newsletter

Chcete být informování o nových článcích? Přihlašte se k odběru novinek

Jak si vyrobit domácí droždí? Přinášíme 3+1 recepty na vlastní kvasnice

 
 

 

Kvasnice jsou pro kynuté těsto, jaké potřebujeme třeba na velikonoční mazanec, chleba nebo rohlíky, nezbytné. Kvasinky obsažené v droždí přeměňují cukry na oxid uhličitý. A ten je tím, co dělá těsto i následné pečivo krásně nadýchané. Existuje samozřejmě i mnoho receptů na domácí pečivo bez droždí, případně s použitím kypřícího prášku nebo jedlé sody. Pokud se ale nechcete vzdát svých oblíbených a léty odzkoušených receptů, můžete si droždí vyrobit doma.

 

Recepty na domácí droždí

Droždí z jablka a rozinek

1 jablko (můžete jej nahradit i hruškou)

1 hrst rozinek (musí být nesířené, nejlépe BIO)

1 hrnek hladké mouky

1 hrnek vody

1 lžička cukru

Nejrychlejší způsob, jak si připravit domácí kvasnice. Nakrájejte omyté neoloupané jablko na měsíčky a ty vložte do uzavíratelné sklenice. Přidejte rozinky (ideální poměr je 100 g jablka na 100 g rozinek), lžičku cukru a zalijte vodou. Nechte uzavřené stát v teple do druhého dne. Poté vyjměte jablka a rozinky a naopak vsypte mouku. Směs promíchejte a nechte asi 20 minut odpočívat. Poté se už můžete pustit do výroby těsta. Tohoto domácího droždí budete potřebovat zhruba dva až třikrát víc než kupovaného. Chce to zkoušet a vychytat správný poměr.

Droždí z jablka

1 jablko (můžete jej nahradit i hruškou)

1 hrnek hladké mouky

1 hrnek vody

Jednodušší verze předchozího postupu, ale s delší přípravou. Nakrájené jablko opět dejte do sklenice a zalijte vodou, tentokrát ale nechte sklenici v teple dva dny. Poté přimíchejte mouku a po 20 minutách jsou domácí kvasnice připraveny. I tady budete potřebovat zhruba dva až třikrát tolik kvasnic, než používáte běžně.

 

drozdi

Droždí z piva a brambor

500 g brambor

60 g cukru

2 lžíce piva (ideálně nefiltrovaného)

voda

Nejdříve musíte uvařit, oloupat a rozšťouchat brambory. Potom k nim přilijte tolik vody, aby vznikla hustá kaše. Cukr rozpusťte v malém množství vody (jen tak, aby měl zhruba konzistenci sirupu) a zamíchejte ho do brambor. Přikryjte nádobu se směsí a nechte ji stát jeden den na teplém místě. Poté přilijte pivo a opět nechte další den směs odpočívat. Po dvou dnech máte hotové kvasnice. Před použitím můžete směs naředit trochou vody, bude se vám lépe zpracovávat. Na kilo mouky budete potřebovat o dost víc kvasnic z brambor a piva než těch kupovaných, možná až v poměru jedna ku jedné.

 

Rozmnožení kvasnic

500 g brambor

60 g hladké mouky

60 g cukru

zbytek kvasnic

Máte doma poslední zbytek kvasnic? Pak si je můžete namnožit do zásoby. Budete potřebovat uvařené a rozšťouchané brambory, do kterých přimícháte cukr, mouku a kvasnice. Uložte nádobu se směsí na 2 hodiny do tepla, například pod peřiny nebo do lehce ovlažené trouby. Poté nádobu přemístěte do chladu a temna, ideálně do sklepa, spíže nebo komory. Za tři až čtyři dny budou kvasnice připravené k použití. Na kilo mouky by jich měla stačit zhruba polévková lžíce. A můžete je takto množit a uchovávat i dále.

 

| přečteno: 31389x
 

Poslat článek
Tisk

Štítky: recepty, kvasnice, droždí, domácí, jak vyrobit

 
archiv

Nejzajímavější články

 

Jarní tipy pro vlasy z kadeřnictví Klier a NOVINKA Kérastase Premiére

Po dlouhé zimě bývají vlasy mdlé, suché a dehydratované. Věnujte jim proto právě v jarním období náležitou péči, kterou ...
 
celý článek | Lea Kubová | 2024.03.25 | přečteno: 657x

Potřebujete nabrat energii? Vyrazte na zimní pobyt v lázních

Konečně je za námi všechen ten vánoční shon, nekonečné chystání oslav a rodinných setkání. Také máte pocit, že byste teď...
 
celý článek | Martina Limbergová | 2024.01.12 | přečteno: 892x

Gruzie 2012 - Rychle, než přijdou turisti

Podzimní listí, super výlet do hor jistí. A když k tomu přijde ještě nějaká ta pěkná akcička na letenky, chuť vyrazit...
 
celý článek | Jiří Hošek | 2013.05.31 | přečteno: 30434x

Pohodlné a trendové boty na jaro a léto. Co teď letí?

Párů bot nemáme nikdy dost. Platí to zejména pro pohodlnou obuv, kterou nosíme denně. A hlavně, výrobci na nás chrlí nep...
 
celý článek | Lea Kubová | 2019.06.27 | přečteno: 30603x
 

Portál pro ženy