newsletter

Chcete být informování o nových článcích? Přihlašte se k odběru novinek

Moderní léčba: Od bolestí kloubů může pomoci i krevní plazma

 
Moderní léčba: Od bolestí kloubů může pomoci i krevní plazma

Bolesti pohybového aparátu trápí téměř všechny generace. Kromě klasické léčby, jako jsou léky a rehabilitace, se při některých potížích dobře uplatňují moderní metody, při nichž je využívána krevní plazma nebo kyselina hyaluronová. Oba tyto způsoby pomáhají zmírnit bolesti pohybové aparátu a zabraňují tak vzniku chronického stavu. Dokáží však zmírnit i dlouhodobé potíže spojené s artrózou. Tento typ biologické léčby působí dobře také jako preventivní opatření, v Česku však stále nepatří mezi standardní ošetření.

 

Pokud lékař po úvodní konzultaci doporučí léčbu plazmou, dochází k odběru pacientovy krve. Z ní je v laboratorně připraveném sterilním systému, v přístroji zvaném centrifuga, oddělena plazma. Ta si díky patentované švýcarské technologii zachová 90 % aktivních trombocytů, které přispívají k rychlé regeneraci místa, kam se plazma vpichuje. „Tato metoda se v moderní ortopedické praxi používá nejen k léčbě poúrazových stavů a chronických šlachových či vazivových úponových bolestí, ale je skvělá také k léčbě degenerativních kloubních onemocnění, tedy tzv. artrózy, a to především u nosných kloubů,“ říká MUDr. Filip Svatoš, ortoped kliniky Mediestetik. K výraznému zlepšení či k úplnému vymizení potíží dochází při terapii Regenplazmou zhruba u 70 % pacientů, což je v ortopedii výborný výsledek.

Díky použití vlastních buněk pacienta s sebou tento zákrok nenese riziko alergické reakce a může jej podstoupit každý, kdo splňuje indikační kritéria, a byla mu aplikace doporučena. Při této metodě nejsou známé žádné kontraindikace, omezení se mohou vyskytnout u velmi specifických onemocnění, jako je například hemofilie.

Kyselina hyaluronová v ortopedii

Kyselina hyaluronová je pojmem napříč medicínskými obory. Přirozeně se nachází v mezibuněčné hmotě lidského těla, mimo jiné například v kloubních vazivech, které umožňují náš plynulý pohyb, a zajišťuje také neustálou hydrataci pokožky. Zatímco v dermatologii se využívá zejména ke hloubkové hydrataci pleti za účelem její výživ, případně jako dermální výplně pro zvětšení rtů apod., v moderní ortopedii má celou škálu využití. „Kyselina hyaluronová jednak chrání chrupavku, taktéž vyživuje a zároveň působí jako náhrada synoviální tekutiny v kloubu a tlumí bolesti,“ vysvětluje MUDr. Svatoš.

Synoviální tekutina je takzvané kloubní mazivo, které má význam pro vzájemný pohyb kloubních ploch a omezení jejich tření. K úbytku této tekutiny dochází například při artróze nebo po úrazech. U tohoto zákroku je třeba dbát na to, zda netrpíte alergií na samotnou kyselinu hyaluronovou či pomocné látky. O indikaci a kontraindikaci léčby by měl vždy rozhodnou ošetřující lékař.

Kombinace plazmy a kyseliny hyaluronové

Spojením těchto dvou technik se významně osvědčilo při léčbě úrazů či zánětů šlach (např. zánětu Achillovy šlachy), artrózy i tzv. tenisového nebo golfového lokte. V případě ošetření krevní plazmou nebo plazmou obohacenou kyselinou hyaluronovou mohou pacienti očekávat výrazné zmírnění bolesti, ztuhlosti i citelné zlepšení hybnosti pohybového aparátu.

Protektivní účinek těchto preparátů najde své využití zejména v prevenci u osob, jež mají dědičnou zátěž onemocnění kloubů, či je jejich pohybový aparát vystaven nadměrnému opotřebování stran náročné fyzické práce či sportu. Látky jsou tak aplikovány např. atletům, fotbalistům, hokejistům, tenistům, golfistům nebo v rámci tréninku crossfit.

Ošetření jsou poměrně rychlá, trvají přibližně 20 až 30 minut a není po nich potřeba žádná rekonvalescence. Druhý den tak může pacient vykonávat všechny běžné aktivity.

 

2016.03.29 | Admin | přečteno: 30152x
 

Poslat článek
Tisk

Štítky: bolesti kloubů úraz pohybový aparát moderní léčba krevní plazma kyselina hyaluronová

 
archiv

Nejzajímavější články

 

Proč si koupit kvalitní markýzu?

Zřídit si na terase venkovní posezení rozhodně patří do kategorie dobrých nápadů. Nejedná se sice o nic laciného, nicmén...
 
celý článek | Lea Kubová | 2023.03.25 | přečteno: 30210x

Nebojte se mluvit

Neřekla bych, že je to přiznání, ale budiž. Jsem žena a ráda říkám svůj názor, za kterým si stojím. Otázka ale je: &q...
 
celý článek | Barbora Minaříková | 2013.04.25 | přečteno: 30072x

Když trpí mysl, trpí celé tělo

Kdo z nás kdy zažil nepříjemné bolesti zad, žaludku či hlavy? Jistě mnoho z nás. Na tomto základě se rozhodneme zajít za...
 
celý článek | Petra Zápotočná | 2017.10.31 | přečteno: 30073x

Zajímavé otázky, na které možná chcete znát odpověď už od dětství

Odpovědi na některé otázky, které jste kladli jako děti, možná stále ještě neznáte. Jistě, na první pohled jde...
 
celý článek | Jana Brandtlová | 2023.01.14 | přečteno: 31000x
 

Portál pro ženy