newsletter

Chcete být informování o nových článcích? Přihlašte se k odběru novinek

Je úplná rovnocennost mezi pohlavími správná?

 
Je úplná rovnocennost mezi pohlavími správná?

Již léta vzduchem sviští pojmy jako je genderová válka, feminismus či emancipace žen. Ale kam až můžou dojít? Jaké jsou jejich konečné cíle? A jak moc jsme na ně připraveni?Z historického hlediska víme, že ve většině dějinných epoch byly ženy vždy odsouvány až na druhou kolej. Muži byli pány a veškeré výsady patřili pouze jim. Ale v současné době je již všechno jinak, rovnosti příležitostí jsou ve většině vyspělých zemích na vysoké úrovni a zůstávají spíše předsudky. Nicméně stále je zde část obyvatelstva, která volá po rovnocennosti ve všech ohledech, ale kam až chce zajít?

 
 

Nejsem si zcela jistá, že víme, co taková úplná rovnocennost obnáší. V ideálním světě bychom se lišili pouze biologickými rozdíli, ale i na ty je třeba brát ohled. Ať už se díváme na stavbu těla nebo smýšlení, vždy narazíme na neshody, které nedokážeme vymazat. Muž bude všeobecně vždycky silnější a žena více mateřsky založená, ať se snažíme jakkoliv. A to jsou jen dva příklady mnoha odlišností. Jenže pokud máme jiné předpoklady a chceme rovnocennost, nezbývá nám než dorovnat výsledky na úkor jedné skupiny. Nesnižujeme tak naší celkovou produktivitu? Každé pohlaví má předpoklady odlišné, stejně tak jako pohledy na věc, a díky tomu se jako lidský druh neustále vyvíjíme. Jak si můžeme být jisti, že pokud tyto rozdíly ,,násilně” vymažeme, nepostavíme  se proti chodu přírody?!

Navíc, jsme na úplnou rovnocennost všichni připraveni? Jsme my, ženy, schopny vykonávat těžké mužské práce, anebo se jedná jen o formu recese vyvolané staletími pod nadvládou mužů? Musíme se smířit s tím, že pokud muže donutíme dělat všechny ,,ženské” práce, je nutné i na sebe brát stejná měřítka. S tím přichází i obava o vymizení jakékoliv galantnosti. Proč by měl muž ženě otvírat dveře či nosit těžký nákup, když jsou si ve všem ostatním zcela rovni?! Pomalu by se vytrácela i snaha mužů se o ženy postarat, protože by v nás nadéle již neviděli křehké bytosti, o které je nuté pečovat a chovat se k nim jinak než ke kamarádům z hospody. Jsme si jisté, že to opravdu chceme?

Myslím, že v tuto chvíli bychom se spíše měli zaměřit na opravdové problémy nerovnocennosti a především nerovnoprávnosti žen v méně vyspělých zemích a v zemích muslimských. Navíc, i přes moderní a pokrokové názory některých z nás, je potřeba si uvědomit, že cesta k hromadné spokojenosti vede přes vzájemnou toleranci. Nevidím důvod, proč by se mělo koukat na úspěšnou ženu skrze prsty a navíc ji pomlouvat, že si s největší pravděpodobností vše vydobyla sexem. A naopak, proč by taková žena měla pomlouvat tu, co je ,,pouze” v domácnosti.

Pokud opravdu chceme dokázat, že jsme mužům rovnocenné, musíme o tom nejdříve ujistit samy sebe a nepochybovat o tom. Také je nutné si uvědomit, že úplné rovnocennosti se nikdy nedá dosáhnout a je pošetilé se o ní snažit. Naopak bychom měly vynikat ve věcech, které jsou nám vlastní a dokázat tak, že jsme zcela nepostradatelné. A když chceme, aby se muži na nás dívali jako na sobě rovné, musíme se na ně koukat také tak.

 

Image courtesy of nongpimmy/ FreeDigitalPhotos.net

 

2014.07.31 | Lucie Martincová | přečteno: 30067x
 

Poslat článek
Tisk

Štítky: rovnocennost; rovnoprávnost; muži; ženy; boj

 
archiv

Nejzajímavější články

 

Tantrický orgasmus pro ženy: Čtení na míru ženské duši

Kdyby muži věděli, jak velkou roli má pro jejich energii ženské poprsí, jak obrovskou léčivou silou působí ženská sexual...
 
celý článek | Renata Petříčková | 2017.11.03 | přečteno: 30102x

Manuál pro začátečníky: Úspěšná léčba bylinkami snadno a rychle

Příroda a její panorama, dokonalost a síla, která k ní patří, netknutá zákoutí a drsné podnebí všem ukazuje, kdo je tady...
 
celý článek | Jana Brandtlová | 2022.10.11 | přečteno: 30160x

Vyhraj poukaz od Vyvolej.to a máš originální dárek pod stromeček

Soutěž již byla ukončena. Děkujeme za účast a gratulujeme výhercům! ...
 
celý článek | Admin | 2016.11.08 | přečteno: 30216x

Proč zvolit profesionální úklid domácnosti?

Úklid domácnosti rozhodně nepatří mezi oblíbené činnosti. Nebo ještě lépe řečeno, úklid je pěkná otrava. Také se musí...
 
celý článek | Admin | 2016.12.19 | přečteno: 30039x
 

Portál pro ženy