reklama 3 v magazínu pro ženy
reklama 4 v magazínu pro ženy
reklama 1 v magazínu pro ženy
reklama 5 v magazínu pro ženy

Nepřehlédněte

Rána jsou studená. Nezapomeňte se obléci

 
celý článek | Admin | přečteno: 10078x 2016.05.18

Život jedna báseň

 
celý článek | Kateřina Pořízová | přečteno: 13052x 2014.10.23

Slevové kupóny, mocný prodejní nástroj

 
celý článek | Admin | přečteno: 753x 2019.04.25

newsletter

Chcete být informování o nových článcích? Přihlašte se k odběru novinek

SŮL NAD ZLATO ANEB ZNÁTE JE VŠECHNY?

 
SŮL NAD ZLATO ANEB ZNÁTE JE VŠECHNY?

Solit či nesolit? Diskutabilní téma. Přestože jsou různé alternativy v rámci dochucení pokrmů, je však mít na paměti, že bez soli se lze těžko obejít. Lidské tělo sůl potřebuje, ale nesmí se to přehánět. Jaké druhy se nabízí a v čem se liší? Existuje zdravější sůl?

 

 

Pro všechny druhy soli platí jedno, že se zkrátka jedná o sůl a obsah sodíku je ve všech typech takřka shodný. Sodík, jenž je obsažen v soli, je potřebný pro krevní oběh, svaly a nervovou soustavu. Při jeho nedostatku lze pociťovat slabost až deprese, dalším symptomem při jeho nedostatku může být nízký tlak a dehydratace. Je třeba si dávat pozor, neboť naopak nadbytek je zátěží především pro ledviny a srdce.

MÉNĚ JE VÍCE

Je důležité mít na paměti, že sůl se nachází již ve spoustě hotových výrobků, jako je například pečivo, uzeniny, sýry apod., kde si to ani mnohdy neuvědomujeme. Při domácím vaření je vhodné spotřebu soli snížit a kde to jde, tak ji nahradit bylinkami, česnekem apod.

Kvalitnější druhy soli vynikají vyšší slaností, tudíž je vhodné používat je v mnohem menší míře a méně zatěžovat organismus. V případě kvalitní soli jde o přírodní celistvost, kde jsou uchovány minerální látky.

DRUHY SOLI

  1. Kamenná neboli kuchyňská – nejběžnější a nejdéle používaný druh soli, je zpravidla chemicky čištěná, stejně tak je i chemickou cestou přidán jód. Pro běžnou konzumaci ze všech druhů je nejméně vhodná, může zapříčinit tvorbu ledvinových a žlučníkových kamenů apod.

 

  1. Mořská sůl – nejznámější a nejvíce používaná alternativa kuchyňské soli, je lepší v tom směru, že je obohacena o minerální látky a přirozeně i o jód. I chuťově je příjemnější.

 

  1. Černá sůl – typická je její vajíčková chuť i aroma, což je dáno podílem síry a černá barva je způsobena obsahem aktivního uhlí, které pozitivně podporuje trávení a taktéž odstraňuje škodlivé látky z těla.

 

  1. Maldonská sůl – jedná se o velmi populární druh soli mezi šéfkuchaři a gurmány, vyniká nezaměnitelnou strukturou a mírně nasládlou chutí. Jde o ryze mořskou sůl bez přidané chemie, tvořena je tenkými plátky, které mohou připomínat sněhové vločky. Ideální je na steaky, grilovanou zeleninu.

 

  1. Bambusová sůl – taktéž korejská sůl, která se peče přímo v dutině bambusu, je uzavřena žlutým jílem, několikrát prochází ohněm, tím se tak vytáhnou veškeré škodliviny a skrze bambus se předají prospěšné látky. Tento typ má i léčivé účinky, tudíž nabízí mnohem širší využití.

 

  1. Himalájská sůl – velice rozšířený a používaný druh, charakteristická je narůžovělá barva, obsahuje minerály i železo. Má pozitivní vliv na vstřebávání živin, podporuje správnou funkci nervové soustavy a napomáhá ke snížení vysoké hladiny cukru v krvi. Sůl je vhodná na dochucení hotových pokrmů.

 

  1. Uzená sůl – už logicky z názvu vyplývá, že se jedná o kouřem uzenou sůl, která je vhodná k dochucení masa, ryb či zeleniny.

 

  1. Solný květ – taktéž známá coby Fleur de Sel. Velice vzácná sůl se sbírá ručně na hladině mělkých rybníků a výhradně v horkých letních dnech. Je tvořena v tenké vrstvě krystalky, jenž připomínají drobné kvítky. Pak se suší na slunci a již není potřeba dalšího zpracování. Je výborná na již hotová jídla.

 

 

 

 

2019.04.21 | Kateřina Lulková | přečteno: 532x
 

Poslat článek
Tisk

Štítky: sůl druhy soli kuchyně gastronomie

 
archiv

Nejzajímavější články

 

I velká ňadra si zaslouží krásnou a skvěle padnoucí podprsenku

Koupit si podprsenku správné velikosti je i přes relativně dobrou osvětu poslední doby pořád často problém. Ale obzvl...
 
celý článek | Martina Limbergová | 2015.01.13 | přečteno: 10418x

Seriál o grilování: 10. díl – Jak se správně starat o gril?

Grilování je skvělou zábavou, ale přináší i nezbytné povinnosti. Na co se nesmí zapomínat? Na důkladné čištění a údrž...
 
celý článek | Martina Limbergová | 2016.05.27 | přečteno: 10946x

Nejkrásnější pláže Chorvatska

Ačkoliv právě vrcholí vánoční přípravy, mnoho z nás už se těší na léto a přemýšlí, kam vyrazí na dovolenou. Mezi...
 
celý článek | Admin | 2016.12.20 | přečteno: 14150x

Jak na chrápání? Oddělenými ložnicemi

Chrápání se dá vydržet nějakou dobu, ale časem stejně vede k problémům. Kvalitní spánek je totiž základem naší spokoj...
 
celý článek | Martina Limbergová | 2013.07.17 | přečteno: 10577x
 

Portál pro ženy