reklama 3 v magazínu pro ženy
reklama 4 v magazínu pro ženy
reklama 1 v magazínu pro ženy
reklama 5 v magazínu pro ženy

Nepřehlédněte

Šperky Trash Made

 
celý článek | Martina Limbergová | přečteno: 13199x 2014.01.07

Zapečená čekanka

 
celý článek | Adela Rychtáriková | přečteno: 10474x 2016.09.23

Fígle pro správný výběr sportovní podprsenky

 
celý článek | Admin | přečteno: 11352x 2013.04.19

newsletter

Chcete být informování o nových článcích? Přihlašte se k odběru novinek

Dýňobraní

 
Dýňobraní

Doba dýňová je tu. Okrasné dýně plní ozdobné truhlíky i parapety domů, dekorace se známou oranžovou tématikou potkáte snad na každém kroku a možná i vy se o víkendu chystáte na dlabání dýňového strašidláka. Já, ač nejsem moc úspěšný pěstitel dýní všeho druhu, opět jsem byla obdarována, tentokrát tou jedlou.... Malá dýně nám zdobí lavičku, větší posloužila k pokusu. Vyzkoušela jsem osvědčený recept na polévku, i zajímavou novinku, která mě mile překvapila…

 

 

Ráda bych se s vámi podělila o nejlepší recepty z dýně:

Tradiční dýňová polévka (má původ ve Švýcarsku)

 

Potřebujeme:

Lžíci oleje nebo másla

1 malou cibuli

1/2 kg dužiny z dýně

2 brambory

Litr zeleninového vývaru

Asi 1 dl smetany (33% tuku)

Sůl, pepř

 

Postup:

Najemno nakrájenou cibulku zpěníme na oleji nebo másle, přidáme na kostičky nakrájenou dýni a brambor, lehce opečeme a zalijeme vývarem. Vaříme asi půl hodiny do úplného změknutí. Rozmixujeme tyčovým mixérem, znovu přivedeme k varu a zalijeme smetanou. Ochutíme solí a pepřem. Díky své výrazné barvě vynikne dýňovka na talíři sama o sobě, můžeme ji ale ozdobit kudrnatou petrželkou, libečkem nebo třeba bazalkou.

 

 

Variant této polévky je celá řada, liší se v podstatě jen dochucováním. V Čechách se dýňová polévka nejčastěji ochucuje česnekem, sójovou omáčkou nebo klasicky špetkou muškátového květu a lžící zakysané smetany při servírování. Při vaření je možné vynechat brambory a polévku zahustit domácí máslovou jíškou. V každém případě je polévka jemná, šetrná k žaludku a je velmi vhodná i pro děti. Podávat ji lze s pečivem, s toasty nebo třeba s krutony, a to jak z pečiva, tak z dýně samotné. Takže pokud vám dýně zbyla, zkuste jednoduchý a rychlý zlepšovák:

Dýňové krutony

Dýni nakrájenou na kostičky vložíme na plech vyložený pečícím papírem. Zakapeme olejem nebo máslem a pečeme za občasného promíchání v předehřáté troubě dozlatova. Výborně se hodí do polévky – a to nejen do té dýňové.

 

Pečená dýně - skvělé jídlo i příloha

Dýni Hokaido i se slupkou nakrájíme na plátky a vložíme na plech s pečícím papírem. Pokapeme olejem nebo tence poklademe máslem. Osolíme, můžeme i pokmínovat. Pečeme v předehřáté troubě. Dá se podávat jako lehké hlavní jídlo, ale výborně se hodí i jako příloha k masu – například k vepřovému na šťávě.

 

Komu chybí sladká tečka, nabízím jednoduchý recept na sladké dýňové mlsky

 

Potřebujeme:                                                                   

Semínka z jedné dýně

5 lžic krupicového cukru

1/4 lžičky skořice

1/4 lžičky zázvoru (lze vynechat)

Olej nebo máslo

 

Postup:

V míse promícháme polovinu cukru s kořením. V pánvi s nepřilnavým povrchem rozpálíme tuk a vhodíme semínka. Přidáme zbytek cukru a mícháme asi minutu, než směs začne karamelizovat. Potom přesuneme hotovou směs do mísy s cukrem a kořením a dobře promícháme. Necháme zchladnout. Můžeme přidat i jiná jedlá semínka nebo ořechy.

 

 

Nebo nezavařovaný dýňový kompot

 

Potřebujeme:

3/4kg dýňové dužiny

Šťávu z 1 citrónu

1/4 lžičky kyseliny citrónové

 

Postup:

Dýni zalijeme asi litrem vody, přidáme šťávu z citrónu a kyselinu citrónovou. Necháme naloženo 6 - 12 hodin. Poté přidáme:

20 dkg cukru

2 ks hřebíčku

1 menší kousek celé skořice

Můžeme použít i směs na přípravu svařáku (obsahuje navíc badyán). Vaříme společně pozvolna po dobu asi 20 minut.

Dýně by měla být měkká při zapíchnutí vidličky, zároveň ale nemá být rozvařená. Kompot můžeme podávat zatepla i vychlazený. Dokáže zahřát i osvěžit.

 

Vyzkoušejte některý z receptů, rozhodně nebudete litovat!

Dobrou chuť!

 

  

 

Image courtesy of voraorn, Stoon, Serge Bertasius Photography, tiramisustudio, Tina Phillips, vorakorn, antpkr and Mister GC at FreeDigitalPhotos.net

 

2014.10.16 | Kateřina Pořízová | přečteno: 13092x
 

Poslat článek
Tisk

Štítky: dýně; dýňové pokrmy; recept na dýňovou polévku; nezavařovaný dýňový kompot; dýňové mlsky; pečená dýně

 
archiv

Nejzajímavější články

 

Bylinná vlasová voda - vaše vlasy ji budou milovat

Jsou vaše vlasy unavené, zplihlé, lámavé - vypadají zkrátka nezdravě? Máte lupy a vlasová pokožka vás nepříjemně svěd...
 
celý článek | Kateřina Pořízová | 2015.04.03 | přečteno: 10759x

Voňavý svatý Valentýn

Pravděpodobně málokomu se podaří v dnešní době nevšimnout si skutečnosti, že se blíží svátek svatého Valentýna. Toto ...
 
celý článek | Vendula Králová | přečteno: 10170x

Pro Čechy je opálená kůže víc sexy, přitom se bojí rakoviny

Strach z vážného onemocnění dokáže potrápit mnoho z nás. Přesto si stále neuvědomujeme vážnost některých lé...
 
celý článek | Admin | 2016.07.29 | přečteno: 10601x

OPAR NA RTU: JAK SE HO ZBAVIT RYCHLE A SNADNO?

Opar je nepříjemnou záležitostí, která dokáže potrápit. A pro dámy o to více komplikující, neboť je vidět, což rozhodně ...
 
celý článek | Kateřina Lulková | 2019.06.03 | přečteno: 381x
 

Portál pro ženy