reklama 5 v magazínu pro ženy

Nepřehlédněte

Módní šaty pro jaro 2021

 
celý článek | Lea Kubová | přečteno: 30091x 2021.03.02

Hvězdička pod vánoční stromek

 
celý článek | Admin | přečteno: 30083x 2017.11.17

Šatní skříně najdou uplatnění i v kuchyni

 
celý článek | Admin | přečteno: 30052x 2016.11.18

newsletter

Chcete být informování o nových článcích? Přihlašte se k odběru novinek

Nevěnujte úklidu víc času, než musíte

 
Nevěnujte úklidu víc času, než musíte

Dali jste si novoroční předsevzetí méně se stresovat a věnovat více času rodině, ale už teď přemýšlíte, kde ten čas navíc našetříte? Pomoci vám může důslednější organizace času. Zkuste si běžné denní povinnosti co nejvíce usnadnit, nad méně důležitými úkoly trávit co nejkratší dobu, anebo je úplně zrušit. Přečtěte si naše rady, jak se s domácími povinnostmi, které vám zbytečně ubírají volný čas, vypořádat.

 

Nejvíce času na odpočinek mají Španělé a Dánové

Podle průzkumů trávíme spoustu času v zaměstnání (v porovnání s evropským průměrem), pracovní e-maily vyřizujeme i ve volném čase. A dokonce i domácími pracemi strávíme mnoho hodin - muži průměrně dvě hodiny denně, ženy skoro dvakrát tolik. Ne příliš lichotivé výsledky potvrzuje studie, kterou si zadala společnost Microsoft i průzkum Organizace pro hospodářskou spolupráci a rozvoj. Zatímco Čechům zbývá po skončení pracovní doby, po navaření, úklidu a péči o děti volný čas okolo 14 hodin, Dánové a Španělé mají na spánek a volný čas o dvě hodiny denně víc [1]. Máme šanci je dohnat?

Jak získat čas navíc

Základním pravidlem efektivního využívání času je, určit si, který úkol je nejdůležitější a ten potom splnit jako první.  Méně důležitým věcem přiřaďte závazný termín. A nad úkoly, které zaberou méně než pět minut, vůbec neuvažujte a udělejte je okamžitě. Tak zabráníte zahlcení a chaosu z několika započatých, ale nedokončených činností. Nemusíte si nutně dávat časové limity ke každé činnosti, stačí hrubý odhad, na jehož základě pak jednotlivé aktivity seřadíte.

Triky, jak ušetřit čas při úklidu

A jak konkrétně zatočit s činnostmi, která nám zabírají snad nejvíce zbytečného času - úklidem? Jako u všeho, důležité je nepořádku v první řadě předcházet, máme pro vás několik tipů:

·         Každé věci - klíčům a podobným drobnostem především - určete jedno místo, a to dodržujte. Jednak se vám podaří minimalizovat situace, kdy danou věc nemůžete najít, a jednak je pak nebudete muset uklízet z míst, kde budou překážet a zabírat místo jiným.

·         Barevné a světlé prádlo třiďte už při jejich vkládání do prádelního koše.

·         Zřiďte si krabičku na pracovním stole, do které "spadnou" veškeré dokumenty, které nepotřebují okamžité vyřízení. Ale až je budete potřebovat, budete vědět, kde je najít.

·         Zbytečně si to nekomplikujte, stačí vám jedna krabice. Jakmile jich pořídíte pět, rozdělených podle nefunkčních kategorií, zavládne opět chaos, který budete nuceni řešit v nejméně vhodný okamžik.

Počet pravidelných činností omezte na minimum

Údržba domácnosti zahrnuje celou řadu činností - rozhodně jich není málo a rozhodně nejsou jednoduché. Zkuste si je proto seřadit podle důležitosti. Vyprat špinavé prádlo a umýt nádobí bude pravděpodobně na prvních příčkách. Pokud čištění koberce, stírání prachu a třídění starých novin odložíte na konec týdne či měsíce, můžete si být takřka jisti, že nikdo nic nepozná. A jak minimalizovat úsilí věnované úkolům na konci seznamu, aby opravdu zabraly jen pár minut? Pomohou i maličkosti jako využití univerzálních čisticích prostředků. Například pomocí čisticího prostředku Diava flower vyleštíte vše od podlahy po kuchyňskou linku a povrch koupelny během několika desítek minut, aniž byste museli přehazovat různé nádobky z jedné ruky do druhé. Na některé speciální povrchy, jako jsou sklokeramické varné desky, jsou speciální přípravky potřeba, pokuste se ale nepřekračovat nutné množství.

Paní na úklid? V Česku stále tabu

Jak ukazují průzkumy, většina českých hospodyněk se při představě placené síly, která by tuto činnost zastala v rámci svého zaměstnání za ně, ostýchá. Předsudek, že za úklid si platí jenom majitelé přepychových vil, je stále zažitý. Není ale představa více volného času výměnou za pár stokorun lákavá? Pokud máte pocit, že úklid vám přes veškerou snahu zabírá více času, než jste ochotni obětovat, zauvažujte i o této variantě. Určitě není ostudou uznat, že úklid je plnohodnotnou prací, která si zaslouží ohodnocení. A pokud díky tomu přispěje pohodě ve vaší domácnosti, spokojenost bude určitě na obou stranách.

 


[1]Zdroj: Aktuálně.cz: Práce přesčas: Žebříček zemí ukazuje, kde je nejhůř: http://zpravy.aktualne.cz/finance/prace-prescas-zebricek-zemi-ukazuje-kde-je-nejhur/r~ff88834af3d411e4b5ba0025900fea04/

 

2016.03.02 | Admin | přečteno: 30091x
 

Poslat článek
Tisk

Štítky: domácnost úklid rodina

 
archiv

Nejzajímavější články

 

Dbáte dostatečně na své zdraví? Pokud ano, rozhodně nezapomínejte na vitamíny D3+K2

O vitamínech toho již bylo napsáno velmi mnoho a snad není možné najít člověka, který by popřel jejich životní důležitos...
 
celý článek | Nina Albertová | 2022.02.11 | přečteno: 30285x

Vlastní kryt na mobil – originální dárek pro všechny mobilní nadšence

Hledáte originální dárek, se kterým nešlápnete vedle? Nebo chcete udělat radost sami sobě? Ať tak či tak, vsaďte na vlas...
 
celý článek | Martina Limbergová | 2021.12.05 | přečteno: 30077x

Tipy pro dlouhodobě šťastný vztah

Pokud to ve vašem milostném vztahu poslední dobou nefunguje tak, jak byste si představovala, je na čase zakročit, než va...
 
celý článek | Jana Brandtlová | 2022.08.28 | přečteno: 30128x

5 zásad, jak si i v létě udržet krásné vlasy a recepty na domácí hydratační masky

Mnoho z nás se celý rok nemůže dočkat, až přijde léto a s ním sladké nicnedělání u vody, koupání a opalování. Jenže rado...
 
celý článek | Martina Limbergová | 2014.07.29 | přečteno: 30083x
 

Portál pro ženy