Nepřehlédněte
Jak pečovat o pleť se sklonem k hyperpigmentaci
newsletter
Chcete být informování o nových článcích? Přihlašte se k odběru novinek
Cheesecake
První zmínky o tvarohovém koláči podobnému dnešním cheesecaku pocházejí už z osmého století před naším letopočtem. Původní receptura byla z antickéhocka rozšířena Římany do celé Evropy. Místní obyvatelé jej dokázali transformovat do řady různých podob, které dnes běžně pečeme, kupujeme, nebo přikusujeme v oblíbeném podniku v kávě. V současné době ale cheesecake známe jako recept typicky americký. Evropští emigranti si recept odvezli s sebou i do Ameriky a dali tak tomuto koláči nový domov a konečnou podobu. I napříč Amerikou samozřejmě potkáme různé varianty tohoto dezertu – cheesecaky pečené i nepečené, s ovocem i bez, s čokoládou, s karamelem…. Všechny mají ale základ z drcených sušenek a sýrovou, potažmo tvarohovou náplň.
Co budete potřebovat?
Na korpus:
- 180-200g sušenek (Clubka, Orea, Lotusky, Bebe,…)
- 2 lžíce cukru (já jsem použila třtinový)
- 60g přepuštěného másla
- Lžička skořice
Na náplň:
- 700 g tvarohu, mascarpone nebo smetanového sýru (případně kombinace sýra a mascarpone zhruba půl na půl) – já používám vždy tvaroh
- 200g cukru (já dala zase třtinový)
- 120ml smetana ke šlehání
- 4 celá vejce
- 2 žloutky
- 2 balíčky vanilkového nebo vanilinového cukru
- 1 vanilkový lusk
Co s tím vším?
Dortovou formu o průměru 26cm vyložíme pečícím papírem. Přichystáme si suroviny na korpus – sušenky, skořici, cukr a rozpuštěné máslo. Sušenky vložíme do mixéru a rtíme do hladka. Přidáme cukr, skořici a máslo a v mixéru znovu pečlivě promícháme, až vznikne hrubší, ale jednotná hmota. Sušenkovým základem vyložíme dortovou formu – dno a okraje asi do poloviny stěn formy. Korpus dáme péct na 10-15 minut do trouby vyhřáté na 190°C.
Připravíme si ingredience na tvarohovou část, tedy tvaroh, cukr, smetanu, vejce, vanilkový lusk a vanilkový cukr. Je ideální, aby všechny jednotlivé složky měly před zpracováním pokojovou teplotu. Tvaroh si dáme do mísy, přidáme cukr a vanilkový cukr. Vanilkový lusk podélně rozřízneme, vyškrábneme dužinu a přidáme ji k tvarohu. Ingredience promíchámitá hmota. Postupně po jednom přidáme vejce a žloutky a znovu prošleháme. Vejce ale nesmíme přešlehat. Poté přilijeme nevyšlehanou smetanu a znovu vmícháme. Tvarohovou směs vlijeme na upečený korpus. Vložíme znovu do trouby a pečeme asi 45 minut na 175°C, respektive do té doby, než povrch začne tmavnout a tuhnout, přičemž střed o průměru asi 5 cm by měl zůstat stále mírně třepavý.
Dobrá rada nakonec:
- Ingredience, které skladujete v lednici, je před zpracováním vždy dobré nechat dojít pokojové teploty.
- Míru upečení dortu nikdy nekontrolujte klasickým vpichem špejle. Dort by se Vám úplně propadl.
- Pokud by u Vás doma byl zájem část dortu si zamrazit „na horší časy“ (k čemuž pravděpodobně nikdy nedojde), nedělejte to. Tento dort je určen prakticky k okamžité spotřebě.
- Dort určitě nejezte teplý. Typickou a správnou konzistenci získá až dostatečným vychlazením.
Poslat článek
Tisk
Štítky: receptycheesecaketvarohový koláč