newsletter

Chcete být informování o nových článcích? Přihlašte se k odběru novinek

Tipy, jak vybrat nejvhodnější způsob vytápění domácnosti

 
Tipy, jak vybrat nejvhodnější způsob vytápění domácnosti

Vzhledem k současné celosvětové energetické krizi není překvapením, že mnozí z nás více přemýšlejí o způsobech vytápění, které používají ve svých domácnostech. Ať už jste uprostřed rekonstrukce domu, stavíte nový dům, nebo vás prostě jen zajímají způsoby, jak ušetřit, v tomto článku se dozvíte, jak na to.

 

Stručně řečeno, nejefektivnější a nejoblíbenější variantou vytápění domů je kombinovaný systém nuceného větrání a chlazení, který využívá kotel s ventilátorem, který zajišťuje cirkulaci teplého vzduchu po celém domě pomocí potrubí.

Je však třeba poznamenat, že pokud jde o vytápění domu, neexistuje univerzální řešení, protože některé možnosti jsou účinnější než jiné. Při výběru správného topného systému pro váš domov je třeba zvážit několik důležitých faktorů, ať už se zaměřujete na snížení nákladů, nebo upřednostňujete ekologičnost.

Níže jsme vám nastínili vše, co potřebujete vědět, pokud vás zajímá, čím nejefektivněji vytápět domácnost.

Topné zařízení s nuceným oběhem vzduchu

Pokud hledáte účinný systém vytápění a chlazení pro svůj domov, je oblíbenou volbou kombinovaný systém topného zařízení s nuceným oběhem vzduchu. Tento systém využívá kotel s ventilátorem, který rozvádí teplý vzduch do všech místností pomocí potrubí, a vy můžete snadno regulovat teplotu. Navíc můžete stejným potrubím nechat běžet i klimatizaci, takže se jedná o pohodlné řešení dva v jednom.

Kotel může být poháněn zemním plynem, kapalným propanem, topným olejem nebo elektřinou, v závislosti na dostupnosti a ceně. Aby vzduch nebyl příliš suchý a nezpůsoboval dechové potíže, doporučuje se používat vzduchové filtry a zvlhčovače.

Počáteční náklady na instalaci systému vytápění a chlazení s nuceným oběhem vzduchu se mohou pohybovat od 100 do 200 tisíc korun v závislosti na velikosti vytápěného objektu.

Tento typ vytápění se hodí spíše do novostaveb, jelikož instalace do již postaveného objektu je velmi náročná, a to hlavně kvůli složitému systému trubek, které rozvádějí teplý nebo studený vzduch po objektu.

Pro zajištění optimálního výkonu je nutné pravidelné čištění filtrů a potrubí a v některých případech může být nutná výměna celého systému z důvodu opotřebení součástí nebo poruch.

Gravitační vzduchové kotle

Pokud dáváte přednost variantě s nízkými nároky na údržbu, jsou gravitační vzduchové kotle dobrou volbou pro vytápění vašeho domova. K přívodu teplého vzduchu do jednotlivých místností používají systém trubek.

Fungují jednoduše: teplý vzduch přirozeně stoupá vzhůru a chladný vzduch klesá. Gravitační vzduchový kotel ve vašem sklepě ohřívá vzduch, který stoupá a proudí potrubím do každé místnosti ve vašem domě.

Náklady na instalaci nové gravitačního vzduchového kotle se pohybují přibližně od 150 do 200 tisíc korun. Náklady na údržbu tohoto systému jsou velmi nízké a mají dlouhou životnost. K topení se nejčastěji využívají pevná paliva a zemní plyn.

Systémy podlahového vytápění

Systémy podlahového sálavého vytápění jsou skvělou volbou pro novostavby. V České republice jsou velmi oblíbenou variantou vytápění hlavně v koupelnách, ale i ostatních místnostech s dlažbou. Pocitově studenou dlažbu promění v příjemnou podlahu, po které budete rádi chodit i na boso.

Tyto systémy využívají plastové trubky naplněné vodou, které jsou uloženy pod tenkou vrstvou betonu, na který se hodí ideálně dřevěná podlaha, plovoucí podlaha a nebo již zmíněná dlažba. Výhodou podlahového vytápění je tichý a účinný způsob vytápění, který eliminuje studená místa a má nižší provozní náklady.

Vytápění místnosti sice může trvat déle, ale můžete si být jisti stálým teplem. Místo trubek naplněných vodou lze také použít elektrické vodiče, což je preferovaná varianta pro podlahy z keramiky nebo přírodního kamene. Provoz těchto systémů je však dražší a hodí se spíše pro menší místnosti, jako jsou koupelny a technické prostory.

