newsletter

Chcete být informování o nových článcích? Přihlašte se k odběru novinek

Ekologie a pečivo: Papírové sáčky jako cesta k udržitelnosti

 
 

Jaké pečivo a odkud?

První věcí, kterou při výběru pečiva řešíte, je jeho chuť, případně jiná senzorická kvalita. Chléb nebo rohlík vám prostě musí chutnat. Pokud kladete důraz i na ekologickou stránku věci, měli byste vzít v potaz ještě další fakta. Kupujete čerstvě upečený výrobek nebo jen rozpečený ze zmrazeného polotovaru? Druhý jmenovaný už se toho mohl hodně nacestovat, o energetické náročnosti zamrazení ani nemluvě. Rozpečený chleba ze supermarketu a čerstvě upečený z lokální pekárny, to jsou dva zcela odlišné světy chuti i udržitelnosti.

Kam s ním?

Jenže cesta chleba, rohlíku nebo koblihy do vašeho žaludku nekončí v obchodě. Z obchodu si jej ještě musíte odnést domů. V čem? Otázkou, v jakých obalech je pečivo přepravováno nejčastěji, se ani nemusíme zdržovat. Plastové sáčky jsou evergreenem obchodů s potravinami a bohužel i skládek komunálního odpadu. Jistě, měly by se recyklovat, ale víte, jak to je s tím tříděním... Plastové obaly až příliš často končí v černé popelnici, což spolu s jejich téměř nekonečně dlouhým rozkladem tvoří velmi nepříjemnou kombinaci. Ne, ekologický obal na pečivo vypadá jinak.

Tou nejzelenější cestou samozřejmě je žádný obal nepoužít. Podle této knížecí rady ale můžete postupovat jen zřídka. Použitelná je prakticky pouze u chleba, a to jen v případě, že kupujete pouze ten. Pak přichází na řadu opakovaně použitelné obaly. I ty mají své výhody. Mezi hlavní nevýhody naopak může patřit hůře dosažitelná maximální hygiena. Přece jen jde o jídlo...

Pokud se tedy vrátíme k jednorázovým obalům, nejlepší cestou jsou papírové sáčky na pečivo. Ty bývají samy o sobě vyrobeny z velké části z již recyklovaného papíru. A samozřejmě je lze recyklovat dále. I pokud by ale skončily na skládce, rozloží se znatelně rychleji než ty plastové. Pečivo v nich navíc může dýchat, a tak nehrozí jeho zapaření či rozvoj plísní. Celkově tak déle vydrží dobré.

Jak správně recyklovat papírový sáček?

Ani s recyklací papírových obalů to ale není úplně jednoduché. Než si na www.packandcare.cz vyberete ty pravé, měli byste vědět, že recyklovat lze pouze čistý a neumaštěný papír. Ten od koblih a koláčů tedy do modrého kontejneru nepatří. I na skládce ale životní prostředí zatíží méně než srovnatelný plastový. Pokud tedy pečivo nakoupíte v papírovém sáčku, planetě tím jednoznačně pomůžete. 

 

| přečteno: 594x
 

Poslat článek
Tisk

Štítky: nákupy, pečivo, ekologie, papírové sáčky

 
archiv

Nejzajímavější články

 

Všeléky v kuchyni

Je pozdě večer, bolí vás zub, lékárna má dávno zavřeno a návštěva zubní pohotovosti vás děsí i ve snech? Nezoufejte a...
 
celý článek | Mgr. Petra Králová | 2014.02.13 | přečteno: 30095x

Vyzkoušejte barvení vajec přírodními prostředky

  Barvení vajec pro koledníky neodmyslitelně patří k velikonočním zvykům. Chtěly byste letos místo kupovanýc...
 
celý článek | Martina Limbergová | 2015.03.27 | přečteno: 30256x

Seriál o grilování: 1. díl - Pro koho je ideální elektrický gril?

Léto se blíží mílovými kroky a s ním přichází i sezóna tolik oblíbeného grilování. Také už se nemůžete dočkat, a...
 
celý článek | Martina Limbergová | 2016.04.28 | přečteno: 30141x

Top 3 evropské destinace pro aktivní dovolenou

Pokud vyrážíte na dovolenou, máte dvě možnosti. Sbalit si jen to nejnutnější a vyrazit se slunit na pláž, nebo se poř...
 
celý článek | Admin | 2014.09.01 | přečteno: 30322x
 

Portál pro ženy