newsletter

Chcete být informování o nových článcích? Přihlašte se k odběru novinek

Podzimní chilli co zahřeje

 
Podzimní chilli co zahřeje

Podzimní chladivé počasí si žádá nejen změnu šatníku, co zahřeje, ale také jídelníčku. Někdy stačí přidat jen špetku CHILLI při vaření a bude vám hezky teplo. A co víc? Tohle pikantní koření pomáhá spalovat tuky!

 

 

Říká se, že poctivého nepálí. S chillli se to má trochu jinak. Záleží jednak na druhu a jednak na množství. Co se však obecných účinků na náš metabolismus týče, je ověřené, že chilli spaluje! Chilli urychluje proces trávení a následně i spalování tuků. V neposlední řadě pak dokáže hezky zahřát, což s přicházejícími zimními měsíci určitě přijde vhod!

Následující recept je jasným důkazem, že pokrmy s chilli nemusí být jen pro milovnice pikantního jídelníčku. Stačí, když si prostě jen nepotrpíte na složité vyvařování s tunou špinavého nádobí a nechcete trávit spoustu času v kuchyni. Pro následující pokrm si totiž vystačíte pouze s jedním hrncem, pár surovinami a za půl hodiny máte hotovo!

CHILLI CON CARNE Z JEDNOHO HRNCE

Suroviny: olej, cibule, 2 stroužky česneku, chilli, kmín, pepř, sladká paprika, sůl, cukr,  500 g mletého hovězího masa, 200 g kukuřice, 400 g červených fazolí, konzervovaná rajčata (nebo protlak), 2 sladké čerstvé parpiky (nejlépe červené)

 

1. Ze všeho nejdříve si nadrobno nakrájejte cibuli, česnek a papriky, zatímco necháte olej rozpalovat na mírném plameni. Osmahněte cibuli a  následně přidejte česnek s paprikou. Dále přibližně lžíci mletého chilli (pokud vaříte pro děti, stačí jen špetka), podle chuti sladkou papriku, kmín a sůl. Za stálého míchání ještě pár minut smažte, dokud se chutě nepromísí.

2. Přidejte mleté maso, které důkladně promíchejte na mírnější teplotě tak, aby se vytvořili oddělené kusy, které budou rovnoměrně osmažené a ochucené. 

3. Nyní přichází na řadu konzervovaná rajčata, která vytvoří omáčku. Opět je důkladně promíchejte.

4. Okořeňte pepřem, solí a troškou cukru, promíchejte a pod pokličkou nechte pár minut dusit. Občas promíchejte a případně přilejte trochu vody, pokud je omáčka příliž hustá.

5. Na závěr přideje fazole a kukuřici a ještě chvíli na středním plameni za stálého míchání povařte. Nakonec nechte hrnec s pokrmem pár minut odstát, zvýrazní se tak chutě.

 

Podávejte s chlebem, rýží nebo tortillami. Dobrou chuť!

 

 

Image courtesy of tiramisustudio at FreeDigitalPhotos.net

2016.10.29 | Adela Rychtáriková | přečteno: 9969x
 

Poslat článek
Tisk

Štítky: chilli spalování tuků podzim chilli con carne chilli paprička co jíst na podzim

 
archiv

Nejzajímavější články

 

Yoga Sensation nejen pro jogíny

V pražské O2 Aréně se letos konal již druhý ročník obrovské akce s názvem Yoga Sensation. Pokud si myslíte, že se jed...
 
celý článek | Mgr. Daniela Krejčí | 2015.07.27 | přečteno: 9776x

Představujeme fajnové možnosti bydlení v Praze

Bydlení v hlavním městě má své nesporné výhody. V Praze je to všude kousek, je zde největší možnost kulturn...
 
celý článek | Admin | 2014.07.31 | přečteno: 10379x

BROMÉLIE: OZDOBTE SVŮJ DOMOV EXOTIKOU

Někdy máme potřebu koupit si něco nevšedního, čím zvýrazníme interiér našeho domova. Chcete-li si do svého bytu přinést ...
 
celý článek | Tereza Nechvílová | 2019.05.15 | přečteno: 97x

ZPOVĚĎ: Hanka Č. „Ano, jde to!“

  Od dětství jsem dělala asi všechny sporty, které existují - od plavání, přes volejbal, po lyže. Byla jsem ...
 
celý článek | Admin | 2013.04.15 | přečteno: 10578x
 

Portál pro ženy