newsletter

Chcete být informování o nových článcích? Přihlašte se k odběru novinek

Svatý Valentýn je patronem nejen lásky, ale i epilepsie. A proč slavíme lásku právě 14. února?

 
Svatý Valentýn je patronem nejen lásky, ale i epilepsie. A proč slavíme lásku právě 14. února?

Oslavu svatého Valentýna jsme převzali jako součást celosvětové tradice. Víte ale, kdo to svatý Valentýn byl? A proč svátek lásky připadá právě na 14. února? Podívejme se trochu do historie.

 

Valentýn je pojmenován po katolickém knězi, který žil v Římě ve 3. století. Existuje mnoho příběhů o svatém Valentýnovi a postupem času se tyto příběhy rozrostly do legendy, kterou známe dnes.

V době života kněze Valentýna mnoho Římanů konvertovalo ke křesťanství, ale císař Claudius II. byl pohan a vytvořil přísné zákony o tom, co křesťané mohou dělat a co ne. Claudius věřil, že římští vojáci by měli být zcela oddáni Římu, a proto schválil zákon, který jim brání v manželství. Svatý Valentýn začal tyto vojáky oddávat při tajných křesťanských obřadech, a to byl začátek jeho pověsti o tom, jak moc věřil v důležitost lásky.

Nakonec byl Valentýn nalezen a uvězněn za své zločiny proti Claudiovi. Během věznění se kněz staral o své spoluvězně, a také o slepou dceru svého žalářníka. Legenda praví, že Valentýn vyléčil dívčinu slepotu a že jeho posledním činem před popravou byl milostný vzkaz, který jí poslal a podepsal "od vašeho Valentýna". A právě 14. února (v roce 270) byl Valentýn popraven.

                                                                

Další vývoj tradice

Až o více než 200 let později byl 14. únor vyhlášen Dnem svatého Valentýna. V té době se Řím stal plně oddaným křesťanské víře a katolická církev byla odhodlána vymýtit veškeré zbývající pohanství. Svátek má původ v římském festivalu Luprecalia, který se konal v polovině února a který oslavoval příchod jara, obřady plodnosti a spolčování se žen s muži. Na konci 5. století nahradil papež Gelasius I. Lupercalii křesťanskými oslavami, které připadly na den úmrtí svatého Valentýna.

Nicméně, teprve ve středověku spojil básník Chaucer svatého Valentýna s romantickou láskou. To byl začátek tradice a rituálu, kdy se tajně vyjadřovala láska a obdiv ke druhému.

Zvyk se rozšířil po celé Evropě a příběhy se rozrostly až k existenci Vrchního soudu lásky, kde porotkyně každý rok 14. února rozhodují o otázkách souvisejících s láskou.

Současný Valentýn

Valentýn se slaví ve většině zemí, ale různé kultury si pro tento svátek vytvořily své vlastní tradice.

V některých částech světa je Valentýn dnem pro vyjádření lásky mezi rodinnými příslušníky a přáteli, spíše než mezi romantickými páry. Některé tradice zahrnují nechávání lízátek a dárků pro děti, jiné zahrnují akty ocenění mezi přáteli.

Jak tento svátek známe v současnosti, následuje především středověké pojetí a Valentýn je nejčastěji spojován s romantickou láskou. Každý rok se vyměňují miliony valentýnských pohlednic, dávají se malé dárky a květiny nebo jedna červená růže s romantickou zprávou.

Mnoho párů se rozhodne oslavit Valentýna večeří, piknikem nebo speciálním domácím jídlem. Restaurace nabízejí valentýnská jídla, která jsou často prezentována se symboly lásky, jako je srdce a květiny.

                                                                

Populární jsou také návrhy sňatku. A ať už je metoda nabídky sňatku jakákoli, pokud je učiněna právě na Valentýna, je obecně mnohem více romantická a nezapomenutelná.

Svatý Valentýn je zkrátka každoroční oslava lásky, přátelství, blízkosti a důvěry. Valentýnské přáníčko proto neváhejte darovat každému, koho máte rády, a zdaleka nemusí jít jen o partnera!

Květy vždy rozjasní náladu a udělají radost. Ručně vyrobená kytice čerstvých barevných květin je dokonalým způsobem, jak třeba potěšit na Valentýna vaši mámu a ukázat jí, jak ji z hloubky srdce milujete. A to i v případě, že jste zrovna na druhém konci světa - využít totiž můžete službu rozvoz květin v Praze.

 

2021.02.09 | Jana Brandtlová | přečteno: 30221x
 

Poslat článek
Tisk

Štítky: svatý Valentýn láska oslavy romantika křesťanství

 
archiv

Nejzajímavější články

 

Věřte nevěřte, „mužská rýmička“ opravdu existuje

Zná to asi každá z nás a možná už jste se nad tím i někdy pozastavily. Jak je možné, že váš muž s vyvrknutým kotníkem od...
 
celý článek | Jana Brandtlová | 2020.11.12 | přečteno: 30115x

Vybíráme interiérové dveře. Jsou lepší klasické nebo posuvné?

Dveře jsou nedílnou součástí každé místnosti v domácnosti. Jsou ryze praktickým, ale také výrazně designovým prvkem. Při...
 
celý článek | Martina Limbergová | 2017.11.10 | přečteno: 30163x

Péče o pleť v zimě

Víte, jak se správně starat o pleť v zimním období? Venkovní mráz a přetopené místnosti se dokážou na naši pleti...
 
celý článek | Aneta Vlkanová | 2013.12.18 | přečteno: 30036x

Kosmetický salon Laser Clinic - specialista na holé tělo

Pokud navštívíte kosmetický salon Laser Clinic, můžete si být jisti, že vašemu nežádoucímu ochlupení už zvoní umírá...
 
celý článek | Nina Albertová | 2023.01.10 | přečteno: 30331x
 

Portál pro ženy