reklama 5 v magazínu pro ženy

Nepřehlédněte

Startuje hlasování o

 
celý článek | Jan Kodl | přečteno: 30053x 2013.05.03

Zkrášlující a ozdravná semínková péče

 
celý článek | Jana Brandtlová | přečteno: 30131x 2021.06.22

Twerking

 
celý článek | Mgr. Daniela Krejčí | přečteno: 30248x 2015.01.26

newsletter

Chcete být informování o nových článcích? Přihlašte se k odběru novinek

Jak na nošení dětí – nejdůležitější zásady pro zdravý vývoj miminka

 
Jak na nošení dětí – nejdůležitější zásady pro zdravý vývoj miminka

Vybírat výbavu pro miminko je radostí, ale také zodpovědným úkolem. Vše musí být nejen hezké a funkční, ale především zdravotně nezávadné a podporující správný vývoj dítěte. Toto beze zbytku platí o nosítkách pro děti a nosících šátcích. Jak na nošení dětí? Poradíme, jak vybrat správné vybavení.

 

 

Nošení dětí je praktickým způsobem, jak se pohybovat v domácnosti a hlavně mimo ni. Můžete se bez problémů přesouvat pomocí MHD, aniž byste se musely spoléhat na pomoc ostatních. Neřešíte schody do patra a další překážky, které s kočárkem představují velký zádrhel. Navíc máte volné ruce, takže zvládnete spoustu věcí, aniž byste musely odbíhat k plačícímu miminku v postýlce či na zemi. Kromě této ryze praktické stránky věci je nošení velmi příjemné pro miminko i maminku, potažmo tatínka nebo prarodiče. Blízký kontakt dělá dobře oběma stranám a přispívá k silným citovým vazbám. Stačí vybrat vhodný šátek nebo ergonomické nosítko pro váš malý uzlíček lásky.

Na trhu existuje velké množství produktů k nošení dětí, ne všechny jsou ale vhodné. Některé mohou dokonce ohrozit zdraví miminka a jeho správný vývoj. Tomuto se určitě každý rodič chce vyvarovat, jenže vyznat se v tom, co je a není správné, je někdy docela složité. Ve spolupráci s e-shopem pro miminka a maminky https://www.mamaja.cz jsme proto shrnuly ty nejdůležitější zásady nošení a výběru vhodných pomůcek.

Nosíme miminko v šátku

Pozitivní stránky šátkování

Nošení dětí v šátku je staletími prověřenou metodou, ke které se dnešní maminky s čím dál větší oblibou vrací. Šátkování má mnoho výhod. Dítě je s matkou v těsném kontaktu, což upevňuje jejich vzájemné citové pouto. Miminko je díky tomuto kontaktu také klidnější, teplo a vůně matčina těla a zvuk tlukotu jejího srdce přispívá k jeho pocitu bezpečí. Pro psychický vývoj je také dobrý rozhled po okolí, který miminko v šátku má. Působí na něj více sluchových a vizuálních vjemů, lépe se socializuje, a dříve se tak může osamostatnit a začít prozkoumávat svět na vlastní pěst. Ze zdravotního hlediska je šátkování vhodnou metodou, jak pozitivně působit na peristaltiku střev a zabránit kojeneckým kolikám, které děti často trápí. Prevencí je rovněž v případě oploštělého záhlaví (vyskytuje se u dětí často ležících na zádech) a SIDS (syndromu náhlého úmrtí kojenců), u kterého je rizikovou polohou spánek na břiše.

Možná rizika

Samozřejmě má nošení v šátku i určitá rizika, která se ale dají eliminovat vhodným nosícím šátkem, správnou technikou úvazu a zvýšenou opatrností. Mezi tato rizika patří úrazy jako vypadnutí dítěte ze špatně uvázaného šátku, spadnutí s dítětem nebo úder třeba o nábytek, nebezpečné předměty v jeho dosahu a podobně. Hrozí i možnost udušení miminka v případě, že má nesprávně předkloněnou hlavičku a ucpaný nos a ústa tělem matky či látkou. Tomuto se dá ale jistě bez problému zabránit jen trochou opatrnosti navíc. Z rizik, která se neprojeví hned, ale mají vliv na budoucí zdraví rostoucího človíčka, jmenujme špatné posazení kyčlí při nesprávném úvazu a předčasné napřímení páteře. Obojímu jde ale opět předejít vhodným úvazem.

