newsletter

Chcete být informování o nových článcích? Přihlašte se k odběru novinek

Velikonoční beránek-recepty

 
Velikonoční beránek-recepty
 

O Velikonoční neděli bývala na slavnostním stole hojnost pokrmů, naši předkové si po dlouhém půstu dopřávali rozmanité tradiční dobroty. Kromě barevných vajíček vařených natvrdo, které jsou v různých krajích také pestrobarevně zdobené a malované, jimiž dívky obdarovávají na Červené pondělí chlapce při koledě, jsou to například mazance, briošky a jidáše - sladké pečivo z kynutého těsta, anebo právě beránek. Někde se dodržuje tradice pečení jehněčího masa, ale ve většině rodin se dnes častěji připravuje tradiční velikonoční nádivka, různé druhy polévek a salátů.

Velikonoce se blíží a v obchodech již dávno najdete typické věci pro tohle období.  Vybrali jsme pro vás několik receptů na upečení tradičního velikonočního beránka a věříme, že si z nich vyberete a bude chutnat vám i celé vaší rodině.

Beránek z mechového těsta

Ingredience: 120g škrobové bramborové moučky, 6 žloutků a 2 celá vejce, 140g cukru, 1 vanilkový cukr, šťáva a kůra z poloviny citrónu

Žloutky a celá vejce dáme do kotlíku, rozšleháme, přidáme cukr a mícháme ve vodní lázni, až vznikne hustá pěna. Pak kotlík vyjmeme a  šleháme dále, dokud pěna nevychladne. Poté přidáme jemně ustrouhanou citrónovou kůru, vanilkový cukr, přikapeme citrónovou šťávu a nakonec prosejeme škrobovou moučku, aby se dobře rozložila a s těstem spojila. Směs poté nalijeme do máslem vymazané a strouhankou vysypané formy, přiklopíme a zvolna pečeme asi 45min. Po upečení necháme vychladnout a pocukrujeme.

Mramorový beránek

Ingredience: 500g hrubé mouky, 7 vajec, 250g másla, 300g cukru, 1 vanilkový cukr, 1 prášek do pečiva, cca 150ml mléka, citrónová kůra, 50g kakaa, 50g čokolády

Máslo napěníme třením s cukrem a postupně přidáváme žloutky. Poté vsypeme prášek do pečiva a postupně střídáme přidávání mouky s mlékem. Dále vmícháme vanilkový cukr, šťávu a kůru z citrónu a nakonec pevný sníh z bílků. Do poloviny těsta přidáme nadrobno rozkrájenou čokoládu a kakao rozmíchné v troše horké vody, aby vznikla hustší kaše. Do tukem vymazané a vysypané formy dáme nejdříve bílé těsto, na něj těsto tmavé a pak přiklopíme. Pečeme v předehřáté troubě asi 55min. Po upečení odklopíme vrchní část formy a necháme trochu vychladnou. Po vyklopení se může beránek pocukrovat.

Piškotový beránek s mandlemi

Ingredience: 200g hrubé mouky, 6 vajec, 120g cukru, 1 vanilkový cukr, citrónová kůra, 40g mandlí

Žloutky třeme s cukrem, až hmota zbělá a zhoustne. Přidáme oloupané, ustrouhané mandle, střídavě pevný sníh z bílků a mouku. Těsto naplníme do máslem vymazané a strouhankou vysypané formy, přiklopíme a zvolna pečeme asi 45min, jako v prvním receptu. Poté odklopíme, necháme trochu vychladnout a pocukrujeme. Toto piškotové těsto je oproti třenému trochu suché, můžete tudíž zkusit beránka nakrájet na plátky, natřít marmeládou a slepovat vždy dva kousky k sobě. Na talíři ho lze pak přelít pudnikovým krémem se smetanou a posypat mandlovými lupínky.

Za redakci www.realityprozeny.cz vám přejeme hezké Velikonoce a dobrou chuť!

Recepty použity z knihy:
Tajné velikonoční recepty naší babičky

Foto: Pixmac

 

| přečteno: 10095x
 

Poslat článek
Tisk

Štítky:

 
archiv

Nejzajímavější články

 

Džíny z PET lahví? U Levi´s je možné všechno!

  Dokážete si představit, že z PET lahve, ze které jste ještě před chvilkou pili, by jednou mohly být t...
 
celý článek | Lenka Popelková | 2012.12.30 | přečteno: 9564x

Seznam motivačních knih

I když se snažíme udržovat určitou sportovní morálku a aspoň někdy si jít zacvičit, čas od času nastane období, kdy s...
 
celý článek | Mgr. Daniela Krejčí | 2015.08.20 | přečteno: 10070x

Příznaky hypertyreózy

Hypertyreóza je lékařské označení pro nemoc, při které dochází k poruše funkce štítné žlázy. Ta totiž produkuje ...
 
celý článek | Admin | 2014.08.28 | přečteno: 9624x

Petr Koukolíček – rozhovor s mistrem molekulární kuchyně

Představte si, že přijdete do restaurace, posadíte se a nic netuše si objednáte hovězí vývar, zeleninový salát, kapuč...
 
celý článek | Martina Limbergová | 2014.07.13 | přečteno: 10021x
 

Portál pro ženy