newsletter

Chcete být informování o nových článcích? Přihlašte se k odběru novinek

SŮL NAD ZLATO ANEB ZNÁTE JE VŠECHNY?

 
SŮL NAD ZLATO ANEB ZNÁTE JE VŠECHNY?

Solit či nesolit? Diskutabilní téma. Přestože jsou různé alternativy v rámci dochucení pokrmů, je však mít na paměti, že bez soli se lze těžko obejít. Lidské tělo sůl potřebuje, ale nesmí se to přehánět. Jaké druhy se nabízí a v čem se liší? Existuje zdravější sůl?

 

 

Pro všechny druhy soli platí jedno, že se zkrátka jedná o sůl a obsah sodíku je ve všech typech takřka shodný. Sodík, jenž je obsažen v soli, je potřebný pro krevní oběh, svaly a nervovou soustavu. Při jeho nedostatku lze pociťovat slabost až deprese, dalším symptomem při jeho nedostatku může být nízký tlak a dehydratace. Je třeba si dávat pozor, neboť naopak nadbytek je zátěží především pro ledviny a srdce.

MÉNĚ JE VÍCE

Je důležité mít na paměti, že sůl se nachází již ve spoustě hotových výrobků, jako je například pečivo, uzeniny, sýry apod., kde si to ani mnohdy neuvědomujeme. Při domácím vaření je vhodné spotřebu soli snížit a kde to jde, tak ji nahradit bylinkami, česnekem apod.

Kvalitnější druhy soli vynikají vyšší slaností, tudíž je vhodné používat je v mnohem menší míře a méně zatěžovat organismus. V případě kvalitní soli jde o přírodní celistvost, kde jsou uchovány minerální látky.

DRUHY SOLI

  1. Kamenná neboli kuchyňská – nejběžnější a nejdéle používaný druh soli, je zpravidla chemicky čištěná, stejně tak je i chemickou cestou přidán jód. Pro běžnou konzumaci ze všech druhů je nejméně vhodná, může zapříčinit tvorbu ledvinových a žlučníkových kamenů apod.

 

  1. Mořská sůl – nejznámější a nejvíce používaná alternativa kuchyňské soli, je lepší v tom směru, že je obohacena o minerální látky a přirozeně i o jód. I chuťově je příjemnější.

 

  1. Černá sůl – typická je její vajíčková chuť i aroma, což je dáno podílem síry a černá barva je způsobena obsahem aktivního uhlí, které pozitivně podporuje trávení a taktéž odstraňuje škodlivé látky z těla.

 

  1. Maldonská sůl – jedná se o velmi populární druh soli mezi šéfkuchaři a gurmány, vyniká nezaměnitelnou strukturou a mírně nasládlou chutí. Jde o ryze mořskou sůl bez přidané chemie, tvořena je tenkými plátky, které mohou připomínat sněhové vločky. Ideální je na steaky, grilovanou zeleninu.

 

  1. Bambusová sůl – taktéž korejská sůl, která se peče přímo v dutině bambusu, je uzavřena žlutým jílem, několikrát prochází ohněm, tím se tak vytáhnou veškeré škodliviny a skrze bambus se předají prospěšné látky. Tento typ má i léčivé účinky, tudíž nabízí mnohem širší využití.

 

  1. Himalájská sůl – velice rozšířený a používaný druh, charakteristická je narůžovělá barva, obsahuje minerály i železo. Má pozitivní vliv na vstřebávání živin, podporuje správnou funkci nervové soustavy a napomáhá ke snížení vysoké hladiny cukru v krvi. Sůl je vhodná na dochucení hotových pokrmů.

 

  1. Uzená sůl – už logicky z názvu vyplývá, že se jedná o kouřem uzenou sůl, která je vhodná k dochucení masa, ryb či zeleniny.

 

  1. Solný květ – taktéž známá coby Fleur de Sel. Velice vzácná sůl se sbírá ručně na hladině mělkých rybníků a výhradně v horkých letních dnech. Je tvořena v tenké vrstvě krystalky, jenž připomínají drobné kvítky. Pak se suší na slunci a již není potřeba dalšího zpracování. Je výborná na již hotová jídla.

 

 

 

 

2019.04.21 | Kateřina Lulková | přečteno: 30176x
 

Poslat článek
Tisk

Štítky: sůl druhy soli kuchyně gastronomie

 
archiv

Nejzajímavější články

 

Jak vymalovat dětský pokoj

Chystáte se na výmalbu dětského pokojíčku pro miminko, pro děti předškolního věku nebo pro dospívající ratolest? Pomůžem...
 
celý článek | Lea Kubová | 2019.04.28 | přečteno: 30218x

Jen si tak trochu vrznout...

Sex – vděčné a zároveň věčné téma. Omílané ve všech možných i nemožných rovinách. Rozdílné sexuální praktik...
 
celý článek | Kateřina Pořízová | 2014.06.12 | přečteno: 30143x

Stylově a prakticky: Jak zvolit správnou velikost kabelky pro každou příležitost

Kabelky patří mezi oblíbené doplňky, které jsou navíc velmi praktické. Kromě barvy a celkového designu je při výběru důl...
 
celý článek | Lea Kubová | 2023.11.22 | přečteno: 530x

Říká se, že oko je oknem do duše. A tělo je zrcadlem duše

Někteří lidé zastávají názor, že tělo je ve skutečnosti pouhým oděvem naší duše. Funguje jako jakýsi skafandr, který duc...
 
celý článek | Jana Brandtlová | 2022.06.12 | přečteno: 30176x
 

Portál pro ženy