Nepřehlédněte
Dobrodružství jako z nejoblíbenějších románů – to vše s Knihoběžníkem
newsletter
Chcete být informování o nových článcích? Přihlašte se k odběru novinek
Mrkvové cukroví aneb pečení na poslední chvíli
Mrkvička je zdravá, to ví přece každé malé dítě. Mrkev, u nás nejčastěji karotka, je zelenina, která provází náš život od útlého dětství. Vedle blahodárných účinků pro náš organismus se pyšní i značným obsahem cukrů, kterého se dá využít právě v kuchyni. Jemnému pečivu propůjčí mrkev nejen přirozeně nasládlou chuť, ale také pěknou barvu. Mrkvové cukroví je nejchutnější čerstvé, proto je právě teď ideální doba k jeho přípravě. Upečte si ho také!
Karotánky
Suroviny
- ¾ hrnku hladké mouky (asi 10 dkg)
- ¾ hrnku polohrubé mouky (asi 10 dkg)
- 1 ½ hrnku jemně nastrouhané mrkve (asi 15 dkg)
- 4 lžíce tuku (asi 10 dkg)
- 1 lžička prášku do pečiva
- špetka soli
Postup
Z prosáté mouky s práškem do pečiva, změklého tuku, strouhané mrkve a špetky soli vypracujeme vláčné těsto. Vyválíme plát silný podle svých zvyklostí, cca 3 – 5 mm a vykrajujeme oblíbené vánoční tvary. Přeneseme na plech a upečeme v předehřáté troubě dorůžova. Ještě horké obalujeme ve směsi moučkového a vanilkového cukru a po vychladnutí slepujeme meruňkovou zavařeninou. Karotánky jsou ihned vláčné a skvěle chutnají i bez zdobení, zejména pak dětem.
Plněné mrkvové měsíčky
Suroviny
- 1 ¼ hrnku polohrubé mouky (asi 20 dkg)
- 1 hrnek jemně nastrouhané mrkve (asi 10 dkg)
- 3 lžíce tuku (asi 8 dkg)
- 1 lžička prášku do pečiva
- trocha mléka
- na náplň: zavařenina s výraznou chutí (z višní, blum, švestek, šípků, rybízu apod.)
Postup
Mouku prosátou s práškem do pečiva, mrkev, změklý tuk a mléko dle potřeby zpracujeme ve vláčné těsto. Vyválíme plát, z kterého formičkou nebo skleničkou vykrajujeme kolečka. Do středu každého z nich klademe malé množství zavařeniny, v půlce přehneme a okraje dobře zatlačíme, aby náplň při pečení nevytekla. Přeneseme na plech a pečeme ve středně rozehřáté troubě. Měsíčky podle chuti buď ihned po upečení obalujeme ve směsi vanilkového a moučkového cukru, nebo po zchladnutí lehce pokropíme tmavou a bílou čokoládovou polevou
Mrkvové hvězdičky
Suroviny
- 1 ½ hrnku hladké mouky (asi 20 dkg)
- 2 hrnky jemně nastrouhané mrkve (asi 20 dkg)
- 2 lžíce tuku (asi 6 dkg)
- 2 lžíce jemně strouhaných lískových oříšků
- 1 lžička prášku do pečiva
- citrónová šťáva
- trocha bílého jogurtu
Postup
Ze všech obvyklých surovin uhněteme vláčné těsto, do kterého podle potřeby přidáme bílý jogurt. Vykrajujeme hvězdičky nebo jiné oblíbené tvary, které upečeme v předehřáté troubě dorůžova. I tomuto jemnému cukroví sluší obalení ve směsi cukrů ihned po upečení, nebo spojování meruňkovou marmeládou, zdobení čokoládou a strouhanými oříšky. Vyzkoušet můžete i jemnou cukrovou polevu vymíchanou z moučkového cukru, vody, citrónové šťávy a meruňkové marmelády.
TIP: Při zpracování těsta můžete oříšky bez problému nahradit jemně mletými zlehka opraženými ovesnými vločkami. Cukroví získá oříškovou příchuť a je přitom ideální pro alergiky, ale i malé děti.
Přeji dobrou chuť a voňavé Vánoce!
Image courtesy of Mister GC at FreeDigitalPhotos.net
Poslat článek
Tisk
Štítky: recept na cukroví, cukroví na poslední chvíli, mrkvové cukroví