newsletter

Chcete být informování o nových článcích? Přihlašte se k odběru novinek

Začátky nemusí být těžké

 
Začátky nemusí být těžké

Jak jsem předeslala v minulém článku, chtěla bych napsat seriál pro ty, kdo nejsou spokojeni se svojí postavou, kondicí, vzhledem, prostě se necítí dobře ve svém těle. Znám různé tréninkové návody, jak cvičit, jak zhubnout, jak začít běhat, a podobně. Jsou obvykle dost podobné (často proto, že autoři jen opisují, co si už přečetli jinde). A hlavně v nich prakticky nikdy nejsou informace o tom, jestli takový plán skutečně funguje, a příklady výsledků těch, co se podle něj řídili.  Chci proto postupovat trochu jinak. Protože nejlepší učitel je život a nejlepší učitelka zkušenost, budu zde uvádět takové návody, rady a doporučení, které jsem si ověřila buď já sama, nebo znám někoho, komu se osvědčily, vše budu demonstrovat na konkrétních příkladech, a zároveň budu svoje zkušenosti konfrontovat s tím, co se často vydává za jedinou možnou pravdu.

 

Pokud jste se rozhodli, že chcete změnit svůj životní styl, a zařadit náročnější pohyb než je cesta na tramvaj, popřípadě k autu, tak vás možná děsí představa, jak takovou změnu bude snášet váš ochablý a zpohodlnělý organismus. Možná jste taky slyšeli od známých, četli na internetu a podobně, historky těch, kteří se rozhodli radikálně změnit svůj život a začali sportovat. Četla jsem takové historky taky, naštěstí až v době, kdy jsem už aktivně sportovala. Uznávám, že některé téměř nahánějí hrůzu, a mohou slabší povahy předem odradit.  A ten, kdo se naopak odvážně pustí do tréninku, si myslí, že je normální, když se po prvním tréninku nemůže skoro hnout, jak ho všechno bolí, když ho při plavání chytají křeče, při aerobiku nemůže dýchat, při cvičení v posilovně se mu klepou ruce, a při běhu má pocit, že nastala jeho poslední hodina. Opak je pravdou. Nic z popsaného se vám nemusí dít, pokud nebudete poslouchat špatné rady, ale svoje tělo. Slíbila jsem příklady, a jako první popíšu, jak jsem začala běhat.

Na to, že budu chodit běhat jsem nepřišla sama, ale doporučila nám to trenérka volejbalu v učilišti pro zlepšení kondice. Vybrala jsem si za domem kolečko v trochu zvlněném terénu, dlouhé přibližně šedesát metrů, a na něm jsem začala trénovat. První den jsem běžela asi deset koleček, tedy 600 metrů. Považovala jsem za dobré měřit si čas, abych mohla sledovat, jaké dělám pokroky. Neměla jsem žádné stopky, sporttestery tenkrát asi ani neexistovaly, značkové sportovní oblečení se prodávalo jen v Tuzexu. Moje sportovní vybavení byly hodinky s ručičkami, tenké domácí tepláky, vroubkované bavlněné tričko (pamětníci vědí, že pocházelo ze školního úboru na tělocvik), a kopačky s plastovými špunty (neznala jsem tretry, ale myslela jsem si, že by špunty mohly být vhodné do terénu). V zimě jsem si vzala na tričko pletený rolák, šusťákovou bundu a pod tepláky bavlněné punčocháče.

Nevěděla jsem, co je laktát, VO2max, TFmax, 60%, 85% TFmax, klidová TF, anerobní práh, a další pojmy, kterými se hemží tréninkové plány. Běhala jsem podle pocitu tak, aby se mi běželo dobře. Vždycky jsem běhala stejnou vzdálenost tak dlouho, dokud jsem ji neuběhla zcela pohodlně, a podle svého pocitu, bez námahy. Potom jsem přidala další kolečka, a postupně jsem se za půl roku dostala na vzdálenost asi 8 km. Běhala jsem v každém počasí. Neznala jsem pojem pitný režim, nevěděla jsem, kolik má které jídlo kalorií. Napila jsem se, když jsem měla žízeň, jedla jsem, když jsem měla hlad, a to, na co jsem měla chuť. Pokud jde o četnost tréninků, tak jsem zpočátku běhala jednou za týden, potom dvakrát, pak obden. Za tři čtvrtě roku jsem už běhala skoro každý den, a cítila jsem se natolik natrénovaná, že jsem se přihlásila do atletického oddílu.

A to už je dnes ode mě všechno. Je toho hodně najednou, a všechno jen stručně, přitom skoro každá věta příběhu by vydala na zvláštní článek. Postupně proto budu probírat jednotlivá témata jako je druh sportu (pohybu), místo, doba, jídlo a pití, oblečení, zranění, zdravotní omezení, a další praktické věci. Příště popíšu výhody běhu a shrnu některé zásady, pokud se chcete pustit právě do tohoto sportu.

2014.02.26 | Eliška Anna Kubičková | přečteno: 30060x
 

Poslat článek
Tisk

Štítky: sport pro zdraví trénink běh

 
archiv

Nejzajímavější články

 

Upcyklace šatníku aneb Jak ze starých kousků vytvořit znovu nositelné oblečení

Zachování životního prostředí a udržitelnost jsou stále více důležitými tématy, která ovlivňují i módní průmysl. Jedním ...
 
celý článek | Lea Kubová | 2023.09.21 | přečteno: 507x

Zbavte se problémů pomocí hypnózy. Vyhrajte hypnoterapii zdarma!

Soutěž už skončila, děkujeme za účast. Výherkyní se stala Barbora K., gratulujeme! ...
 
celý článek | Martina Limbergová | 2021.03.03 | přečteno: 30200x

Vůně noci - thriller, ze kterého vám přeběhne mráz po zádech

Markéta Harasimová patří mezi výborné české spisovatelky, jejíž knihy mám velmi ráda. Její hlavní doménou jsou krimi thr...
 
celý článek | Martina Limbergová | 2018.10.01 | přečteno: 30074x

Nová dimenze nakupování bot

  Tak já nevím, je to vážně tak těžké...jít do obchodu a nic nekoupit?? Nebo to jen já odcházím z domova s m...
 
celý článek | Andrea Sýkorová | 2013.03.11 | přečteno: 30009x
 

Portál pro ženy