newsletter

Chcete být informování o nových článcích? Přihlašte se k odběru novinek

reklama 6 v magazínu pro ženy

KOUZLO PAMPELIŠKY: JE ZDARMA A OČISTÍ TĚLO OD JEDŮ

 
KOUZLO PAMPELIŠKY: JE ZDARMA A OČISTÍ TĚLO OD JEDŮ

Pampelišku neboli smetánku lékařskou zná každý. Avšak kdo ví i to, že se dá každá část této rostliny využít? Pampeliška v sobě ukrývá řadu význačných a důležitých látek. Nyní je nejvhodnější doba na sběr a využití veškerých blahodárných účinků, které tato rostlina nabízí.

 

 

Pampelišku není třeba nikterak dlouze představovat, neboť každý víme, jak vypadá. Možná pamatujete doby, kdy děvčata pletla nejen ze sedmikrásek, ale právě i z pampelišek věnečky. Jde o vytrvalou rostlinu z čeledi čekankovitých. Květy pampelišek jsou sytě žluté a později se mění v nažky s chmýřím, které snadno létají a semena se tímto šíří do okolí.

Léčivé účinky pampelišky jsou známy a využívány po staletí. Rostlina není rozšířená jen u nás, ale roste v celé Evropě, Asii, Americe. Nejčastěji ji můžete vidět růst na loukách, polích, trávnících, u cest i v mnoha zahradách.

JAK A CO SBÍRAT?

Nejsilnější účinky má pampeliška nyní na jaře, kdy je tak nejvhodnější doba pro sběr. Vzhledem k tomu, že každá část rostliny je vhodná k použití, je dobré se vypravit na sběr a vytěžit z pampelišky maximum. V kuchyni je možné využít květy, listy i kořen. Kořen je nejlepší sbírat před rozkvětem rostliny a listy od dubna do září.

Sběr kořene je trochu náročnější než sbírání listů, ale pro jeho blahodárné účinky se to rozhodně vyplatí. Kořen je třeba vydloubnout neboli vydolovat ze země, omýt vodou, ne však mechanicky drhnout či škrábat a rozříznout na polovinu či čtvrtinu, pro rychlejší vyschnutí. Sušit lze v sušičce či někde ve stínu. Sušení trvá v řádu dnů. Pokud se kořen snadno láme, tj. musí prasknout jak suchá větvička, je to známkou toho, že je dostatečně suchý. Usušené části je třeba skladovat v uzavřené a tmavé nádobě.

PROČ KONZUMOVAT LISTY I KOŘEN?

Pampeliška má mírně nahořklou chuť, chutná podobně jako čekanka. Nezpůsobuje žádné vedlejší negativní účinky. Rostlina obsahuje vitamíny A, B, C, D i K, je bohatým zdrojem betakarotenu, draslíku, vápníku, železa a dalších minerálních látek.

Pampeliška zrychluje trávení, neboť látky v ní obsažené podporují funkci jater a žlučníku, rovněž rozpouští ledvinové kameny, snižuje hladinu cukru v krvi. Jedná se o účinné antirevmatikum. Pampeliška má močopudné účinky. Pomáhá i při únavě, což je nyní na jaře velmi cenné.

Z pampelišky se nedělá jen med, ale listy jsou vhodné do salátů či jako součást zeleninové oblohy. Nejlepší je samozřejmě konzumace v čerstvém stavu. Nicméně i usušená rostlina má velmi pozitivní účinky na lidský organismus. Z usušených částí lze připravit čaj či odvar apod.

 

 

2019.04.28 | Kateřina Lulková | přečteno: 2962x
 

Poslat článek
Tisk

Štítky: pampeliška účinky pampelišky zdraví med

 
archiv

Nejzajímavější články

 

Top 3 evropské destinace pro aktivní dovolenou

Pokud vyrážíte na dovolenou, máte dvě možnosti. Sbalit si jen to nejnutnější a vyrazit se slunit na pláž, nebo se poř...
 
celý článek | Admin | 2014.09.01 | přečteno: 13234x

Podzim jako stvořený k tvoření

Není nad to, vytvořit si nějakou pěknou dekoraci vlastníma rukama. Navíc tak můžete dle libosti neustále měnit vzhled je...
 
celý článek | Jana Brandtlová | 2020.09.28 | přečteno: 765x

Mandle

O mandlích se všeobecně ví, že prospívají zdraví, jsou chutné a navíc nám pomohou zachránit situaci, když nám během hrom...
 
celý článek | Mgr. Daniela Krejčí | 2014.12.28 | přečteno: 12990x

Nebojte se nakupování léků online. Na Dr. Max máme slevu

Budoucnost je tady a vy teď máte možnost nakupovat pohodlně léky online. Pokud se vám zrovna nechce navštívit jeden z ka...
 
celý článek | Admin | 2018.07.12 | přečteno: 5821x
 

Portál pro ženy