Jak správně nosit podle věku

Pro novorozence existují dva správné typy úvazů – kolébka a vertikální úvaz. Kolébkový úvaz je podobný poloze miminka stuleného v náručí. Dříve se používal často, teď už se od něj trošku upouští. Je malinko složitější na techniku uvázání a polohování dítěte. Ne všem dětem také vyhovuje. Nelíbí se v něm například miminkům trpícím refluxem, kdy tato poloha tlačí na bříško a udržení mlíčka je pro ně ještě složitější. Naopak děti, které trápí bolení bříška, tuto polohu obvykle ocení, protože se jim při ní uleví. Vertikální poloha se v minulosti doporučovala až od věku zhruba 6 měsíců, ale dnes se tak často nosí i novorozenci. Je však třeba dbát na pečlivé „usazení“ dítěte a dobře zvládnutou techniku úvazu. I ve vertikální poloze je dítě v klubíčku, přitisknuté k tělu matky, kolínka jsou vždy výš než zadeček, nožičky roztažené a zádíčka mírně prohnutá a pevně zapřená o látku. Šátek musí být dotažený velmi pevně, aby se dítě neprohýbalo do stran. Když se předkloníte, nesmí se jeho tělíčko od toho vašeho vzdálit. Jaký úvaz zvolíte právě vy, je jen na vás. Tady je prostě potřeba zkoušet a dát na pocity sebe a svého miminka.

 

                  

 

Nosíme miminko v nosítku

Výhody nosítek pro děti

Nosítko má, co se týče kontaktu s dítětem a podpory jeho psychického vývoje, stejné výhody jako šátek. I z nosítka má dítě dobrý rozhled, a přitom je pořád v bezpečí blízko u matčina (otcova, …) těla. To samé platí u praktické stránky věci. I s nosítkem máte volné ruce a neomezené možnosti pohybu. Navíc se jednoduše nasazuje, stačí obvykle zapnout několik popruhů a můžete vyrazit. Proto jsou nosítka velmi oblíbená.

Možná rizika

I rizika jsou dost podobná jako v případě šátkování. Kromě nich je ale třeba zaměřit pozornost už na samotný model, který si chceme pořídit. Při výběru se především zajímejte o to, zda jde o ergonomické nosítko. Takové podporuje správnou polohu dítěte, tedy záda mírně prohnutá, nožky do písmene M. Samozřejmostí je dítě umístěné čelem k nosícímu. Takzvaná visítka, kde je dítě otočené čelem ven a nožky mu visí dolů, jsou naprosto nevhodná. Takovému výrobku se rozhodně obloukem vyhněte!

Jak vybrat správné nosítko?

Kvalitní a zdravotně nezávadná nosítka nejsou úplně levná, ale když pořídíte rostoucí nosítko, jaké nabízí například značka Manduca, vydrží vám dlouho. Můžete u něj nastavit přední díl a ramenní popruhy podle aktuální velikosti dítěte. S nosností až 20 kg jej můžete využívat i pro dvou až tříleté dítě, které ještě neujde třeba celý naplánovaný výlet. Při výběru dbejte na materiál, ideální je 100 % biobavlna. A dobře si také prohlédněte polstrování popruhů, které je důležité pro vaše pohodlí.

 

                  

Oblečení, které vám usnadní nošení

Jak se s nosítkem nebo uvázaným šátkem obléci ven? V létě je oblékání poměrně jednoduché, ale při výkyvech počasí a také v chladném období roku je nosící oblečení praktickým doplňkem obzvlášť pro rodiče, kteří dítě nosí často. Udržet v teple miminko i sebe pomohou nosící mikiny, bundy nebo kabáty. Ty mají vepředu vsadku na zipy, která se v případě potřeby jednoduše připne. Mikinu nebo bundu tak využijete kdykoliv, ať už zrovna nosíte, či ne. U dítěte je potřeba dbát na ochranu všech odkrytých částí těla, tedy nožiček a hlavičky. Existuje poměrně široký výběr návleků na nožky, capáčků a botek na nošení, stejně jako čepiček a kukel na hlavu. Šikovným pomocníkem je látková kapsa, která se jednoduše natáhne přes dítě a zaváže kolem matčina těla.

 

                  

 

Ať se rozhodnete pro šátek nebo nosítko a pořídíte si k tomu jakékoliv oblečení, vždy dbejte především na kvalitu provedení i materiálu. Pro jemnou pokožku miminka je ideální 100 % biobavlna. Díky pečlivému výběru budete spokojení vy i váš malý poklad.

 

 

2019.06.07 | Martina Limbergová | přečteno: 30193x
 

Poslat článek
Tisk

Štítky: rodina dítě nošení dětí nosítka šátky na nošení miminko

 
archiv

Nejzajímavější články

 

O portálu

. ...
 
celý článek | Admin | 2013.11.27 | přečteno: 31821x

5 DŮVODŮ, PROČ JSOU PRARODIČE VE VÝCHOVĚ DŮLEŽITÍ

Mnoho z nás má své dětství spojené s prázdninovými pobyty u babičky a dědečka, kde byl volnější režim než doma u rodičů....
 
celý článek | Tereza Nechvílová | 2019.02.07 | přečteno: 30308x

Pomáhejte s námi těm, kteří to potřebují. Je to snadné!

Je hodně těch, kteří potřebují pomoc druhých. Spousta z nich jsou malé děti, kterým osud rozdal do vínku špatné karty. J...
 
celý článek | Martina Limbergová | 2019.01.21 | přečteno: 30080x

Lov manželky

  Mně v dnešní době připomíná spíš nákup zajíce v pytli, no vskutku… ...
 
celý článek | Andrea Tomanová | 2014.04.28 | přečteno: 30185x
 

Portál pro ženy