reklama 5 v magazínu pro ženy

Nepřehlédněte

Nadměrné padání vlasů může být příznakem některých onemocnění

 
celý článek | Admin | přečteno: 30151x 2019.04.20

Operace uší

 
celý článek | Admin | přečteno: 30142x 2021.09.20

Co všechno umí moderní pračky?

 
celý článek | Martina Limbergová | přečteno: 30152x 2019.10.02

newsletter

Chcete být informování o nových článcích? Přihlašte se k odběru novinek

Dejte si originální novoroční předsevzetí - naučte se tancovat!

 
Dejte si originální novoroční předsevzetí - naučte se tancovat!

Chtěla byste v novém roce vyzkoušet něco nového, jiného, něco, co jste ještě nikdy nedělala? Tak začněte tancovat! Je jedno, co, ale hlavně se do toho vrhněte po hlavě. Pokud nemáte letos žádné originální novoroční předsevzetí, naučit se tancovat by mohlo splňovat tyto podmínky, nemyslíte? Hlavně se nebojte, že budete na lekci vypadat jako zmatený králíček na poli. Každý přece jednou začínal a jak víme, začátky nejsou nikdy jednoduché.

 

S něčím začít je vždycky to nejtěžší. Člověk se odhodlává, sestavuje si seznam pro a proti... a nakonec nad ním zvítězí strach a lenost. Ale vy, jako  správná žena, se nesmíte nechat svým strachem zkolit. Snad každá z nás někdy toužila po tom umět tancovat. Umět tancovat tak, že všem mužům spadne brada a celý klub bude mít oči jen pro ni. Pokud je tohle i váš sen, jděte si pro něj. V dnešní době je tolik možností, že si stačí už jen vybrat z nepřeberného množství kurzů.

V každém větším městě se dnes nachází více jak jedna taneční škola či fitness centrum, takže výmluva, že není kde tancovat, rozhodně neuspěje. Kromě toho, že vás tanec bude bavit, můžete díky němu shodit nějaký ten špíček, který vám přes nedlouhé vánoční svátky narostl, a to je přece skvělá motivace!

A jaké tance jsou in? Stále nejvíce letí zumba. Příběh vzniku zumby je známý, ale pro jistotu krátce připomenu. Tancovat ji začal Beto Perez, kolumbijský fitness trenér. Přišel na  trénink aerobiku, ale zapomněl si hudbu, a tak použil tu, kterou zrovna při cestě na trénink poslouchal, a začal na ni improvizovat. Návštěvníkům lekce se hodina zalíbila a Beto tak vytvořil nový fitness program - zumbu. Zumba je v podstatě směsice latinskoamerických tanců a fitness cvičení. Je to zábavný tanec a hodně záleží na schopnostech lektora, který vás vyučuje. Tanec obsahuje jednoduché kroky, které lektor nevysvětluje. Během lekce nepřetržitě hraje hudba a lektor učí účastníky lekce kroky "za běhu", proto je nutné, aby lektor byl empatický a reagoval na fyzickou zdatnost návstěvníků. Pokud máte ráda latinskoamerické tance a ráda byste se pořádně zapotila, shodila pár kil a přitom si vytvarovala postavu, je zumba pro vás jasnou volbou. Nečekejte však žádné zázračné taneční výkony, to byste byla zklamaná. Zumba je totiž především fitness program.

Hned po zumbě je velmi atraktivní taneční disciplínou pole dance. Je to v podstatě tancování u tyče, při němž si krásně vytvarujete postavu. Nebojte se, na lekci nemusíte mít na sobě žádné extravagantní sexy prádélko a během tance si jej nebudete muset ze sebe servat! Naopak se naučíte elegantní a svůdné choreografie, objevíte svou ženskost a krásu. Jedná se především o akrobatické prvky. Pole dance vám vynahradí nudné a nekonečně hodiny v posilovně, krásně a kvalitně zpevníte svaly a navíc se budete skvěle bavit! Nemusíte mít strach, že nebudete na hodinách stíhat - prvky se vyučují pomalu a důkladně, tak, aby každá tanečnice stíhala. Existuje více druhů pole dance - pole dance (určený ženám od 18 let, které absolvovaly alespoň jeden kurz flirt dance), pole dance fitness (zde se tyč používá jako nástroj k posilování, dělají se zde především statické prvky u tyče, kde si uvědomíte nutnost zpevnění těla, pro uvolnění nechybí otočky a spiny), pole dance light (je to odlehčená verze pole dance, hlavně pro ženy, které si netroufnou přihlásit se přímo na lekce pole dance - především pro ženy s nadváhou, ženy ve vyšším věku a pro ženy, které potřebují více času, aby si zvykly na pohyb u tyče; zde se tanečnice učí prvky, které nejsou tak fyzicky náročné; pole dance light je vhodný jako přípravka pro pole dance či pole dance fitness). Dámy, pokud máte chuť naučit se tancovat u tyče a chcete mít krásné pevné tělo, vyrazte právě na pole dance! Připravte se ale, že to nebude žádná odpočívárna, ale vynaložené úsilí se vám vrátí.

