Nepřehlédněte
Jaruška (62): Vnučka je plná zloby, mám o ni obavy
newsletter
Chcete být informování o nových článcích? Přihlašte se k odběru novinek
Tipy na snídaně
Snídaně je nejdůležitější jídlo dne. Probudí vás a nastartuje váš metabolismus. Navíc, když začnete den s výborným jídlem v žaludku, které vás zasytí na celé dopoledne (nebo alespoň do dopolední svačiny), hned se váš den může ubírat jiným směrem, než když první jídlo vynecháte a budete hladoví a podráždění.
Na Instagramu na nás pořád vyskakují fotky snídaní a brunchů, které si údajně lidé dopřávají i ve všední dny. Upřímně řečeno, většina z nás ráno nemá mnoho času a radši si pospí, než aby se věnovala hodinu přípravě snídaně. Proto pro vás mám tipy na několik jednoduchých snídaní, které chutnají skvěle, ale hlavně je připravíte za pár minut.
Ovesná kaše
Samozřejmě si můžete koupit instantní kaše, které jen zalijete teplou vodou nebo mlékem, ty ale obsahují mnoho cukru a dalších složek, které každodenně jíst nechcete. Dalším důvodem, proč tyto kaše vyřadit, je jejich cena. Stojí sice pár korun, pokud je však jíte velmi často, mohou poznamenat váš rozpočet.
Na základní ovesnou kaši potřebujete jen přibližně 40 gramů jemných ovesných vloček (pro muže nebo větší jedlíky doporučuji 50g), které dáte do rendlíku a zalijete mlékem (vodou) tak, aby byly ponořené. Můžete přidat kakao, skořici či protein dle vaší chuti, směs pak mícháte až do zhoustnutí. Na oslazení je skvělé přidat kousek rozmačkaného banánu. Pro doplnění bílkovin zvolte zmiňovaný protein nebo vyšlehaný bílek, který zamícháte do kaše a povaříte. Další možností je do již hotové kaše při servírování přidat bílý jogurt nebo tvaroh.
Kaši můžete ozdobit prakticky čímkoliv. Od zbytku banánu nakrájeného na kolečka, po jiné čerstvé či zavařované ovoce (či rozmražené ovoce, které povaříte), pro doplnění kvalitních tuků přidejte oříšky či čtvereček hořké čokolády.
Do deseti minut máte hotovou skvělou sladkou snídani, na které si pochutnáte.
Vajíčka na milion způsobů
Vejce jsou skvělou volbou, pokud preferujete snídaně slané. Jsou skvělým zdrojem bílkovin i tuků. Nejrychlejší jsou míchaná vajíčka, která připravíte na kvalitním oleji, můžete přidat nakrájenou šunku, kterou nejprve opečete a následně k vajíčkům na pánev přidat i nakrájený sýr. Servírujte je například s čerstvým žitným chlebem a zeleninou, kterou máte rádi.
Pokud máte více času, můžete si uvařit vajíčka na hniličku nebo natvrdo, která nakrájíte na pečivo spolu se šunkou, sýrem a zeleninou.
Další, avšak ne poslední možností, je hemenex. Opečete plátky šunky, na které rozklepnete vajíčka, osolíte je a můžete na ně také položit plátky sýra.
Kombinacím se meze nekladou. Naprosto dokonalou variací je opečený toust, na kterém rozmačkáte avokádo (to osolíte, opepříte a zakápnete citronovou šťávou) a přidáte volské oko. Při jídle se žloutek smíchá s avokádem, což vyvolá naprostou harmonii chutí pro vaše buňky. To opravdu stojí za vyzkoušení!
Jogurt s granolou a ovocem
Nejrychlejší snídaní (případně i svačinou) je pak bílý jogurt s müsli a ovocem dle vašeho výběru. Nejčastěji volím nakrájený banán, přes léto si však velmi ráda pochutnávám na lesním ovoci.
Zkuste si však vyrobit domácí pečenou granolu či nepečené müsli, které povznese celý pokrm na novou úroveň. Vlastnoručně připravená směs má několik výhod. Zaprvé si ji přizpůsobíte přesně vašim chutím, navíc máte plně pod kontrolou všechny složky směsy, pravděpodobně se tak vyhnete velkému množství přidaného cukru, který bohužel obsahují všechny „zdravé“ müsli koupené v obchodech. A také pravděpodobně ušetříte.
Doporučuji recept na domácí čokoládovou granolu food blogerky My cooking diary, recept naleznete na jejím blogu mycookingdiary.cz. Granolu podle tohoto receptu připravuji již mnoho let a pochutnává si na ní celá moje rodina. Pokud si však chcete připravit vlastní granolu, není nic jednoduššího, než smíchat vločky (ovesné, žitné či bezlepkové), přidat oříšky a/nebo sušené ovoce podle vaší chuti, pro čokoládovou variantu i kakao a směs smíchat s rozpuštěným medem a kokosovým olejem. Promíchanou směs dejte na plech vystlaný pečícím papírem a pečte přibližně 20-30 minut na cca 175 stupňů. V polovině času granolu promíchejte, ale hlídejte, aby se nespálila! Až vychladne, doporučuji přidat i na kousky nakrájenou čokoládu a směs přemístit do uzavíratelné nádoby. Jednoduché, rychlé a hlavně strašně dobré.
Jaké je vaše oblíbená snídaně?
Poslat článek
Tisk
Štítky: Tipy na snídaně zdravá jídla ovesná kaše vajíčka