newsletter

Chcete být informování o nových článcích? Přihlašte se k odběru novinek

Pohádkové Bojnice

 
Pohádkové Bojnice

Nedávno jsem se po mnoha létech vrátila do místa, které mi učarovalo jako mladé dívce. Živá vzpomínka na teploučkou vodu minerálního koupaliště byla pro mne vždycky spojená s pohledem na pohádkový hrad v Bojnicích na Slovensku. Byla jsem moc zvědavá, jestli má vzpomínka a dnešní realita si porozumí. Po pravdě, měla jsem trochu obavy, protože minulost si naše mysl vždycky přikrášlí. Ale u Bojnic to vážně nefungovalo. Zase jsem byla tou dívkou, která propadla kouzlu Bojnic.  

 

Bojnice leží v západním Slovensku, které je k naší republice nejblíže. A hledali bychom je na sever od Nitry. A protože v době socialismu se do Bojnic jako do lázní často jezdívalo, mají dobré autobusové spojení buď přímo do Bojnic nebo do města Prievidza vzdáleného asi 3 km a odtud jezdí kyvadlová doprava. Ubytování Bojnice nabízí dost na to, aby si vybral jakkoliv náročný návštěvník.

Byla jsem zvědavá, jaký dojem na mně udělá zámek. Při pohledu na něj jsem vydechla úžasem. Je to on, vážně je přesně takový, jaký si ho pamatuji. Zámek, který jako by vyrostl na travertinové skále. Je národní kulturní památkou Slovenska a je jedním z nejstarších a nejznámějších. Co je ale na něm nejzajímavější? Že vypadá, jako filmová kulisa k nějaké krásné romantické pohádce. Vypadá nádherně, když je rozzářený sluncem a vypadá kouzelně ve večerním osvětlení.

Prohlídka zámku skutečně stojí za to. Původní hrad dali Thurzovci upravit na pohodlné renesanční sídlo. Ale hrabě Ján František Pálffy proměnil hrad na pohádkový zámek. No a do pohádkového zámku patří krásná paní. A protože hrabě miloval Francii, nalezl tam i své potěšení. Zamiloval se do jedné komtesy, pro kterou nechal od podlahy přestavět jednu komnatu. Že se práce opravdu zdařila, může vidět na zámku každý návštěvník. Jenže hrabě tak miloval svou krásku, že přestavbu nechtěl udělat jen tak halabala. A že byl člověk důkladný, tak trvala 22 let. Kupodivu to ona komtesa nevydržela a vdala se. To hrabě nikdy nepochopil a zůstal do konce života svobodný a dobrovolně trpěl její nevděčností. Na důkaz svého utrpení nechal na jednu ze zámeckých věží přidat trnovou korunu, která je tam dodnes. Musím přiznat, že mi učaroval nejen zámek, ale i hrabě Pálffy.

Ostatně mnoho lidí podlehlo „bojnickému kouzlu“. Konají se tady velkolepé svatby, koncerty vážné hudby i vystoupení skupiny historického šermu. Moc oblíbené jsou i noční prohlídky se strašidly. A protože se tady s nimi zachází přátelsky, tak se sem sjíždějí v květnu na Mezinárodní den duchů a strašidel. Ale sjíždějí se sem i turisté nejen za strašidly a duchy, ale i na Rytířské dny, Šlechtické vánoce nebo Pohádkový hrad. A zámek si oblíbili dokonce i Tři králové, kteří tady pobývají 6. ledna.

Přímo před zámkem roste staletá mohutná lípa – Lipa Kráľa Mateja. Podle pověsti ji zasadil Matúš Čák Trenčianský v roce 1301. Ze sazenice vyrostl překrásný strom, jehož koruna měla průměr okolo 36 m. Hlavní větve sahaly do výšky 28 m a obvod kmene byl 12 m. Pod stromem se konala různá posezení. Král Matěj Korvín, který Bojnice miloval, často pořádal pod lipou velké hostiny a porady. I když lípa už ztratila mnoho ze své mohutnosti, pořád bych si nějakou tu hostinu pod ní dokázala živě představit. Ale Lípa krále Matěje je národní kulturní památkou a majetkem Slovenského národního muzea, takže z té hostiny asi nebude nic.

Na Bojnicích je skvělé, že se tady člověk nenaběhá, protože vše je pěkně pohromadě v dosahu pěší chůze. Zoologická zahrada a místní jsou na ni velmi hrdí, protože je nejstarší ZOO na Slovensku. Na opačnou stranu od zámku se nachází přírodního koupaliště s krásnou vyhlídkou na bojnický zámek. Čvachtání se v minerální vodě má taky něco do sebe. Pro mně, která se zřejmě původně měla narodit jako ryba nebo nějaký obojživelník, je to srdeční záležitost. Do přírodního amfiteátru kousek od koupaliště je možné si odskočit a zjistit, jak umí v Bojnicích létat dravci a jak to s nimi umí švarní sokolníci. A další blízkou atrakcí jsou prehistorická monstra v menším dinoparku. Bojnice jsou i lázeňské městečko s devíti minerálními prameny, které mají příznivé účinky na kde co - na nemoci pohybového ústrojí, revmatické choroby, stavy po úrazech a ortopedických operacích, degenerativní nemoci zad a kloubů, nervové choroby a další.

 

Slovensko má pro nás velké přednosti – jazyková bariéra téměř neexistuje, cenová hladina je srovnatelná s naší, vzdálenost je rychle zvládnutelná, doprava je možná i hromadnými dopravními prostředky, ubytovací možnosti jsou velké a hlavně, hlavně je Slovensko lákavé. A Bojnice zvlášť.

 

  

2013.03.12 | Irena Lochmanová | přečteno: 30081x
 

Poslat článek
Tisk

Štítky: Bojnice cestování zámek Bojnice Slovensko

 
archiv

Nejzajímavější články

 

Rady a tipy pro nastávající maminky

Vánoce, naše nejkrásnější svátky v roce, jsou už za dveřmi. Mají být nejen časem klidu a pohody, ale mohou se stát ta...
 
celý článek | Kateřina Pořízová | 2015.11.30 | přečteno: 30177x

Říjen očima pranostik

Říjen je podzimním měsícem se vším všudy. Chladná rána, mlha v údolí, ale sluníčko umí ještě vykouzlit teplé dny, pln...
 
celý článek | Katka Mikulášková | 2016.09.30 | přečteno: 30275x

Smoothie pro zdravou snídani i podporu imunity

Smoothie je zdravá snídaně, svačina i rychlé občerstvení pro načerpání energie a podporu imunity kdykoli během dne. Ovoc...
 
celý článek | Nina Albertová | 2020.10.21 | přečteno: 30094x

Osvěžovač vzduchu: víte jak vybrat ten správný?

K modernímu bydlení neodmyslitelně patří příjemná vůně. Vonné difuzéry, svíčky, spreje – víte, jak tyto osvěžovače správ...
 
celý článek | Nina Albertová | 2021.08.09 | přečteno: 30075x
 

Portál pro ženy