Spíše mladší ženy, dívky, zavítají na kurzy street dance. Dnes je mnoho kurzů, které nesou název street dance, ale ne vždy se street dance opravdu vyučuje. Pokud zavítáte na takový kurz street dance, spíše čekejte choreografické ztvárnění hudby, kterou slyšíte hrát v rádiích. Záleží samozřejmě na lektorovi, jaký způsob výuky a jaký druh hudby zvolí. Street dance zahrnuje mnoho tanečních stylů, jako hip hop dance, house dance, funkové styly - popping, locking, breakdance, dále waacking, vogue a dancehall. Většinou se v běžném kurzu setkáte s R´n´b class či MTV dance - je to zchoreografovavý street dance, dělaný hlavně na efekt; takový způsob tancování zahlédnete na hudebních stanicích ve videoklipech. Málokdy se setkáte se všemi styly streetu, proto buď vyzkoušejte a rozhodněte se, zda se vám lekce líbila, nebo se předem zeptejte, co přesně se vyučuje. Ve fitness centrech, která nabízejí street dance, zase narazíte spíše na více fitness pojetí - půjde hlavně o posílení těla než o taneční pohyb. V dnešní době se street dance ve fitness centrech spojuje dokonce s aerobikem a dalšími fitness cvičeními. Záleží tudíž na vás, co od lekce očekáváte. Chcete-li si spíše zacvičit a lehce se dotknout street dance, zajděte si na street dance kurzy ve fitness centrech, která nabízejí právě tento druh propojení pohybů. Chcete-li spíše poznat a okusit jednotlivé taneční styly, něco nového, vyhledejte spíše taneční školu či taneční skupinu, která se těmito styly zabývá. Pravý street dance není totiž jen sport či nějaké cvičení, ale životní styl. Jde hlavně o seberozvíjení, improvizaci a reakci na hudbu. 

Jste-li spíše milovnice klasiky, oceníte kurzy standardního tance. Krásné elegantní šaty, vysoké podpatky, šperky, muži v oblecích a kravatách... pokud jste si alespoň dvakrát při čtení těchto slov řekla "ano!", tak vaše duše touží právě po tomto stylu tance. Můžete se po sále nést jako vánek  v rytmu waltzu, nebo si zaběhat při quickstepu. Dřímá-li ve vás skrytá vášeň, po boku partnera ji můžete vypustit ven při hříšném tangu. Pro dámy vyššího věku, které chtějí oprášit dávno zapomenuté kroky z tanečních, se najdou kurzy tance pro dospělé, dokonce i pro seniorky. Nemáte-li vstřícného partnera, který holduje tanci jako vy, nezoufejte! Na kurzu se jistě najdou mnozí s podobným osudem, tudíž se nebojte, že byste zůstala na ocet. V běžných kurzech nečekejte, že byste se stala profesionální tanečnicí, jde spíše o zábavu než o důkladné zvládnutí nejrůznějších figur. Máte-li však zájem se tanci věnovat více, informujte se u dané taneční školy a navštěvujte kurzy, které se konají vícekrát za týden a jsou intenzivnější. Začít se dá v jakémkoli věku!

