newsletter

Chcete být informování o nových článcích? Přihlašte se k odběru novinek

Zdravě v sezóně - domácí sirup a med z bezových květů

 
Zdravě v sezóně - domácí sirup a med z bezových květů

Bez černý je mohutný keř, který dříve nechyběl v žádné zahradě. Nyní je bohužel považován za nežádoucí a mnohdy se ve velkém hubí. A to je obrovská škoda. Bezový keř se přitom dá bez větších problémů kompaktně tvarovat a navíc přináší bohaté využití. Červen je například ideální dobou pro sběr jeho květů. Na co všechno je lze využít?

 

 

Bez byl našimi předky právem považován za jednu z nejmocnějších dřevin. Vztahovalo se k němu například i dnes velmi známé rčení: „Před lípou (heřmánkem či kopřivou) smekni, před bezem klekni.“ Jeho léčivé účinky při horečce a nachlazení byly dobře známé už tenkrát. Mužská rýmička zřejmě existovala odnepaměti, a tak byla nevěsta obvykle už při veselce obdarována mladou sazenicí bezu černého. Tu měla zasadit u domu a díky ní v případě potřeby léčit nemocného chotě. Bezové květy skutečně pomáhají proti všelijakým neduhům a neublíží ani malým dětem. Odvar například účinně podporuje pocení a tlumí také kašel. Sirup výborně chutná v domácí limonádě i čaji, do hustšího medu si zase můžete naložit vaše oblíbené ořechy a semínka. Všestrannost použití bezu je opravdu neomezená - můžete z něj vykouzlit i smaženou dobrotu (tzv. kosmatici), připravit voňavou koupel nebo účinnou inhalaci. Bezové květy se samozřejmě dají i sušit, nasbírat si je tedy můžete do zásoby!

 

Sirup a med z čerstvých bezových květů

 

Potřebujete:

  • asi 40 mladých květů sbíraných v čistém prostředí nejlépe zrána během slunečných dní
  • 2 litry vody
  • 1 – 2 kg třtinového cukru
  • asi 4 citróny

 

Postup I:

Květy nejprve zbavte dřevnatých částí a také drobných zvířátek (oklepejte nebo krátce osprchujte vodou). Vložte do hrnce spolu s pokrájenými citróny a zalijte převařenou vodou. Hrnec zakryjte a nechte louhovat 1 - 2 dny na chladnějším místě, dokud směs nedostane zlatavou barvu. Poté sceďte přes čisté plátno nebo punčochu. Tekutinu pak postupně zahřívejte (nevařte!) a za stálého míchání opatrně přisypávejte 1 kg cukru. Jakmile se všechen cukr rozpustí a tekutina lehce zhoustne, je sirup hotov. Naplňte ho do vypařených lahví a uzavřete. Uchovávejte v chladu. Chcete-li připravit bezový med, použijte vodu a cukr v poměru 1:1. Hustší konzistence sirupu (do hustoty medu) docílíte po vyredukování přebytečné vody. Doba vaření přitom záleží na několika faktorech, např. na množství pylu, které květy při sběru obsahovaly.

 

Postup II:

Šetrnější způsob, jak vyrobit ještě zdravější variantu sirupu, je naložení květů do již sladké vody. Nejprve ohřejte vodu, v ní rozpusťte cukr a celou směs nechte zchladnout. Do této směsi naložte čerstvě nasbírané a očištěné bezové květy spolu s citrónovou šťávou nebo citróny. Dejte louhovat do chladnější místnosti minimálně na tři dny. Poté sceďte, plňte do lahví a uchovejte v chladu. Tento sirup je určený k rychlejší spotřebě.

 

             

 

Domácí koupel z bezových květů

 

Chcete-li mít jemnou a voňavou pokožku, vyrobte si domácí zvláčňující koupel. Naložte asi 10 bezových květů do půl litru mléka (nebo směsi smetany a vody) a nechejte minimálně do druhého dne louhovat. Poté sceďte a mléko přidejte do koupele. Přidáte-li při louhování k bezovým květům ještě ovesné vločky, dostanete koupel vhodnou na zklidnění sluníčkem podrážděné pokožky. Tato směs je velmi vhodná i pro děti, které trpí atopickým ekzémem. 

 

Zásobte se květy černého bezu, které pomáhají i výborně chutnají!  V příštím článku se můžete těšit na nejlepší recepty z bezinek.

 

Image courtesy of xedos4, sattva at FreeDigitalPhotos.Net

 

2016.06.13 | Kateřina Pořízová | přečteno: 30585x
 

Poslat článek
Tisk

Štítky: bez černý recept na sirup z bezových květů med z bezových květů bezová koupel

 
archiv

Nejzajímavější články

 

Sedací souprava je srdcem obývacího pokoje

Ve které místnosti doma trávíte nejvíce času? Když pomineme spánek, bude odpověď s největší pravděpodobností znít obý...
 
celý článek | Martina Limbergová | 2014.09.05 | přečteno: 30472x

Vánoční zvyky a tradice

Prosinec je tu a Vánoce se kvapem blíží! Když se řeknou Vánoce, tak si možná představíte krásně nazdobený stromeček, von...
 
celý článek | Petra Zápotočná | 2017.12.05 | přečteno: 30562x

Petr Koukolíček – rozhovor s mistrem molekulární kuchyně

Představte si, že přijdete do restaurace, posadíte se a nic netuše si objednáte hovězí vývar, zeleninový salát, kapuč...
 
celý článek | Martina Limbergová | 2014.07.13 | přečteno: 30589x

3 tipy, jak projevit cit k hudbě a využít její pozitivní účinky

Hudba je lék, balzám na duši i příliv energie. Hudba může být vším, co zrovna potřebujeme. Využijte její sílu k tomu, ab...
 
celý článek | Martina Limbergová | 2022.04.03 | přečteno: 30542x
 

Portál pro ženy