek | Martina Limbergová | 2017.01.09 | přečteno: 30185x

Jarka (37): Často křičím na děti. Jak se ovládnout?

Zdravím a prosím o radu. Štve mě, že vybuchuju na děti. Často se mi stává, že na ně kvůli každé maličkosti vyletím. Jakm...
 
celý článek | Jana Brandtlová | 2023.01.17 | přečteno: 30204x

Naservírujte si zdravé stravování a potraviny online

I vy toužíte začít žít zdravěji? Zdravé stravování a zdravé potraviny stojí na začátku změny, která vás čeká. K tomu je ...
 
celý článek | Nina Albertová | 2019.04.28 | přečteno: 30084x

Sezóna hubnutí do plavek je v plném proudu. Co dělat, aniž byste museli dřít v posilovně?

Hubnutí není pouze otázka intenzivního cvičení v posilovně a ubírání kalorií z jídelníčku. Pomoci vám mohou i jiné, mnoh...
 
celý článek | Jana Brandtlová | 2022.05.30 | přečteno: 30082x
 

Portál pro ženy