newsletter

Chcete být informování o nových článcích? Přihlašte se k odběru novinek

Jak začít sportovat a přitom se nezničit XV – trénink na běhátku /1.část

 
Jak začít sportovat a přitom se nezničit XV – trénink na běhátku /1.část

V době, kdy jsem začala běhat, se u nás vyskytoval běžecký pás, lidově běhátko, jen na specializovaných pracovištích sportovního lékařství, kde se využíval k měření a výzkumu fyziologických možností a výkonnostních parametrů vrcholových sportovců. Dnes má běhátko ve výbavě téměř každé fitness centrum, takže si i hobby běžci mohou vyzkoušet svoje možnosti a absolvovat i v zimě kvalitní trénink.

 

Co je běhátko a jak ho efektivně využít?

Konstrukčně je to elektrodynamicky poháněný pás, který simuluje běh po silnici tím, že ubíhá proti směru pohybu běžce. V podstatě běžíme na  místě a pás nám utíká pod nohama. Když jsem začala na běhátku trénovat, tak jsem měla problém udržet rovnováhu, bála jsem se, že upadnu, a nevstoupila bych na běhátko bez postranních madel. Přitom jsem viděla, že ostatní běžci vypadají v pohodě. Někteří při tréninku i konverzovali. Chyba byla v tom, že jsem hned od začátku běhala příliš rychle, respektive, že jsem si nastavila příliš vysokou rychlost. Pokud očekáváte detailní návod k používání běhátka, tak vás musím zklamat, protože jednak takový návod ani neznám, a hlavně existuje velké množství typů pásů, od úplně jednoduchých, které se dají za několik tisíc koupit v hypermarketu, až po velmi sofistikované s mnoha programy. Možná jste ve filmu nebo v reklamě viděli, jak se běžec supící na páse kochá krajinou ubíhající na displeji před ním. Takové běhátko jsem ve skutečnosti ještě neviděla,  a to ani ve velkých fitcentrech. Možná ho v nějakém luxusním zařízení mají, to nevím. Já jsem zatím při tréninku na běhátku musela vystačit v lepším případě s televizní obrazovkou, kde běžely záběry ze sportu.

Základní údaje, které ukazuje jednoduché běhátko, jsou rychlost v km/h, uběhnutá vzdálenost v kilometrech, čas a spotřeba kalorií (kcal). Ovládací panel obsahuje tlačítko start, po jehož stisknutí se obvykle pás rozběhne rychlostí 1km/hod. Rychlost lze zvyšovat většinou po desetině kilometru za hodinu, tedy například: 4,5 – 4,6 – 4,7,…. To znamená, že na běhátku lze i pohodlně chodit, což taky hodně návštěvníků posilovny využívá. Protože navýšení rychlosti třeba na deset kilometrů za hodinu by trvalo dlouho, lze zvyšovat rychlost i po celých kilometrech, obvyklá řada je 2 – 4 – 6 – 8 – 10 – 12 – 14 – 16 km/h. Běhátko také umožňuje simulovat běh do kopce, sklon se nastavuje tlačítkem označeným inklinace. Prakticky se nenulová inklinace projeví tím, že pás jde najednou ztuha, takže je pro udržení stejné rychlosti potřeba vyvinout větší úsilí, což se projeví zvýšenou spotřebou kalorií na stejnou vzdálenost.

Popsané jednoduché běhátko, které lze ovládat několika tlačítky, dnes už nahrazují složitá zařízení obsahující nejen řadu funkcí, ale i celé tréninkové programy. Takové běhátko si od vás vyžádá řadu informací (například věk, pohlaví, hmotnost), a sestaví vám tréninkový program podle zadaných údajů. Běhátka tohoto typu jsem v posilovně viděla, ale nikdy se mi nepodařilo všechny jeho funkce efektivně využít. Naopak mě kolikrát v tréninku spíš omezovalo, protože se například po hodině vždy vypnulo, a opravdu nejsem světový rekordman, abych uběhla dvacet kilometrů pod hodinu. Je možné, že jsem ho neuměla správně nastavit, ale ani návod k použití, jaký je u každé kopírky, ani personál, který by mi s nastavením poradil, jsem zatím nenašla, a to ani v jednom z největších finess v Praze. Ze základního vybavení si zaslouží pozornost velké (obvykle červené) tlačítko umístěné uprostřed ovládacího panelu s nápisem Emergency stop. Je to bezpečnostní tlačítko, při jehož stisku se pás okamžitě zastaví. Před jeho použitím je dobré mrknout na stav ukazatelů, které se po jeho stisknutí (alespoň u starších typů běhátek) vymažou. To jsem nevěděla, když jsem tlačítko jednou použila, protože mi spadla na pás láhev s pitím a kutálela se mi pod nohama. Při běžném vypnutí tlačítkem start/stop klesá rychlost pásu pozvolna a údaje zůstanou na displeji ještě několik minut po jeho zastavení (ne však dlouho), takže pokud si zaznamenáváte svoje pokroky, je dobré si ihned po zastavení pásu údaje zapsat.

Na závěr tohoto stručného úvodu  si ještě přehledně shrneme hlavní výhody a nevýhody tréninku na běžeckém páse.

Přednosti jsou:

v     Možnost tréninku v teple, za světla a na suchém povrchu bez ohledu na počasí, roční a denní dobu

v     Přesně změřené tempo běhu a uběhnuté vzdálenosti

v     Možnost odstupňování tempa /zvyšování a snižování rychlosti/ podle potřeby

v     Možnost simulace běhu do kopce

v     Měření spotřeby kalorií a dalších funkcí

v     U některých typů nastavení tréninkového programu /ručně nebo automaticky/

Nevýhody běhátka – na co si dát pozor:

v     Tvrdý povrch, větší otřesy, větší zátěž pohybového ústrojí – používat dobře odpruženou obuv

v     Monotónnost a nezáživnost tréninku

v     Nebezpečí uklouznutí v případě mokrého povrchu – otírat pot, pití mít v uzavřené nádobě

v     Možnost zranění nebo zdravotního poškození při přepínání sil – nesnažit se předvádět

 

Ve druhém díle o tréninku na běhátku si ukážeme různé způsoby, jak tuto oblíbenou běžeckou pomůcku efektivně využít.


 

2015.02.08 | Eliška Anna Kubičková | přečteno: 30317x
 

Poslat článek
Tisk

Štítky: běh trénink běhání na páse

 
archiv

Nejzajímavější články

 

Cenopády.cz – nový způsob nakupování

Včera jsme spustili zajímavou soutěž s portálem Cenopády.cz, pojďme si ale tento web také trochu představit, jde toti...
 
celý článek | Admin | 2014.09.18 | přečteno: 30027x

Obývací pokoj – místo pro aktivitu i odpočinek podle Feng Shui

Obývací pokoj patří v mnoha rodinách k velmi aktivním místnostem. Setkává se zde rodina, posedíme zde s přáteli, dívá...
 
celý článek | Vendula Králová | přečteno: 30028x

Není smrádek, jako smrádek

Jsem netolerantní… a ani se za to moc nestydím, opravdu nesnáším zápach, ať ten co produkují hygienu zanedbáva...
 
celý článek | Andrea Tomanová | 2014.03.28 | přečteno: 30102x

Stará láska nerezaví

  Musím se přiznat, že jsem se vždy cítila bývalými přítelkyněmi současných lásek tak nějak nepříjemně ohrož...
 
celý článek | Andrea Tomanová | 2014.09.19 | přečteno: 30148x
 

Portál pro ženy