Dopřejte si pravidelně vejce, prospějete svému zdraví
Odpíráte si vejce, protože nejsou zdravá a dokonce mohou při častější konzumaci škodit našemu zdraví? Omyl, vejce nejenže neškodí, ale dokonce nám mohou prospět! Zařaďte je do svého jídelníčku ještě dnes.
Vejce byla dlouho na černé listině. Panoval všeobecný názor, že jsou kvůli vysokému obsahu cholesterolu velkým strašákem pro kardiovaskulární systém. V mnoha kuchyních tak měla vajíčka místo jen jako přísada do těsta, párkrát do roka k ozdobení chlebíčků a občas jako příloha ke koprovce, u zarytých zastánců cholesterolové teorie ani to ne. Časem zůstaly za ty zlé jen žloutky, ale dnes už neplatí ani to. Novými výzkumy a studiemi se prokázalo, že vejce nezvyšují riziko kardiovaskulárních onemocnění. A nejen to, dokonce mohou i přispět k prevenci proti těmto zdravotním problémům.
Cholesterol ano, ale ten „hodný“
Jak došlo k takovému obratu? Ono je to totiž s těmi vejci a cholesterolem trochu jinak, než se donedávna tradovalo. Cholesterol se dělí na „zlý“ LDL a „hodný“ HDL. Moderními výzkumy se zjistilo, že konzumace vajec sice opravdu ovlivňuje hladinu cholesterolu v krvi, ale toho hodného, který vrací přebytečný tuk do jater a zabraňuje jeho usazování v tepnách. Proto našemu zdraví neškodí, ale naopak mu prospívají.
Dobrý zdroj vitamínu D i jiných důležitých látek
Obzvlášť v zimním období trpí náš organizmus nedostatkem vitamínu D. Otázce, co vše může jeho nedostatek způsobit, jsme se věnovali v nedávném článku. Právě vejce mohou být významným zdrojem tohoto vitamínu. Už dvě vajíčka třeba k obědu pokryjí až třetinu potřebného denního příjmu vitamínu D pro dospělého člověka. Kromě vitamínu D obsahují také vitamíny A, B, K a E, minerály jako vápník, železo, zinek, draslík a fosfor, antioxidanty a esenciální aminokyseliny. Navíc vejce vitamíny nejenom obsahují, ale také napomáhají k jejich vstřebávání. Jejich pravidelná konzumace tak má vliv i na podporu imunity, správného fungování nervové soustavy a vůbec celkového zdraví. Díky podpoře tvorby testosteronu také přispívají k sexuálnímu zdraví mužů.
Jeden z nejlepších zdrojů bílkovin
Vajíčka patří tradičně do stravy sportovců, kteří si budují svalstvo. Proč? Protože obsahují velké množství bílkovin, které navíc umí náš organizmus využít ještě lépe než ty z masa nebo mléčných výrobků. Navíc jsou vajíčka i lépe stravitelná. Patří tak mezi nejlepší zdroje bílkovin, které můžeme v naší stravě mít. A bílkoviny nejsou třeba jen při budování svalstva, ale i při každodenním fungování našeho těla.
Vejce jsou chutné a zdravé zároveň. Navíc patří mezi cenově dostupné suroviny. Samozřejmě platí, že je třeba k nim přistupovat s mírou. Obecně se za vhodnou porci považují zhruba 2 vajíčka denně. A určitě by nemělo jít o ty smažená a ještě třeba s uzeninou. Ideální jsou vejce vařená, doplněná čerstvou nebo dušenou zeleninou.
Tip: Vajíčka natvrdo na krajíci čerstvého chleba s máslem jsou opravdovou lahůdkou...
Poslat článek
Tisk
Štítky: zdraví vejce strava vitamíny cholesterol