newsletter

Chcete být informování o nových článcích? Přihlašte se k odběru novinek

Spíte v podprsence? Přečtěte si těchto 10 důvodů, proč to rozhodně nedělat!

 
Spíte v podprsence? Přečtěte si těchto 10 důvodů, proč to rozhodně nedělat!

Většina žen se nemůže dočkat konce dne, aby si sundala podprsenku a na noc oblékla pohodlné dámské pyžamo. Je to úleva zbavit se těsných ramínek a podvazků. Některé ženy však věří, že nošení podprsenky do postele může pomoci zabránit ochabování prsou.

 

 

Lékaři však tvrdí, že povislá prsa jsou s věkem nevyhnutelná, protože pojivová tkáň, která prsa podpírá, může časem ztratit svou pružnost.

Další faktory, jako je genetika, těhotenství, kojení, prudké zvýšení nebo snížení hmotnosti, mají pravděpodobně větší vliv na pokles prsou než nošení podprsenky ve spánku. Naopak nošení podprsenky do postele může mít nepříznivé zdravotní účinky.

Proč byste neměla nosit podprsenku během spánku?

Většinu žen možná zajímá, zda je nošení podprsenky v noci dobré, nebo špatné. V souvislosti s praktikami nošení podprsenky v noci panují určité nejasnosti.

Zatímco některé ženy se mohou při pouhém pomyšlení na to kroutit, jiné věří, že dodatečná podpora může zabránit poklesu prsou. Noční nošení podprsenky však má na povislá prsa sotva nějaký vliv.

Cíl poskytnout prsům oporu nošením podprsenky se tak stává zbytečným, protože prsa se přirozeně tlačí zpět k hrudníku. Ačkoli je to osobní volba ženy, podprsenka, která není těsná ani tuhá, může být na spaní pohodlná a ze zdravotního hlediska ideální.

Některé z důvodů, proč se vám při spánku nevyplatí nosit podprsenku, mohou zahrnovat následující body:

Omezuje krevní oběh

Nošení podprsenky během spánku může bránit volnému oběhu krve, zejména pokud nosíte vypasovanou podprsenku s těsnou elastickou kosticí. Pokud na spaní v podprsence ale nedáte dopustit, může být lepší zvolit sportovní podprsenky, které jsou v porovnání s těmi klasickými pohodlnější.

Hlavní obava spočívá v tom, že může omezit průtok krve do prsou, což může způsobit nepohodlí a dokonce vést ke zdravotním problémům. Těsný pásek a ramínka podprsenky mohou stlačovat prsní tkáň a bránit tak volnému průtoku krve. To může způsobit bolest, otok a dokonce i necitlivost prsou.

Pigmentace

Pravidelné nošení podprsenky do postele může způsobit pigmentaci nebo podráždění kůže v oblasti, kde je elastický pásek nebo drát podprsenky v kontaktu s jemnou pokožkou.

Kůže může mít pocit škrábání a bolesti, protože kostice se může zarývat do jemné kůže. Může se také zbarvit nebo se na ní mohou objevit skvrny. Proto je vhodné nosit během spánku volnou, měkkou podprsenku.

Problematický spánek

Pohodlí napomáhá podpoře zdravého spánku. Oblékání těsné podprsenky při nočním spánku může vzbuzovat nepohodlí, které následně může ovlivnit kvalitu spánku. Člověk se může cítit podrážděný nebo neklidný z důvodu nepohodlí. Nedostatečný spánek může špatně ovlivnit celkový zdravotní stav.

Tip: Znáte magnesium pro zdravý spánek?

Rakovina prsu

Neexistují žádné konkrétní důkazy, které by prokazovaly, zda spaní v podprsence může způsobit rakovinu prsu. Nevhodný typ nebo velikost však mohou být zdraví škodlivé. Vedle bolavých ramínek a bolestivých kostic může noční spaní v špatně padnoucí podprsence zvýšit možnost vzniku rakoviny prsu.

Lymfatická blokáda

Nošení příliš uplé podprsenky do postele může škodlivě ovlivnit lymfatický systém. Oděv může omezit lymfatické uzliny v oblasti prsou a podpaží, které filtrují a odvádějí toxický odpad z těla a jsou obranou našeho těla proti cizím tělesům a infekcím. Nesprávná lymfodrenáž může negativně ovlivnit normální činnost ledvin, jater a dalších tělesných orgánů.

Nadměrné pocení

Obvyklé nošení podprsenky během spánku, zejména v létě, může způsobit nadměrné pocení. Efektní podprsenky vyrobené ze syntetických materiálů, jako je polyester, mohou aktivovat zejména extrémní pocení.

Otok

Pravidelné nošení těsné podprsenky může vyvolat stav, který se vyznačuje nadměrným hromaděním tekutiny v tělesných dutinách a tkáních. Tento stav se nazývá „otok" a může vyvolat zbytečné zdravotní komplikace. Dbejte také na to, abyste měli pohodlnou postel, i to může pěkně znepříjmenit váš zdravotní stav.

Vznik boulí

Soustavné nošení podprsenky v noci může iniciovat vznik bulek a cyst v prsou. Omezení podprsenky se může stát příčinou chronického zánětu kůže a nevhodné drenáže, což má za následek vznik nezhoubných bulek.

