newsletter

Chcete být informování o nových článcích? Přihlašte se k odběru novinek

Červená řepa

 
Červená řepa

 

Už od dětství tuhle zeleninu naprosto miluju, přestože první setkání bylo ve školní jídelně a její formu si každý pamatuje. Oblemcaná růžová miska plná nakládaných kostiček. Neodradilo mě to, naopak se na mém tácku shromažďovaly misky zbytku třídy.

 

V dnešní době seženete řepu syrovou téměř v každém obchodě s potravinami. Já vám dnes ukážu, jak řepu upravuji já ;)

Tip číslo 1: PEČENÁ ŘEPA

Řepu omyjete, osušíte, pevně zabalíte do alobalu, uložíte na plech a šoupnete do trouby na 200°C na hodinku až dvě. Já peču raději dvě a řepy třeba kilo. Aby se mi to pečení vůbec vyplatilo ;). Po upečení nechám vychladit a loupu až před podáváním. Pečená v uzavíratelné nádobě vydrží řepa v lednici i 5 dnů.

Takhle předchystanou řepu přidávám do salátů. Nebo jen krájím na tenčí plátky, rozložím po talíři, přidám trošku rukoly, kozího sýra, soli, pepře, olivového oleje a zlehounka zakápnu citronovou šťávou. A spořádám s čerstvou bagetkou.

Nebo můžete řepu nahrubo nastrouhat, smíchat s nasekanými vlašskými ořechy a přidat zakysanou smetanu, potom jen dosolíte a je to.

Tip číslo 2: POLÉVKA Z ČERVENÉ ŘEPY

Musím se přiznat, že jsem ještě neměla odvahu naservírovat ji rodině a proto ji vařím jen v malém sama sobě ;)

Je potřeba syrová nastrouhaná řepa, cibulka nadrobno, trošku oleje-na kterém cibulku a následně řepu orestujeme. Zalijeme konzervou krájených rajčat a přidáme zeleninový vývar, třeba z kostky. Povaříme, dokud řepa nezměkne. Poté rozmixujeme, dosolíme a dopepříme a na talíři jen zjemníme jogurtem, nebo smetanou.

Řepu (vařenou, nebo pečenou) přidávám i do různých moučníků, kvůli obarvení těsta, a také proto, že je těsto krásně vláčné. A samozřejmě do BORŠČE, ale to už by vydalo na samostatný článek.

A co vy a řepa?

 

Image courtesy of phasinphoto at FreeDigitalPhotos.net

2014.11.10 | Andrea Tomanová | přečteno: 30655x
 

Poslat článek
Tisk

Štítky: červená řepa; nakládaná řepa; řepa recepty

 
archiv

Nejzajímavější články

 

Bez olivového oleje raději ani ránu, tak praví moderní kuchyně

Jen jediný den, při kterém nespotřebujeme kapku olivového oleje? To by byla přece věčná škoda, nedat šanci něčemu tak zd...
 
celý článek | Admin | 2019.10.19 | přečteno: 31046x

Zaručené tipy na dárky pro muže

Míváte často problémy s vymýšlením dárků pro muže? Děsíte se vždy chvíle, kdy bude váš drahý slavit narozeniny, ...
 
celý článek | Admin | 2016.07.30 | přečteno: 30808x

Pořiďte si kvalitní lyžařskou výbavu pro radost z každé jízdy

Blíží se roční období zaslíbené všem milovníkům zimních sportů. Také k nim patříte? Nemůžete se dočkat, až budet...
 
celý článek | Martina Limbergová | 2015.11.20 | přečteno: 30760x

Po stopách Václava IV

V minulém článku jsem doporučila vybrat si nějaký krosový závod v místě, kde to dobře znáte, aby vám odpadl...
 
celý článek | Eliška Anna Kubičková | 2014.10.09 | přečteno: 30577x
 

Portál pro ženy