newsletter

Chcete být informování o nových článcích? Přihlašte se k odběru novinek

Vrátíme Vám úsměv za 2 dny - ALL on 4

 
Vrátíme Vám úsměv za 2 dny - ALL on 4

Ztráta zubů je pro člověka vždy nepříjemná (z funkční i estetické stránky) a vždy zásadním způsobem sníží kvalitu jeho života. Ať již za tento stav může parodontóza, úraz nebo má jinou příčinu, moderní stomatologie má prostředky, jak člověku jeho chrup vrátit a umožnit mu tak život bez jakýchkoliv omezení. V obecné rovině byla tato řešená ale donedávna velmi náročná, bolestivá a charakterizovala je velmi dlouhá doba hojení. V dnešní době se naštěstí začíná prosazovat metoda, která je výrazně citlivější a nevyžaduje zdlouhavé hojení. Tato metoda nese název ALL-ON-4.

 

Implantáty ALL on 4

Při řešení situace, kdy je třeba upevnit korunku do zcela bezzubých úst, naráží stomatolog často na problém nedostatečného množství kosti, do které by bylo možné korunku upevnit. Klasické řešení spočívá v tzv. augmentaci kosti, to znamená její nastavení umělým materiálem. Toto řešení je nicméně pro pacienta poměrně traumatické a doba trvání terapie se pohybuje okolo dvou měsíců.

V roce 1998 se portugalský stomatolog Paulo Malo rozhodl pro vyzkoušení jím navržené metody All on 4. Při ní jsou do kosti vpravovány pouze 4 implantáty pro každou čelist, které následně drží celou korunku. Do horní i spodní čelisti jsou implantáty zaváděny „šikmo“, což umožní dostatečnou fixaci i při použití pouhých čtyř prvků. Implantáty jsou navíc zaváděny mimo anatomické struktury a není nutná jakákoliv plastika kosti.

 

Průběh zákroku

Zásadní výhodou metody All on 4 je její rychlost. Zákrok je rozdělen do dvou dnů, v tom prvním jsou do čelistí vsazeny implantáty a do 24 hodin poté je vyhotovena a v ústech fixována nesnímatelná můstková náhrada. Ta je plně funkční a navrací pacientovi takovou kvalitu života, na jakou byl zvyklý před ztrátou zubů. Po uplynutí 6-18 měsíců je tato náhrada pouze vyměněna za definitivní a celý proces je tím u konce.

 

Proč metoda All on 4?

Tato metoda umožňuje nahradit zcela chybějící chrup, bez nutnosti plastiky kostí a jiných rozsáhlých chirurgických zákroků. Celý zákrok trvá navíc de-facto pouhé dva dny (k nim je třeba připočítat jeden den na potřebná vyšetření a konzultace a jeden den na kontrolu skusu a kontrolní rentgen) a ihned po implantaci má pacient plně funkční a esteticky vysoce kvalitní náhradu, která významně zvýší kvalitu jeho života, mluvení i konzumace potravy okamžitě přestane být problémem. Implantaci lze provádět jak v celkové narkóze, tak v analgosedaci.

Metoda All on 4 („vše na čtyřech“) představuje významný kvalitativní posun v realizaci můstkové zubní náhrady i v případě kompletní ztráty zubů. Charakterizuje ji šetrnost a krátká doba, za kterou má pacient opět k dispozici zcela funkční a esteticky velmi kvalitní chrup.

 

 

 

2019.08.14 | Admin | přečteno: 30572x
 

Poslat článek
Tisk

Štítky: zdraví úsměv zuby zubní náhrada ztráta zubů

 
archiv

Nejzajímavější články

 

Veronika (29 let): Tchyně nás tlačí do dalšího dítěte

Mám hodného manžela, tříletého syna, vysněný dům, i když s velkou hypotékou, vlastně nám nic nechybí. Bohužel mi ale tot...
 
celý článek | Jana Brandtlová | 2021.06.08 | přečteno: 30192x

Nábytek do koupelny ze dřeva, kovu, či lamina?

Koupelnový nábytek dodává koupelně příjemný a pěkný vzhled. Jistěže se bez jej také neobejdeme. Je klíčové, aby ladil ba...
 
celý článek | Martina Limbergová | 2018.04.01 | přečteno: 30072x

Stylová móda pro muže IV.: Kvalitní pánské košile nemohou chybět v šatníku žádného muže

Pánská košile je jednou z věcí, kterou má ve své skříni pravděpodobně každý muž. Kolik jich vlastní pak záleží v...
 
celý článek | Martina Limbergová | 2016.11.10 | přečteno: 30566x

Co sbalit na dovolenou? Nezapomeňte na deskové hry

Konečně je tady léto a čas dovolených. Také se už nemůžete dočkat, až se budete toulat po horách, objevovat krásy cizích...
 
celý článek | Martina Limbergová | 2023.07.06 | přečteno: 763x
 

Portál pro ženy