Nepřehlédněte
Vybíráme ideální osvětlení do kuchyně
Jak jíst, abychom se vyhnuli nafouknutému břichu?
newsletter
Chcete být informování o nových článcích? Přihlašte se k odběru novinek
Uvařte si skvělý domácí punč
Na každém vánočním trhu nechybí stánek s tímto nápojem a neustálé fronty hovoří o jeho oblíbenosti. Pokud by jste si ho ale raději vychutnali v teple svého domova, zkuste si uvařit vlastní domácí punč. Není to nijak složité a ani ingredience nejsou náročné. Punčů existuje mnoho druhů, stačí si jen vybrat podle své chuti. My vám přinášíme několik rozličných receptů z bílého vína, červeného vína i tvrdého alkoholu. A nechybí ani nealkoholická varianta pro ty, kteří nemohou nebo nechtějí pít alkohol.
Vánoční punč
- 150 ml rumu
- 500 ml bílého vína
- 800 ml vody
- 280 g cukru
- 2 citróny
- 2 pomeranče
Z jednoho citronu a pomeranče vymačkáme šťávu. Vodu s cukrem, citrónovou a pomerančovou šťávou přivedeme k varu, pak přilijeme bílé víno a rum a opět přivedeme k varu. Do předem připravených a nahřátých silnostěnných sklenic punč rozlijeme a sklenice ozdobíme plátkem pomeranče a plátkem citrónu.
Citrusový punč
- 750 ml slabého černého čaje
- 200 g cukru
- 1 citrón
- 3 pomeranče
- kousek celé skořice, 2 hřebíčky
- 500 ml červeného vína
- 200 ml rumu
Do hrnce nalijeme čaj, přidáme cukr, šťávu z citrónu a pomerančů, kůru z půlky citrónu, skořici a hřebíček a 5 minut povaříme. Potom přecedíme, přilijeme víno a znovu zahřejeme až k varu. Odstavíme a přilijeme rum. Podáváme v nahřátých sklenicích.
Jablečný punč
- 1 jablko
- kousek skořice, 2 badyány, 4 hřebíčky
- 4 lžíce javorového sirupu ( můžeme nahradit medem)
- 150 ml calvadosu
- 250 ml jablečného čaje se skořicí
- 150 ml jablečné šťávy
- 250 ml vody
Jablko omyjeme, osušíme, vypíchneme jádřinec a nakrájíme na tenké plátky i se sloupkou. Čaj promícháme s 250 ml vody, jablečnou šťávou, kořením a plátky jablek a na malém ohni asi 10 minut povaříme. Pak do horkého nápoje vmícháme javorový sirup a calvados. Punč i s kořením rozlijeme do 4 vysokých sklenic a můžeme podávat.
Zázvorový punč
- 3 lžičky sypaného černého čaje
- kousek kořeně zázvoru ( stačí 3 cm)
- 600 ml vody
- 200 ml rumu
- 200 ml červeného vína
- 4 lžičky medu
pomerančová šťáva, cukr a plátky pomeranče na ozdobu sklenic
Černý čaj zalijeme 600 ml vroucí vody a 3 minuty necháme louhovat. Kořen zázvoru oloupeme, nastrouháme najemno a vymačkáme šťávu. Vylouhovaný čaj přecedíme. Přidáme rum, víno, několik kapek zázvorové šťávy a med a směs zahřejeme (nevaříme). Okraje šálků navlhčíme pomerančovou šťávou a ponoříme do mističky s cukrem. Hrnky opatrně naplníme horkým punčem a dozdobíme hvězdičkami z oloupaného pomeranče.
Pomerančový punč
- 400 ml pomernčové šťávy
- 400 ml vody
- 100 ml koňaku
- celá skořice, několik hřebíčků
- pomeranč a máta na ozdobu
Vodu svaříme s kořením, přilijeme pomerančovou šťávu, dolijeme do horkých sklenic s koňakem a ozdobíme pomerančem a mátou.
Šípkový nealko punč
- 1-2 lžičky drcených šípků (dá se nahradit šípkovým čajem)
- 500 ml vody
- 200 ml pomerančového džusu
- 1 lžíce citrónové šťávy
- 4 lžíce medu
Drcené šípky přelijeme vroucí vodou, přikryjeme, necháme aspoň 15 minut odstát a přecedíme přes husté sítko nebo plátýnko. Pak do čaje přidáme pomerančový džus, citrónovou šťávu a zahřejeme. Při podávání dochutíme medem.
Jablečný nealko punč
- 900 ml jablečného moštu
- 3 lžíce medu
- 1 vanilkový cukr
- kousek skořice, 12 hřebíčků
- 2 jablka
Med a vanilkový cukr rozmícháme v moštu, přidáme kousek skořice a jablka – v každém je zapíchnuto 6 hřebíčků. Uvedeme do varu, pak přidáme nastrouhanou pomerančovou kůru a vaříme asi 5 minut.
Zpříjemněte si pečení vánočního cukroví a další sváteční přípravy sklenkou dobrého punče a hned vám půjde vše lépe od ruky:) Přejeme vám dobrou chuť a krásný zbývající advent.
Foto: http://www.freedigitalphotos.net/
Poslat článek
Tisk
Štítky: Vánoce, punč, alkohol, svátky