newsletter

Chcete být informování o nových článcích? Přihlašte se k odběru novinek

Zajímavé otázky, na které možná chcete znát odpověď už od dětství

 
Zajímavé otázky, na které možná chcete znát odpověď už od dětství

Odpovědi na některé otázky, které jste kladli jako děti, možná stále ještě neznáte. Jistě, na první pohled jde o úplné maličkosti, ale jakmile se začnete zabývat otázkami, kde se co vzalo a jak, nebo se odpovědi na určitou otázku začnou domáhat děti, může vám snadno dojít dech. Některé banality jsou velmi záludné, proto jsem pro vás připravila 8 zvídavých dětských otázek a odpovědi na ně.

 

Jí ježek jablka?

Ani náhodou! Tato pichlavá kulička se o úrodu vaší zahrádky nezajímá ani v nejmenším. Když ježka ve své zahrádce najdete, je to z úplně jiného důvodu. Má zájem o hmyz, slimáky, žížaly, housenky, a dokonce i větší sousta, jako jsou například malí ptáci a hadi.

Proč potok bublá?

Řešení této záhady spočívá ve vzduchových bublinách, které voda svým pohybem vytváří. Ty pak rychle za sebou praskají a my slyšíme libý zvuk bublajícího potůčku.

                                                                     

Proč se krev odebírá právě z prsteníčku?

Pravděpodobně nevíte, že například palec nebo malíček jsou hodně propojené se zápěstím. Pokud by se vám do místa vpichu dostala infekce, mohla by se vám rozšířit až do paží. Proto se obecně doporučuje brát krev z prstů uprostřed ruky. A nejvíce se používá prsteníček, protože má nejtenčí kůži. Vpich pak tolik nebolí a pokožka se téměř okamžitě zahojí.

Jak to, že nám v zimě nezmrznou oči?

Jakmile jsou venku teploty pod nulou, třese se nám zimou celé tělo. Zajímavé ale je, že mráz nemá žádný vliv na oči. Je to proto, že velká část oční bulvy se nachází uvnitř lebky, a tak je průběžně zahřívána proudící krví.

                                                                     

Co je to „husí kůže“?

Tenhle zajímavý jev máme společný se zvířaty. Jde vlastně o naježení srsti případně vztyčení chlupů. Naši čtyřnozí přátelé používají naježený kožich k rychlému zahřátí těla nebo jako obranný mechanismus proti protivníkům. S načechranou srstí vypadá zvíře mohutnější, než ve skutečnosti je, a to často k odvrácení útoku stačí.

A lidé? Husí kůži máme stejně jako zvířata, když je nám zima (jen s tím zásadním rozdílem, že nemáme co načechrat, abychom se zahřáli). Husí kůže vzniká i následkem silných emocí typu strach, vzrušení a úzkost, které způsobí stažení svalových vláken a napřímení chlupů. Tím dojde k efektu, kdy naše kůže vypadá jako čerstvě oškubaná drůbež, respektive husa.

Na sluníčku kůže tmavne a vlasy blednou. Proč?

Vysvětlení je překvapivě jednoduché. Působením žhavých paprsků se rozkládá pigment melanin. Ve vlasech je obsažen jen v malém množství, proto po jeho vyčerpání vlasy zesvětlají. U kůže je mechanismus jiný. Tělo pigment neustále doplňuje, takže výsledkem je tmavší, opálená pokožka.

                                                                     

Proč ubíhá čas v dětství pomaleji?

Mrňousové musí vstřebávat obrovské množství informací a zážitků, které je nutné si zapamatovat. Dětský den, natož rok, je na prožitky mnohem vydatnější než to, co zažívá dospělý. Proto pro malého průzkumníka znamená týden celý kus života, zatímco dospělý prožije jen pár dní, které utečou rychlostí blesku.

Proč ptačí hejna létají zformovaná do tvaru „V“?

Stručně a jasně. Šetří si tím energii. Vůdce hejna totiž vytváří křídly vzduchové víry, po kterých ostatní ptáci „surfují“ jako na vlnách. Díky tomu také ptáci dokážou uletět stovky kilometrů.

Zajímavé, nemyslíte?

 

2023.01.14 | Jana Brandtlová | přečteno: 30978x
 

Poslat článek
Tisk

Štítky: zajímavosti proč ježek oči děti překvapení

 
archiv

Nejzajímavější články

 

Vyhrajte skvělý dystopický román Adaptace

Soutěž již byla ukončena. Děkujeme za účast a gratulujeme výhercům! ...
 
celý článek | Admin | 2016.03.16 | přečteno: 30363x

spinning

Chcete ulehčit svědomí po každoročních svátcích obžerství? Dejte si do těla na spinningu! Zpevníte postavu, shodíte n...
 
celý článek | Aneta Vlkanová | 2014.01.25 | přečteno: 30188x

Obklopte se příjemnými vzpomínkami ve formě fotek

Vyhněte se smutkům, které na vás občas mohou dopadat, a místo toho se obklopte věcmi, které vám připomínají příjemné vzp...
 
celý článek | Nina Albertová | 2022.04.25 | přečteno: 30179x

Pořídit si služku??

  Tedy samozřejmě slečnu či paní na úklid… ...
 
celý článek | Andrea Tomanová | 2014.05.13 | přečteno: 30115x
 

Portál pro ženy