newsletter

Chcete být informování o nových článcích? Přihlašte se k odběru novinek

Píchnout nebo nastřelit dětské náušnice?

 
Píchnout nebo nastřelit dětské náušnice?

Tradice propichování oušek čerstvě narozených holčiček sice pomalu opadá, ale rozhodně nikam nemizí. Maminka a ještě více babičky, stále chtějí, aby jejich holčičky měly propíchnutá ouška s drobnými náušnicemi. Co je pro miminko lepší? Propíchnout nebo nastřelit?

 

Propíchnutí ouška jehlou

Propíchnutí ucha jehlou je tradiční způsob. Je ověřený léty praxe a zkušeností a jedná se o jeden z nejpoužívanějších způsobů současné doby. O píchnutí ucha jehlou můžete požádat pediatra, chirurga nebo lékaře na oddělení ORL.

Zákrok nevyžaduje žádné speciální přípravy, jen je důležité mít s sebou dětské náušnice, které se 24 hodin před nasazením vydezinfikovaly, a to namočením do lihu.

Samotný zákrok není nic dlouhého ani složitého. Ouško se vydezinfikuje a propíchne jehlou. Nejčastěji se využívá jehla klasická nebo dutá. U duté jehly je výhodou, že se do ní může vložit konec náušnice a při vytahování jehly už zůstává dětská náušnice v uchu. Nemusí se tak ručně nasazovat a celý zákrok se urychlí.

Po zákroku se vše zkontroluje, ouška se překryjí gázou a schovají do čepičky. Doma je pak potřeba 3krát denně dírky otírat lihem, a to zepředu i zezadu. Zapomínat se nesmí ani na samotnou náušnici.

Někdy se předepisuje hojivá mast, například Framykoin. Tou se potírá místo vpichu a hojení je rychlejší. Důležité je, aby se ouška nedostala do styku s vodou a v žádném případě se náušničky nevyndávaly.

Nastřelení náušnice

Nastřelování náušnice je spíše záležitostí kosmetických salonů. Ty jsou vybavené speciální pistolí, která rovnou nasadí náušnici a zavře ji. Velkou výhodou nastřelení je, že náušnice vůbec nepřijdou do styku s rukou toho, kdo ji nastřeluje.

Nastřelení je rychlé a téměř bezbolestné. Proto je pro malá miminka a malé děti ideálním způsobem. Další plus nastřelení je také přesnější umístění vpichu. Dírky po nastřelení nekrvácejí a málokdy hnisají.

Jedinou nevýhodou nastřelení je to, že se použije sterilní nastřelovací náušnice, která se po zahojení oušek musí vyměnit za vybrané náušnice pro miminka. Tzv. hojící náušnice je vyrobená z chirurgické oceli nebo je pozlacená. Novinkou jsou náušnice z bioplastu. Takové náušnice rozhodně nemohou vyvolat alergickou reakci, které se maminky často bojí.

Výměna náušnice se doporučuje 5 týdnů po dokonalém zahojení. Díky tomu, že je ouško zahojené, je výměna méně bolestivá a bez krve. Ovšem i po nastřelení je potřeba se o nové dírky starat, čistit je a zabránit tak hnisání.

Jaký vybrat materiál?

Oproti minulosti je na výběr celá řada materiálů, ze kterých mohou být vyrobené dětské náušnice. Bílé zlato, žluté zlato nebo stříbro patří mezi klasické materiály, které jsou osvědčené, ovšem čas od času se na ně objeví alergická reakce.

Méně často způsobují alergické reakce dětské náušničky z chirurgické oceli a ještě méně z bioplastu. Náušnice z bioplastu nezpůsobují žádné negativní reakce imunitního systému. Vyrábějí se z přírodních materiálů rostlinného původu jako je kukuřičný nebo bramborový škrob. Jedná se o odolný materiál.

 

2017.07.04 | Admin | přečteno: 30153x
 

Poslat článek
Tisk

Štítky: děti dětské náušnice holčička miminko

 
archiv

Nejzajímavější články

 

Drumfit aneb bubnování pro zdraví a kondici

  Že lze při bubnování tvarovat tělo do svůdných křivek? Že váháte! Na první pohled nesourodé spojení bubnu ...
 
celý článek | Kateřina Pořízová | 2015.11.20 | přečteno: 30171x

Zuzka Light - krátké workouty, rychlé výsledky

Zuzka Light patří k nejvýraznějším osobnostem světového fitness trenérství. Proslavila se především svými krátkými, a...
 
celý článek | Mgr. Daniela Krejčí | 2014.08.15 | přečteno: 30209x

ŠPATNÁ NÁLADA BÝVÁ ČASTĚJŠÍ NA PODZIM

Podzim, to je období, kdy příroda hraje všemi barvami a vytváří mnohdy úchvatnou podívanou. Vybaví se nám padající listí...
 
celý článek | Tereza Nechvílová | 2019.10.20 | přečteno: 30189x

Zasněžený koláč s rybízem

Také vás jarní počasí láká ven? Nechce se vám tvrdnout doma, vlastně ani trávit tolik času u sporáku, natož se zdržov...
 
celý článek | Kateřina Pořízová | 2016.03.18 | přečteno: 30354x
 

Portál pro ženy