newsletter

Chcete být informování o nových článcích? Přihlašte se k odběru novinek

Michaela K. (26 let): Mohu se zbavit svého pesimismu?

 
Michaela K. (26 let): Mohu se zbavit svého pesimismu?

Lidé v mém okolí si stěžují, že jsem pořád negativně naladěná a často i nepříjemná. Bohužel je pravda, že nemám moc důvodů k radosti. Když mě na mé chování upozornila i má nejlepší kamarádka, došlo mi, že se musím změnit a dosáhnout toho, abych byla více pozitivní. Nakoupila jsem si knížky o motivaci a pozitivním myšlení a chci, aby se ze mne stala veselá optimistka. Prosím o radu, myslíte, že jde můj pesimismus vůbec změnit?

 

Milá Míšo,

v první řadě Vás musím varovat, abyste nepodléhala příliš velké radosti z plánované změny, protože i přes všechny možné knihy, příručky, a třeba i sezení s terapeutem, jakákoli změna myšlení či návyků je věcí dlouhodobou a musíte se jí naučit a zvnitřnit si ji. A pravděpodobně to, že se změníte úplně, ani není možné. Máte-li osobnost, která vidí i negativní stránky věcí, nikdy neuvidíte vše jen růžovými brýlemi.

Navíc by to byla škoda, protože pesimističtí lidé jsou potřeba u každého projektu v osobním a pracovním životě, právě proto, že dokáží odhalit slabiny a odvrácenou část všech pozitiv, kterým okolí často nerealisticky podléhá.

Co ale změnit můžete určitě je to, jak vystupujete na veřejnosti, jak se chováte k lidem kolem sebe a jak se na ně tváříte. Nikdo nemá rád ve své blízkosti „mrzouty“ a „bručouny“ už jenom proto, že dobré nálady je v poslední době čím dál méně a lidé se učí ocenit každý upřímný úsměv.

Zdravé pozitivní myšlení je sice pro Vaši psychiku dobré, ale myslím si, že všeho kolem něj už bylo trochu příliš. Nic se nesmí přehánět, nic dělat takzvaně „na sílu“, absolutně a trvale pozitivní a optimistický není nikdo z nás, a je to tak normální. Naopak přehnané (a přehrávané) nadšení vyznívá neupřímně a nedůvěryhodně, což je ještě mnohem horší, než když se někdo chová pesimisticky.

Negativní emoce k životu prostě patří a vymazat je nemůžeme. Prakticky na všem špatném se ovšem dá najít i trošku toho dobrého a je hlavně potřeba stavět se k věcem realisticky. Tedy nesmát se tehdy, pokud se cítíte mizerně, ale také se příliš hluboko nepropadat do špatných nálad a katastrofických scénářů.

To se dá natrénovat, stačí si dávat pozor. Zkuste si všímat, jak často mluvíte o svých špatných náladách a pocitech s tím, že si tyto úvahy zkusíte říkat maximálně tak sama pro sebe (a postupně je úplně vypustíte). Zpočátku si ale třeba dejte jednoduchý úkol, že se každé ráno na sebe usmějete do zrcadla. Dalším úkolem může být, že se usmějete na kolegu nebo kolegy po příchodu do práce.

Ono vlastně není potřeba o moc víc než právě milý úsměv. Tím totiž řeknete vše. A i Vy sama se budete cítit lépe a spokojeněji.

Hodně štěstí.

JB

 

Máte nějaký dotaz nebo problém, se kterým si nevíte rady? Napište na e-mailovou adresu jana.b@portalprozeny.cz naší psycholožce Janě Brandtlové.

 

2022.01.25 | Jana Brandtlová | přečteno: 30128x
 

Poslat článek
Tisk

Štítky: psychika psychologie pesimismus optimismus radost nadšení spokojenost pozitivní myšlení kamarádka negativní naladění naštvanost

 
archiv

Nejzajímavější články

 

Den otců aneb táto, mám tě rád

Den dětí slavíme 1. června, Den matek připadá na druhou květnovou neděli… Nezapomnělo se ale na někoho? Aby bylo spraved...
 
celý článek | Kateřina Pořízová | 2015.06.20 | přečteno: 30062x

Jako rodiče se tomu stejně nevyhneme. Jak tedy co nejlépe mluvit s dětmi o válce a jiných nepříjemných věcech života?

V době, kdy mají i malé děti přístup k internetu, je jakákoliv snaha udržet je v bezpečné vzdálenosti od některých infor...
 
celý článek | Jana Brandtlová | 2022.11.12 | přečteno: 30085x

Jíte pravidelně?

Přiznám se, že před těhotenstvím jsem nějaké pravidelné jídlo vůbec neřešila, když jsem se zabrala do práce, tak se m...
 
celý článek | Meridene | 2014.08.21 | přečteno: 30009x

4 jednoduché kroky ke krásnější a zdravější pleti

Dostala jste chuť na velkou změnu? Pokud vás přestal bavit pohled na unavenou tvář, která rozhodně nevypadá na svůj věk,...
 
celý článek | Admin | 2019.06.07 | přečteno: 30128x
 

Portál pro ženy