newsletter

Chcete být informování o nových článcích? Přihlašte se k odběru novinek

Mrkvové cukroví aneb pečení na poslední chvíli

 
 

 

Mrkvička je zdravá, to ví přece každé malé dítě. Mrkev, u nás nejčastěji karotka, je zelenina, která provází náš život od útlého dětství. Vedle blahodárných účinků pro náš organismus se pyšní i značným obsahem cukrů, kterého se dá využít právě v kuchyni. Jemnému pečivu propůjčí mrkev nejen přirozeně nasládlou chuť, ale také pěknou barvu. Mrkvové cukroví je nejchutnější čerstvé, proto je právě teď ideální doba k jeho přípravě. Upečte si ho také!

 

                            

 

Karotánky

 

Suroviny

  • ¾ hrnku hladké mouky (asi 10 dkg)
  • ¾ hrnku polohrubé mouky (asi 10 dkg)
  • 1 ½ hrnku jemně nastrouhané mrkve (asi 15 dkg)
  • 4 lžíce tuku (asi 10 dkg)
  • 1 lžička prášku do pečiva
  • špetka soli

 

Postup

Z prosáté mouky s práškem do pečiva, změklého tuku, strouhané mrkve a špetky soli vypracujeme vláčné těsto. Vyválíme plát silný podle svých zvyklostí, cca 3 – 5 mm a vykrajujeme oblíbené vánoční tvary. Přeneseme na plech a upečeme v předehřáté troubě dorůžova. Ještě horké obalujeme ve směsi moučkového a vanilkového cukru a po vychladnutí slepujeme meruňkovou zavařeninou. Karotánky jsou ihned vláčné a skvěle chutnají i bez zdobení, zejména pak dětem.

 

Plněné mrkvové měsíčky

 

Suroviny  

  • 1 ¼ hrnku polohrubé mouky (asi 20 dkg)
  • 1 hrnek jemně nastrouhané mrkve (asi 10 dkg)
  • 3 lžíce tuku (asi 8 dkg)
  • 1 lžička prášku do pečiva
  • trocha mléka
  • na náplň: zavařenina s výraznou chutí (z višní, blum, švestek, šípků, rybízu apod.)

 

Postup

Mouku prosátou s práškem do pečiva, mrkev, změklý tuk a mléko dle potřeby zpracujeme ve vláčné těsto. Vyválíme plát, z kterého formičkou nebo skleničkou vykrajujeme kolečka. Do středu každého z nich klademe malé množství zavařeniny, v půlce přehneme a okraje dobře zatlačíme, aby náplň při pečení nevytekla. Přeneseme na plech a pečeme ve středně rozehřáté troubě. Měsíčky podle chuti buď ihned po upečení obalujeme ve směsi vanilkového a moučkového cukru, nebo po zchladnutí lehce pokropíme tmavou a bílou čokoládovou polevou

 

Mrkvové hvězdičky

 

Suroviny

  • 1 ½ hrnku hladké mouky (asi 20 dkg)
  • 2 hrnky jemně nastrouhané mrkve (asi 20 dkg)
  • 2 lžíce tuku (asi 6 dkg)
  • 2 lžíce jemně strouhaných lískových oříšků
  • 1 lžička prášku do pečiva
  • citrónová šťáva
  • trocha bílého jogurtu

 

Postup

Ze všech obvyklých surovin uhněteme vláčné těsto, do kterého podle potřeby přidáme bílý jogurt. Vykrajujeme hvězdičky nebo jiné oblíbené tvary, které upečeme v předehřáté troubě dorůžova. I tomuto jemnému cukroví sluší obalení ve směsi cukrů ihned po upečení, nebo spojování meruňkovou marmeládou, zdobení čokoládou a strouhanými oříšky. Vyzkoušet můžete i jemnou cukrovou polevu vymíchanou z moučkového cukru, vody, citrónové šťávy a meruňkové marmelády.  

TIP: Při zpracování těsta můžete oříšky bez problému nahradit jemně mletými zlehka opraženými ovesnými vločkami. Cukroví získá oříškovou příchuť a je přitom ideální pro alergiky, ale i malé děti.

 

                                            

  

Přeji dobrou chuť a voňavé Vánoce!

Image courtesy of Mister GC at FreeDigitalPhotos.net

 

| přečteno: 30974x
 

Poslat článek
Tisk

Štítky: recept na cukroví, cukroví na poslední chvíli, mrkvové cukroví

 
archiv

Nejzajímavější články

 

Seriál o grilování: 2. díl – Proč jsou plynové grily tak oblíbené?

Slunečná odpoledne a vlahé večery se rychle blíží, je tedy na čase představit si další z typů grilů, pokud elekt...
 
celý článek | Martina Limbergová | 2016.05.02 | přečteno: 30485x

Dnešní doba přeje ezoterice

Za posledních 30 let došlo k obrovskému posunu v tom, po čem lidé touží. V 90. letech byla na prvním místě dovolená na K...
 
celý článek | Jana Brandtlová | 2020.08.30 | přečteno: 30610x

Těhotenská kalkulačka: zdroj informací a bořič nejčastějších mýtů

Radost při pohledu na dvě čárky na těhotenském testu často vystřídají strach a nejistota ohledně budoucnosti a toho, co ...
 
celý článek | Nina Albertová | 2023.04.03 | přečteno: 30548x

Náramek nebo náhrdelník? Módní doplňky, které vás osloví

Je třeba si to přiznat, mnoho z nás má v oblibě značkové zboží. Ostatně jména jsou často tím, co prodává. Vidět tak za p...
 
celý článek | Martina Limbergová | 2019.04.23 | přečteno: 30515x
 

Portál pro ženy