Pokud jde o náklady, počítejte s tím, že za vodní i elektrické podlahové systémy zaplatíte od od 50 do 150 tisíc v závislosti na velikosti objektu. Mějte na paměti, že instalace těchto systémů vyžaduje rozsáhlou přestavbu. Zajímá vás, jaký je rozdíl mezi elektrickým a teplovodním podlahovým vytápěním?

Tradiční nástěnné radiátory

Pokud dáváte přednost sálavému teplu v celém domě, je nejúčinnější volbou tradiční kotel s nástěnnými radiátory.

Instalace kotle obvykle stojí od 30 do 50 tisíc korun a nové radiátory se mohou pohybovat kolem 10 tisíc za kus.

Tento systém funguje na základě cirkulace horké vody potrubím do radiátorů. Chcete-li zvýšit estetický dojem dobové nemovitosti, zvažte klasické litinové sloupové radiátory. Pro modernější vzhled jsou k dispozici lehké a energeticky úsporné hliníkové radiátory v široké škále tvarů, velikostí a barev.

Jednou z nevýhod, kterou je třeba mít na paměti, je to, že kotlový systém nelze použít k provozu klimatizace. Pokud si přejete chladný vzduch v letních měsících, bude nutné použít samostatnou jednotku.

Tento systém využívá k vytápění nejčastěji zemní plyn nebo elektřinu. V době energetické krize se ale vrací trend využívání palivového dřeva nebo uhlí, které vychází levněji.

Nevýhodou pevných paliv je ale nutnost častější obsluhy kotle, který vyžaduje pravidelné doplňování paliva. Samozřejmě existují i kotle s automatickým doplňováním paliva do spalovacího prostoru, ale ty jsou o mnoho dražší.

Než se učiníte definitivní rozhodnutí, nastudujte si porovnání vytápění podlahovým topením a klasickými radiátory. Možná nižší pořizovací cenu radiátorů převáží výhody podlahového topení, jako jsou dlouhodobé úspory nebo snížení prašnosti.

Vzduchová tepelná čerpadla

Vzduchová tepelná čerpadla jsou vynikající energeticky úspornou variantou vytápění vašeho domu. Fungují tak, že odebírají teplo ze vzduchu a přivádějí ho dovnitř vašeho domu prostřednictvím vnitřního vzduchotechnického zařízení.

K dispozici jsou také tepelná čerpadla se zemním zdrojem, která získávají teplo ze země, a tepelná čerpadla s vodním zdrojem, která využívají blízký rybník nebo jezero.

Náklady na instalaci a provoz topného systému s tepelným čerpadlem mohou být značné v závislosti na velikosti vašeho domu a typu tepelného čerpadla, které si vyberete. Průměrná instalace v obytných domech stojí od 300 do 500 tisíc korun. Pokud chcete snížit své účty za energii a zvýšit úroveň vnitřního komfortu v chladných měsících, je tepelné čerpadlo ideální volbou.

Při výběru tepelného čerpadla je důležité zvážit faktory, jako je klimatická zóna, úroveň izolace, počet obyvatel, prostor pro vedení potrubí a uspořádání místnosti.

K dispozici je mnoho různých typů tepelných čerpadel, které se liší účinností, funkcemi a cenovým rozpětím. Chcete-li zajistit hladký průběh instalace, poraďte se se zkušeným dodavatelem vzduchotechniky, který vás provede všemi detaily.

Elektrické přímotopy

Pokud potřebujete vytápět pouze malý prostor, například dílnu, sklep, podkroví nebo pokoj pro hosty, je elektrický přímotop skvělou volbou. Lze je pořídit již za pár tisíc korun, ale mějte na paměti, že spotřebovávají více energie, takže vaše provozní náklady mohou být vyšší. Chcete-li snížit náklady, používejte ohřívač pouze v případě potřeby a po krátkou dobu.

Elektrické přímotopy disponují rychlou výhřevností, z toho důvodu by se měli zapínat v prostoru jen pár hodin před tím, než bude využíván. Využívat elektrické přímotopy v místnosti, která je každodenně obývaná není ekonomicky moudré řešení, jelikož denní spotřeba elektrické energie je v řádech nižších stokorun.

Který systém vytápění je nejlepší?