Pro náruživější typy se více hodí latinskoamerické tance. Velký boom zažívá v posledních letech salsa, kterou navštěvuje čím dál tím více tanečníků. Salsa se vám mimojiné bude hodit i do street dance, protože např. house dance obsahuje mnoho kroků ze salsy, ale i dalších latinskoamerických tanců. Existují i kurzy přímo pro ženy, kde není třeba partnera, setkat se můžete s názvy jako Salsa ladies dance či třeba Salsa ladies styling atp. Podobně jako u standardních tanců je třeba se informovat u dané taneční školy a rozhodnout se podle toho, čeho byste chtěla v tanci dosáhnout - zda budete jen rekreační tanečnicí nebo míříte výše.

Poměrně velký zájem je stále i o břišní tance. Kurzů břišního tance je nespočet! Existuje mnoho teorií, kde vlastně břišní tanec vznikl. Nevyvratitelným faktem však je, že kabaretní prostředí v Káhiře v dvacátých letech minulého století připravilo půdu pro vznik moderní podoby orientálního tance tak, jak ho dnes známe. Badia Masabi, herečka, měla na vývoji orientálního tance asi největší zásluhu. Ve svém kabaretním podniku v Káhiře kladla důraz na precizní choreografie, na používání závoje při nástupu tanečnice na jeviště, a především vychovala dvě taneční hvězdy, které jsou uznávány dodnes - Samia Gamal a Tahia Carioca. Ve své zlaté éře se obě dámy staly nejen hvězdami tanečního světa, ale i stříbrného plátna. A jelikož se v té době Káhira stala centrem zábavního průmyslu pro celý orientální svět, udávala i směr vývoje samotného orientálního tance. Tanec byl a je stále praktikován při porodech, svatbách a na dalších významných událostech. Dnes v moderním prostředí se tancuje především pro vlastní potěšení. Je určen pro všechny ženy bez výjimek. Sestává se z poměrně jednoduchých pohybů, které dohromady tvoří předem připravenou choreografii. Vrtíte-li ráda zadečkem či hrudníkem, pořiďte si šátek kolem pasu a vyražte na lekci břišního tance!

Nesmím zapomenout na ty, které mají rády tradice. Pro ty jsou jistě atraktivní folklorní tance. Pokud nevíte, jaký folklorní soubor se nachází právě ve vašem městečku, není nic jednoduššího, než se podívat na internet a vybrat si. A třeba právě vy budete na následujících slavnostech vystupovat v kroji po boku fešného tanečníka.

Kromě výše zmíněných tanců můžete zkusit flirt dance, kde se naučíte mít ráda sama sebe a naučíte se sexy pohybům. Na hodině afrických tanců zase poznáte kořeny veškerých tanců, protože všechny tance vycházejí právě z nich; africké tance jsou prvotní formy tancování, které stále na světě přetrvávají. Opět existuje více druhů afrických tanců, zkusit můžete Západoafrické tance či tance z Angoly, jako je kuduro, toques de house,... Vyzkoušet si můžete i flamenco, balet, contemporary...

Vybírat je z čeho, nemyslíte? Teď už se stačí jen rozhodnout a začít tancovat!

Přeju vám všem krásný, šťastný a hlavně protančený nový rok 2013!

 

 

 

2012.12.29 | Radka Lišková | přečteno: 30070x
 

Poslat článek
Tisk

Štítky: tanec

 
archiv

Nejzajímavější články

 

Jan Onder – život v tanečním rytmu

Jméno Jan Onder je na poli sportovního tance pojmem, ale tvář tohoto charismatického tanečníka zná i mnoho televizníc...
 
celý článek | Martina Limbergová | 2015.03.17 | přečteno: 30165x

Chytré hodinky vám pomohou zhubnout

Hubnutí nikdy nejde samo od sebe. Vždycky je potřeba dosáhnout většího výdeje kalorií než příjmu. Jak to uděláte, je pou...
 
celý článek | Nina Albertová | 2020.08.26 | přečteno: 30129x

Katja Kettu: PORODNÍ BÁBA

Rozechvělí jste ještě než otevřete první stranu. Kniha, od které čekáte kdeco, ale lze s klidným svědomím říct, ...
 
celý článek | Renata Petříčková | 2015.09.27 | přečteno: 30065x

Vše pro sporty

Využijte slevu na nákup a navštivte největší autorizovaný e-shop Nike VSEPROSPORTY.CZ. Najdete zde dámské sportovní o...
 
celý článek | Superadmin | přečteno: 30510x
 

Portál pro ženy