Plísně na prsou

Mít během spánku podprsenku může vytvářet příznivé, teplé a vlhké prostředí pro množení a rozmnožování plísní. V případě, že je podprsenka špatně padnoucí, jsou podmínky pro růst plísně prsu příznivější.

Ovlivňuje fyziologii prsou

Nošení podprsenky 24 hodin denně 7 dní v týdnu nemusí poskytnout pokožce možnost zotavit se a opravit se z případného poškození. Stahující podprsenky vedou k trvalým otlakům v kožních tkáních, a tím škodlivě ovlivňují fyziologii prsou.

Podívejte se na některé často kladené otázky týkající se nošení podprsenky:

Mohu nosit podprsenku v noci během těhotenství?

Pokud si přejete nosit podprsenku v noci během těhotenství, můžete tak učinit. Možná bude lepší zvolit těhotenskou podprsenku, která vám poskytne dodatečnou oporu a také udrží kojící vložky na správném místě, aby zachytily odkapávající mléko, a zároveň je příjemná a neomezující.

Má nošení podprsenky v noci vliv na velikost vašich prsou?

Navzdory všeobecnému přesvědčení je mýtus, že nošení podprsenky v noci může ovlivnit velikost prsou. Nemusí také zastavit ochabování, ale může být zdrojem velkého nepohodlí a trápení pokožky.

Většina žen se může při nepříjemném návrhu spát v noci v podprsence ohradit, zatímco mnoho žen se může rozhodnout spát s podprsenkou. Spaní s podprsenkou však nemusí být dobrá věc. Může mít za následek mnoho zdravotních problémů a ten nejhlavnější souvisí se zdravým spánkem.

Nicméně pokud si rozumně vyberete pohodlnou, lehkou podprsenku bez kostic, nemělo by to představovat problém. Noční oblek ve stylu kamizol s vestavěnou podprsenkou je dobrou volbou, jak se dobře vyspat.

Tip: Pro kvalitní odpočinek během noci nestačí jen pohodlná podprsenka. Podívejte se na 10 inspirací pro zdravý spánek.

A na závěr, co dalšího ovlivňuje váš spánek?

Kvalita a zdravý spánek jsou důležité pro naše celkové zdraví a dobrou náladu. Najdeme řadu faktorů, které mohou ovlivňovat kvalitu a zdraví spánku. Pokud vás zajímají, jaké mohou být příčiny nespavosti, přečtěte si tyto faktory.

Rutina

Je důležité vytvářet si pravidelný režim spánku, který zahrnuje stanovený čas na usínání a probouzení se každý den. V souvislosti s tímto je třeba i vhodné přečíst si něco o cirkadiánním rytmu.

Prostředí spánku

Teplota, světlo a hluk mohou významně ovlivňovat zdraví našeho spánku. Doporučuje se, aby byla místnost pro spánek tmavá, chladná a tichá.

Strava a nápoje

To, co jíme a pijeme před spaním, tak i naše celkové stravovací návyky je velmi důležité. Je lepší vyhnout se kofeinu, alkoholu a těžkým jídlům před spaním. Nemusíte jíst poslední jídlo v šest hodin. Ale pro zlepšení kvality spánku se doporučuje jíst poslední jídlo alespoň dvě hodiny před spaním, aby vám nebylo těžko.

Fyzická aktivita

Pravidelná fyzická aktivita je sice pro nás prospěšná, ale je důležité ji neprovádět příliš blízko doby spánku, aby nám nezpůsobovala potíže s usínáním.

Stres a úzkost

Stres a úzkost mají taktéž vliv na spánek. Je důležité najít způsoby, jak se s těmito emocemi vyrovnat, jako je meditace, jóga nebo cvičení.

Technologie

Používání technologií, jako jsou chytré telefony nebo tablety, před spaním může ovlivňovat váš spánek kvůli světlu obrazovek, které brání v uvolnění a usínání. Vezměte si raději dobrou knížku.

 

2023.03.01 | Lea Kubová | přečteno: 30797x
 

Poslat článek
Tisk

Štítky: zdraví spánek pohodlí podprsenka zdravotní rizika zdravý spánek odpočinek

 
archiv

Nejzajímavější články

 

Dýně poslouží nejen jako ozdoba, zazáří také v kuchyni nebo v kosmetice

Jedním z hlavních symbolů podzimu je dýně, která se v tomto ročním období často používá jako dekorační prvek. Způsobů vy...
 
celý článek | Jana Brandtlová | 2023.10.31 | přečteno: 407x

Zdravé svačiny pro školáky

Správná výživa je zásadní pro udržení zdraví našich dětí. Nedostatek základních živin vede nejen k nemocem, ale může ...
 
celý článek | Vendula Králová | přečteno: 30083x

Zimní energie

S přicházející zimou a vidinou Vánoc a vánočního cukroví, smažených řízků, chlebíčků a dalších lákadel, se spous...
 
celý článek | Jana Kodlová | 2013.01.03 | přečteno: 30225x

Ryzce: kuchařka i fotoatlas prvotřídní kvality

Je to báječný dárek pro houbaře, výborná kniha pro každého, kdo se zajímá o zdraví a pro ženy brilantní kuchařka. Kni...
 
celý článek | Renata Petříčková | 2015.11.02 | přečteno: 30072x
 

Portál pro ženy