newsletter

Chcete být informování o nových článcích? Přihlašte se k odběru novinek

Je libo žlutý, zelený nebo červený? Banánů existuje až 1 000 druhů

 
 

Oblíbené druhy banánů

Cavendish banány jsou nejčastějším druhem, který najdeme v supermarketech po celém světě. Od zelených až po zralé žluté plody, cavendish banány jsou známé střední sladkostí a jemnou texturou. Výraznější a sladší chuť pak nabízí červené banány, které jsou menší. Někteří jejich chuť dokonce přirovnávají ke kombinaci banánů a jahod. Červená odrůda je bohatá na antioxidanty a pochutnat si na ní můžete v čerstvé, ale například i grilované variantě doplněné o zmrzlinu. Jedním z nejmenším druhů jsou baby banány, pro které je opět typická výrazná sladká chuť. Tyto drobné plody jsou ideální pro přímou konzumaci nebo je využijte při přípravě dezertů či ovocných salátů. U banánů se však nezužitkovává pouze plod, ale například i květ, a to jako zelenina plná vlákniny a antioxidantů.

                                                                

Tipy na využití banánů v kuchyni

Banány jsou nejen lahodnou pochoutkou, ale také všestrannou ingrediencí v kuchyni. Ideální jsou díky své sladké chuti a krémové textuře pro přípravu smoothie. Smíchejte je s různými druhy ovoce a zeleniny a vykouzlete si tak osvěžující nápoj vhodný ke snídani i dopolední svačině. Receptem, který nikdy neomrzí, je banánový chléb doplněný ořechy, sušeným ovocem nebo čokoládou, který se pro změnu postará o senzační odpolední svačinu ke kávě. Banány plantain, přezdívané jako zeleninové banány, jsou vhodné ke smažení či pečení. Zejména v latinskoamerické kuchyni se jedná o oblíbenou náhradu hranolek nebo brambůrek.

                                                                

Prospěšné jsou banány pro tělo i mysl

Kromě toho, že jsou banány chutné, jsou také bohaté na důležité živiny, včetně draslíku, vitamínu C a vlákniny. Tyto živiny podporují zdraví srdce, trávicího a imunitního systému. Plody obsahují antioxidanty, které pomáhají chránit tělo před oxidativním stresem a záněty. Díky své nízké hladině tuku a relativně nízkému glykemickému indexu jsou banány vhodnou volbou pro ty, kteří si hlídají svou hmotnost nebo hladinu cukru v krvi. Navíc pomáhají udržovat stabilní hladinu energie a předcházet prudkým výkyvům hladiny cukru v krvi. Díky tomu, že se v banánech ukrývá spousta draslíku, dochází jejich pravidelnou konzumací k udržení správné funkci svalů a nervové soustavy. Obsah vitamínu B6 se projevuje na regulaci hormonů a vláknina pro změnu podporuje zdravé trávení a je vhodná pro prevenci zácpy.

                                                                

V neposlední řadě banány díky vysokému obsahu vitamínů a minerálů prospívají pokožce. Zkuste si proto připravit domácí masku na obličej z rozmačkaného banánu smíchaného s medem a jogurtem, která hydratuje a zjemňuje pokožku.

 

| přečteno: 448x
 

Poslat článek
Tisk

Štítky: banán, banány, druhy banánů, žlutý banán

 
archiv

Nejzajímavější články

 

Vyzkoušejte online seznamky a dejte vale single životu!

Být single má své výhody, dlouhodobě si takový život ale vybere málokdo. Většina z nás si přeje potkat toho pravého. Něk...
 
celý článek | Martina Limbergová | 2019.06.26 | přečteno: 30495x

Proč je červené červené aneb víno pro začátečníky

Víno je mnohdy první alkohol, který lidé ochutnají a nikdy to prvním douškem nekončí. Každý si najde, co mu vyhovuje, sv...
 
celý článek | Lea Kubová | 2023.04.03 | přečteno: 30484x

6 jednoduchých tipů, jak oživit nudný outfit

Oblečení je pro nás ženy silná doména. Rozumíme mu mnohem lépe nežli muži a máme v aktuálních trendech daleko větší...
 
celý článek | Nina Albertová | 2022.08.22 | přečteno: 30608x

Jak užívat CBD olej? Dejte si pozor na tato největší selhání!

Jak užívat CBD olej? Toto je velmi zásadní otázka. Pokud chcete dosáhnout nejlepších možných výsledků léčby, měli byste ...
 
celý článek | Martina Limbergová | 2019.04.08 | přečteno: 30561x
 

Portál pro ženy