newsletter

Chcete být informování o nových článcích? Přihlašte se k odběru novinek

Hledáte inspiraci na zdravé vaření? Luštěninová kuchařka a Nová biokuchařka jsou jí plné!

 
Hledáte inspiraci na zdravé vaření? Luštěninová kuchařka a Nová biokuchařka jsou jí plné!

Hledáte nějakou zajímavou kuchařku, ať už pro sebe, nebo jako dárek na Vánoce? Přinášíme dva tipy na knihy, které potěší spoustou výborných a zdravých receptů.

 

LUŠTĚNINOVÁ KUCHAŘKA se spoustou zeleniny

Petr Klíma

Luštěniny jsou kvalitním rostlinným zdrojem bílkovin, nezbytných pro zdravý jídelníček. Jak je ale kreativně zařadit do domácího vaření?

Jak je správně připravovat, klíčit a skladovat?

Co všechno se z nich dá vařit a jaké druhy se na co hodí nejlépe?

Český veganský šéfkuchař Petr Klíma spojuje zkušenosti ze světové gastronomie s denní praxí v restauraci i v domácí kuchyni. Využívá originální postupy a sezonní suroviny.

Spolu se škálou luštěnin hraje v jeho receptech velkou roli také čerstvá lokální zelenina z farmářských trhů. Všechny recepty navíc nejen sestavil, ale i sám nafotil – Luštěninová kuchařka je tak do posledního klíčku jeho autorským počinem.

  • téměř 80 skvělých receptů plných „zelených bílkovin“
  • saláty a pomazánky – klíčené luštěniny – polévky – hlavní jídla – laskominy a sladká jídla
  • moderní, lahodné a výživné jídlo nejen pro vegany

O autorovi:

Petr Klíma je šéfkuchař dejvické restaurace Country Life a autor úspěšné knihy Zeleninová kuchařka – z farmy přímo na váš stůl a blogu www.greenwayfood.cz. Během četných zahraničních cest a pobytů si vytvořil svůj nezaměnitelný, osobitý kuchařský styl, který vychází z toho nejlepšího, co nabízí tradiční česká kuchyně, ale zároveň se inspiruje středomořskou a asijskou kuchyní.

 

Nová biokuchařka Hanky Zemanové

Hanka při psaní Nové biokuchařky vycházela z toho, že informací o výživě je dnes příliš mnoho a navíc si často protiřečí. Proto pozvala do knihy 5 lékařek, které se zabývají celostní medicínou, spolupracovala s odborníky na nové vědecké výzkumy – v celé knize se tak prolíná pohled tradičních lékařských systémů, moderních vědeckých výzkumů i zjednodušený a pro běžný život praktický pohled zdravého selského rozumu.

Hanka do knihy vybrala i několik významných projektů, které podle Hanky mohou přinést důležité změny v ochraně přírody i zdraví. Můžete si tak přečíst poutavé rozhovory s osobnostmi, které stojí za projekty Komunitou podporované zemědělství, Bez obalu, Skutečně zdravá škola, Koalice proti palmovému oleji nebo Akademie léčivé výživy.  V knize najdete i rozhovory s některými významnými ekofarmáři či bio-výrobci a za jeden z nejdůležitějších rozhovorů považuje Hanka setkání s Radomilem Hradilem, se kterým si povídala o půdě. Vztah k půdě a její kvalita je totiž podle Hanky klíčové téma, pokud nám jde o výživné potraviny a stabilní ekosystém.

V knize najdete přes 80 skvělých receptů. Mnoho z nich je bezlepkových, vegetariánských i veganských, ale nevyhýbají se ani kvalitnímu masu. Vyzkoušejte letní cuketovo-jahelnou koprovku, boršč s cizrnou, čočkový burger, placky z hrachové mouky, bezlepkové cookies, ječné lívance, nebo třeba biokuře na kurkumě podle výborného šéfkuchaře a nutričního terapeuta Davida Šaška (je členem Aliance výživových poradců), který s Hankou na některých, zejména masových receptech spolupracoval. Kniha je určena jak pro začátečníky v oblasti zdravého vaření, tak pro pokročilé.

 

Celou knihu recenzovala Margit Slimáková, specialistka na zdravotní prevenci a výživu.

O autorce:

Hana Zemanová (*1975) vystudovala Pedagogickou fakultu Univerzity Karlovy. Je autorkou nejprodávanějších knih o biopotravinách: Biokuchařky a BioAbecedáře. V září 2016 vyšla její třetí kniha, kompletně přepracovaná Biokuchařka, která se jmenuje Nová biokuchařka Hanky Zemanové.

 

 

Obě knihy vydalo nakladatelství Smart Press, www.smartpress.cz.

 

2019.12.10 | Martina Limbergová | přečteno: 30088x
 

Poslat článek
Tisk

Štítky: tipy kniha kuchařka zdravé recepty

 
archiv

Nejzajímavější články

 

Pět tipů, jak najít krásné bydlení

Poohlížíte se na Plzeňsku po RD, bytu či pozemku a nejste dvakrát silní v kramflecích? Pak vám možná přijde vhod...
 
celý článek | Admin | 2013.12.04 | přečteno: 30025x

Konflikty ve vztazích

Konflikty jsou nedílnou součástí všech vztahů. Sporům se v každodenním životě nelze vyhnout. Týkají se partnerských, rod...
 
celý článek | Petra Zápotočná | 2018.01.03 | přečteno: 30114x

Jak vybrat plenky pro vaše novorozené miminko?

Maminky v očekávání prvního miminka často neví, kde jim hlava stojí. Ke všem změnám, kterými vaše tělo prochází před vám...
 
celý článek | Nina Albertová | 2021.07.01 | přečteno: 30073x

Objevte kouzlo hraček z Dánska

Hledáte hračky, které budou děti bavit, neodhodí je hned po pár hodinách a ještě při hraní projeví svou kreativitu? Pak ...
 
celý článek | Admin | 2022.05.03 | přečteno: 30153x
 

Portál pro ženy