newsletter

Chcete být informování o nových článcích? Přihlašte se k odběru novinek

Tipy na snídaně

 
Tipy na snídaně

Snídaně je nejdůležitější jídlo dne. Probudí vás a nastartuje váš metabolismus. Navíc, když začnete den s výborným jídlem v žaludku, které vás zasytí na celé dopoledne (nebo alespoň do dopolední svačiny), hned se váš den může ubírat jiným směrem, než když první jídlo vynecháte a budete hladoví a podráždění.

 

Na Instagramu na nás pořád vyskakují fotky snídaní a brunchů, které si údajně lidé dopřávají i ve všední dny. Upřímně řečeno, většina z nás ráno nemá mnoho času a radši si pospí, než aby se věnovala hodinu přípravě snídaně. Proto pro vás mám tipy na několik jednoduchých snídaní, které chutnají skvěle, ale hlavně je připravíte za pár minut.

 

Ovesná kaše

Samozřejmě si můžete koupit instantní kaše, které jen zalijete teplou vodou nebo mlékem, ty ale obsahují mnoho cukru a dalších složek, které každodenně jíst nechcete. Dalším důvodem, proč tyto kaše vyřadit, je jejich cena. Stojí sice pár korun, pokud je však jíte velmi často, mohou poznamenat váš rozpočet.

Na základní ovesnou kaši potřebujete jen přibližně 40 gramů jemných ovesných vloček (pro muže nebo větší jedlíky doporučuji 50g), které dáte do rendlíku a zalijete mlékem (vodou) tak, aby byly ponořené. Můžete přidat kakao, skořici či protein dle vaší chuti, směs pak mícháte až do zhoustnutí. Na oslazení je skvělé přidat kousek rozmačkaného banánu. Pro doplnění bílkovin zvolte zmiňovaný protein nebo vyšlehaný bílek, který zamícháte do kaše a povaříte. Další možností je do již hotové kaše při servírování přidat bílý jogurt nebo tvaroh.

Kaši můžete ozdobit prakticky čímkoliv. Od zbytku banánu nakrájeného na kolečka, po jiné čerstvé či zavařované ovoce (či rozmražené ovoce, které povaříte), pro doplnění kvalitních tuků přidejte oříšky či čtvereček hořké čokolády.

Do deseti minut máte hotovou skvělou sladkou snídani, na které si pochutnáte.

 

 

Vajíčka na milion způsobů

Vejce jsou skvělou volbou, pokud preferujete snídaně slané. Jsou skvělým zdrojem bílkovin i tuků. Nejrychlejší jsou míchaná vajíčka, která připravíte na kvalitním oleji, můžete přidat nakrájenou šunku, kterou nejprve opečete a následně k vajíčkům na pánev přidat i nakrájený sýr. Servírujte je například s čerstvým žitným chlebem a zeleninou, kterou máte rádi.

Pokud máte více času, můžete si uvařit vajíčka na hniličku nebo natvrdo, která nakrájíte na pečivo spolu se šunkou, sýrem a zeleninou.

Další, avšak ne poslední možností, je hemenex. Opečete plátky šunky, na které rozklepnete vajíčka, osolíte je a můžete na ně také položit plátky sýra.

Kombinacím se meze nekladou. Naprosto dokonalou variací je opečený toust, na kterém rozmačkáte avokádo (to osolíte, opepříte a zakápnete citronovou šťávou) a přidáte volské oko. Při jídle se žloutek smíchá s avokádem, což vyvolá naprostou harmonii chutí pro vaše buňky. To opravdu stojí za vyzkoušení!

 

 

Jogurt s granolou a ovocem

Nejrychlejší snídaní (případně i svačinou) je pak bílý jogurt s müsli a ovocem dle vašeho výběru. Nejčastěji volím nakrájený banán, přes léto si však velmi ráda pochutnávám na lesním ovoci.

Zkuste si však vyrobit domácí pečenou granolu či nepečené müsli, které povznese celý pokrm na novou úroveň. Vlastnoručně připravená směs má několik výhod. Zaprvé si ji přizpůsobíte přesně vašim chutím, navíc máte plně pod kontrolou všechny složky směsy, pravděpodobně se tak vyhnete velkému množství přidaného cukru, který bohužel obsahují všechny „zdravé“ müsli koupené v obchodech. A také pravděpodobně ušetříte.

Doporučuji recept na domácí čokoládovou granolu food blogerky My cooking diary, recept naleznete na jejím blogu mycookingdiary.cz. Granolu podle tohoto receptu připravuji již mnoho let a pochutnává si na ní celá moje rodina. Pokud si však chcete připravit vlastní granolu, není nic jednoduššího, než smíchat vločky (ovesné, žitné či bezlepkové), přidat oříšky a/nebo sušené ovoce podle vaší chuti, pro čokoládovou variantu i kakao a směs smíchat s rozpuštěným medem a kokosovým olejem. Promíchanou směs dejte na plech vystlaný pečícím papírem a pečte přibližně 20-30 minut na cca 175 stupňů. V polovině času granolu promíchejte, ale hlídejte, aby se nespálila! Až vychladne, doporučuji přidat i na kousky nakrájenou čokoládu a směs přemístit do uzavíratelné nádoby. Jednoduché, rychlé a hlavně strašně dobré.

  

Jaké je vaše oblíbená snídaně?

 

2020.09.23 | Markéta Zuziaková | přečteno: 30443x
 

Poslat článek
Tisk

Štítky: Tipy na snídaně zdravá jídla ovesná kaše vajíčka

 
archiv

Nejzajímavější články

 

Když se řekne úplněk

Co se vám vybaví při vyřčení slova úplněk? Představíte si bezesnou noc, noční můry, vyjící vlkodlaky, přírodní úkaz, ...
 
celý článek | Kateřina Pořízová | 2014.10.06 | přečteno: 30638x

Stylové kozačky pro nadcházející podzim a zimu

Nedá se nic dělat, léto je opravdu pryč a pomalu se blíží chladné podzimní a zimní dny. Je na čase vytřídit botník, p...
 
celý článek | Martina Limbergová | 2014.09.04 | přečteno: 30454x

Žijme svůj život nahlas!

  Milé čtenářky, ráda bych se s vámi, i když lehce opožděně, podělila o zážitky z letošního léta, které ...
 
celý článek | Radka Lišková | 2012.12.07 | přečteno: 30352x

Končíte studium na vysoké škole? Ať už píšete bakalářku nebo diplomku, usnadněte si to!

Chodíte do školy a k tomu ještě do práce? Právě tehdy bývá nejsložitější vše skloubit dohromady. Skloubit osobní život, ...
 
celý článek | Admin | 2020.03.13 | přečteno: 30448x
 

Portál pro ženy