Mnoho odborníků se shoduje, že topné zařízení s nuceným oběhem je nejúčinnější možností vytápění, ale nemusí být pro váš dům nejvhodnější. Pro správnou volbu nejlepšího způsobu pro vytápění domu byste měli vzít v úvahu následující faktory:

Podnebí

Klíčovým faktorem, který je třeba vzít v úvahu, je vaše klima. V oblastech s drsnými zimami budete potřebovat výkonný a energeticky účinný topný systém, abyste ušetřili provozní náklady. Mírnější podnebí může vyžadovat menší topný výkon.

Velikost nemovitosti

Velikost vašeho domu hraje také roli při určování vhodného topného systému. Menší domy potřebují méně tepla než větší a příliš výkonné topné systémy mohou vést k plýtvání energií a vyšším účtům.

Dostupnost paliva

Důležitým faktorem při výběru topného systému je druh paliva dostupného ve vaší oblasti a také provozní náklady a účinnost různých paliv.

Úroveň izolace

Podle odborníků je při výběru systému vytápění domu zásadní přesná úroveň izolace. Špatná izolace může vést k tepelným ztrátám stěnami a podlahami, což má za následek vyšší účty za energie.

Vytápěné prostředí

Zvažte, zda chcete, aby se váš topný systém rychle zahřál, nebo aby udržoval rovnoměrnou teplotu.

Velikost domácnosti

V neposlední řadě se zamyslete nad tím, kolik lidí bude prostor využívat současně, protože některé systémy jsou navrženy pro více uživatelů, zatímco jiné vyžadují jednu osobu najednou.

Jak udržet teplo v domě a minimalizovat náklady na vytápění?

Výběr správného způsobu vytápění je zásadní. Existuje mnoho dalších a mnohdy velmi nenáročných rad, jak udržet teplo v domě a vyhnout se tak zbytečným výdajům za vytápění. Podívejte se na některé z nich:

Nainstalujte programovatelný termostat

Programovatelný termostat je užitečné zařízení, které vám pomůže ušetřit peníze za energie. Umožňuje nastavit různé teploty pro různé denní doby, takže nemusíte udržovat doma nepřetržitě stejnou teplotu.

Nastavení různých teplot v průběhu dne by mělo odpovídat vašim potřebám. Většina lidí tráví téměř polovinu dne mimo domov, což je přesně ten čas, při kterém můžete teplotu na termostatu snížit.

Pokud jde o klimatizaci, volba nižšího nastavení v době, kdy spíte nebo jste pryč, a vyššího nastavení v jinou dobu vám může ušetřit 10 až 20 % z účtu. Některé modely programovatelných termostatů umožňují nastavit až čtyři různá nastavení teploty za den.

Instalace nového termostatu je obvykle jednoduchý proces, který zvládnete sami. Jen se ujistěte, že jste pečlivě dodržovali pokyny výrobce. Obvykle je třeba vyjmout starý termostat a odšroubovat vodiče připojené ke svorkám na zadní straně. Poté tyto vodiče připojte ke svorkám nového termostatu a v případě potřeby jej připevněte na stěnu pomocí šroubů.

Na rozložení nábytku záleží

Může se to zdát samozřejmé, ale je důležité zajistit, aby váš nábytek v zimě nebránil průchodu tepla do místnosti. Mnohokrát se stane, že pohovka, křeslo nebo postel, které byly v létě přemístěny, nakonec blokují přísun tepla do místnosti.

To je důležité mít na paměti zejména v případě, že máte systém nuceného větrání, protože zablokování přívodního nebo vratného ventilu může způsobit nerovnováhu tlaku v systému a narušit tok tepla v celém domě.

Pozor na komínový efekt

Když vytápíte budovu, stoupající horký vzduch vtahuje do domu chladný vzduch zvenčí. Jde o fyzikální princip zvaný "komínový efekt". Chcete-li mu zabránit, omezte místa, kudy může studený vzduch pronikat do domu, například pod dveřmi vedoucími ven.

Tuto mezeru utěsněte například dlouhým tenkým látkovým pytlem, podobným pytli na fazole. Naplňte ho sušeným hrachem nebo rýží, něčím, co ho dostatečně zatíží, aby zůstal na místě. Můžete si ho ušít z vámi vybraných látek.

Teplo můžete také udržet tam, kde je potřeba, a to tak, že zajistíte, aby některé vnitřní dveře, například ty, které vedou do chodeb nebo v blízkosti schodiště, zůstaly zavřené. Tím uzavřete přirozené průchody vzduchu, aby nemohly fungovat jako komíny a teplý vzduch nemohl unikat nahoru domem.

Využívejte závěsy

Sluneční teplo je zdarma, tak ho využijte. Roztáhněte závěsy a nechte sluneční světlo během dne pronikat dovnitř, abyste toto bezplatné teplo využili. Když se setmí, zatahujte závěsy, které slouží jako další izolační vrstva a udržují teplo v místnostech.

Snižte teplotu na termostatu

Každý stupeň, o který snížíte teplotu, sníží váš účet za palivo o 6 %. Snížení teploty ze 22 na 20 stupňů nemá velký význam z hlediska komfortu, ale může ušetřit až 12 % z vašeho účtu za vytápění.

Kromě úspory za energie můžete snížením teploty v domácnosti docílit i dalších benefitů. Dle odborníků snížením teploty v místnosti v průběhu noci můžete zajistit kvalitnější spánek a zlepšení imunity.

Doporučená teplota v domě pro kvalitní spánek se pohybuje kolem 18 až 21°Celsia. Tato teplota poskytuje optimální podmínky pro tělo relaxovat a uvolnit se během spánku. Nicméně je třeba mít na paměti, že každý člověk má individuální preference a může být citlivější na teplotu. Je tedy důležité experimentovat s různými teplotami a najít tu nejvhodnější pro sebe.

Ohřev vody

Ohřev vody v domácnosti je další nejvíce nákladnou položkou, hned po vytápění domácnosti. Víte, jaké existují způsoby ohřevu vody v domácnosti? Existuje několik způsobů, jak vodu ohřát, a každý z nich má své výhody a nevýhody.

Jedním z nejtradičnějších způsobů je ohřev vody pomocí bojleru. Bojlery mohou být elektrické nebo plynové a jsou poměrně snadno dostupné v mnoha velikostech. Elektrické bojlery jsou obecně jednodušší na instalaci, ale mají vyšší provozní náklady, zatímco plynové bojlery mají nižší provozní náklady, ale vyžadují odbornou instalaci.

Oba typy mají omezenou kapacitu ohřevu vody a mohou se rychle vyčerpat při používání většího množství vody najednou.

Dalším způsobem ohřevu vody je použití solárních panelů. Solární ohřev vody využívá sluneční energii k ohřevu vody a je ekologickou a energeticky úspornou alternativou k tradičním způsobům. Tyto systémy však vyžadují větší investici do pořízení a instalace a zároveň nejsou vhodné pro všechny.

Posledním způsobem ohřevu vody, který bychom měli zmínit, je použití tepelného čerpadla. Tepelná čerpadla využívají energii z okolního prostředí a přeměňují ji na teplo pro ohřev vody. Tento způsob je energeticky úsporný a může být ekonomicky výhodný, zejména pokud máte vysoké náklady na energii v regionu, kde bydlíte.

To nejdůležitější na závěr..

Každý z těchto způsobů má své výhody a nevýhody a je důležité zvážit, který z nich bude nejvhodnější pro vaši domácnost. Při výběru vhodného vytápění nebo ohřívače vody je důležité zohlednit faktory, jako jsou počet obyvatel v domácnosti, potřeba teplé vody, doba pobytu v domě a celkové náklady na instalaci a provoz.

 

2023.06.16 | Lea Kubová | přečteno: 30455x
 

Poslat článek
Tisk

Štítky: bydlení domov úspory zima topení vytápění teplo

 
archiv

Nejzajímavější články

 

Svět bez stížností? Může být, rozhodně bez těch zbytečných!

„Potkali jsme nepřítele. Jsme to my sami.“ Tak zní jeden z citátů použitých v knize Svět bez stížností. Je to opravdu do...
 
celý článek | Renata Petříčková | 2017.12.02 | přečteno: 30446x

I když je vlastní byt lepší, ani pronájem nemusí být špatný

Je pravdou, že lidé se v mnoha ohledech liší, ale jedno mají společné – touhu vlastnit střechu nad hlavou. Alespoň v naš...
 
celý článek | Lea Kubová | 2021.10.13 | přečteno: 30153x

Mikroplyšový textil, nejlepší opatření proti chladu

Když si pořídíte mikroplyšové povlečení, prostěradlo a deku, už vám nikdy nebude v posteli zima. Ať je venku klidně mráz...
 
celý článek | Lea Kubová | 2022.01.28 | přečteno: 30210x

Ochutnejte rozmanitost růžových vín

Svatovavřinecké, Frankovka, Zweigeltrebe, Rulandské modré, Cabernet Sauvignon… Modré odrůdy, ze kterých na Mor...
 
celý článek | Admin | 2015.09.30 | přečteno: 30137x
 

Portál pro ženy