newsletter

Chcete být informování o nových článcích? Přihlašte se k odběru novinek

Kolik stojí bio oproti běžným potravinám?

 
Kolik stojí bio oproti běžným potravinám?

Kupujete bio produkty? Nebo vás od nich odrazuje jejich vysoká cena? Jistě není třeba diskutovat o tom, že jsou zdravější a prospěšnější, jenže právě náklady na bio stravu hodně lidí odradí od jejího nákupu. Blýská se v tomto na lepší časy nebo se naopak ceny běžných potravin a jejich bio protějšků vzdalují? Na to se podíval portál Kupi.cz.

 

Bio potraviny jsou stále o desítky až stovky procent dražší než ty běžné, výjimku tvoří pouze jogurty. Oproti loňskému roku se k sobě mírně příblížily ceny u mléka a másla, naopak se zvětšil cenový odstup u vajec. Vyplývá to z průzkumu portálu Kupi.cz, který hlídá ceny v supermarketech a který po roce opět porovnal ceny nejrozšířenějších bio a nebio potravin.

Zajímavým úkazem na trhu s bio potraviny jsou ceny jogurtů. Ty jsou v podstatě totožné u bio i nebio jogurtů (cca 11,50 Kč/150 g). Současně je bio jogurtů na trhu několik druhů od různých výrobců a cenové akce nejsou výjimkou, kterou je třeba hledat v letácích lupou.

Relativně slušný výběr mají zákazníci také v případě bio mléka. Oproti minulému roku se rovněž snížil rozdíl mezi cenami bio a nebio mlék. V případě porovnání běžných cen jsou bio mléka dražší o 31 % v porovnání s loňskými 53 %. Když srovnáme akční ceny, snížil se zde rozdíl cen ze 105 % na 55 %.

Podobné sblížení cen nastalo také u másla. Zatímco loni byla běžná cena bio másla vyšší o 54 %, letošní rozdíl činí 38 %. “Snížení rozdílu cen mezi bio a nebio vypadá jako dobrá zpráva, nicméně je dané především zdražením konvenčních potravin. Ceny másla meziročně vzrostly o 20 %, ceny mléka o 16 %. Naproti tomu ceny bio másla zůstaly stejně vysoké, bio mléko jen mírně zlevnilo,“ vysvětluje Martin Kadlčík z Kupi.cz.

K opačnému vývoji došlo u vajíček. Klecová vejce jsou ve srovnání s loňským rokem levnější (cca o 16 %) a podestýlková i bio vejce, tedy vejce z chovů šetrnějších ke zvířatům, naopak stejně drahá nebo dražší. Bio vejce tak nyní stojí více než trojnásobek toho co klecová vajíčka, loni byl rozdíl méně než dvojnásobný.

Obecně se dá říci, že na bio trhu nedošlo v posledním roce k dramatickým změnám a produkty typu bio kuřecí nebo máslo jsou dokonce hůře k sehnání, než tomu bylo před rokem. Největší událostí posledního roku bylo uvedení bio řady Lidlu Biotrend na jaře 2013,” dodává Martin Kadlčík z Kupi.cz.

 

Zdroj: Kupi.cz

 

 

2014.05.13 | Martina Limbergová | přečteno: 30243x
 

Poslat článek
Tisk

Štítky: bio potraviny; zdravá strava

 
archiv

Nejzajímavější články

 

Jaké svrchní oblečení se nejlépe hodí k sukním?

Sukně spolu se stylovým svrchním oděvem bude skvělým nápadem pro módní stylizaci. Proto se vyplatí zjistit, které svrchn...
 
celý článek | Nina Albertová | 2023.04.03 | přečteno: 30262x

Svět bez stížností? Může být, rozhodně bez těch zbytečných!

„Potkali jsme nepřítele. Jsme to my sami.“ Tak zní jeden z citátů použitých v knize Svět bez stížností. Je to opravdu do...
 
celý článek | Renata Petříčková | 2017.12.02 | přečteno: 30443x

Pro své výjimečné šperky zvažte pořízení luxusního boxu. Šperky ochrání a vypadá dobře

Pokud už jste investovala do nákupu luxusních šperků nebo máte drahé šperky od přítele či manžela, případně třeba šperky...
 
celý článek | Nina Albertová | 2020.03.14 | přečteno: 30092x

Hikkaduwa aneb ta pravá exotika na Srí Lance

Hikkaduwa na jižním pobřeží Srí Lanky je jedním z nejproslulejších resortů na celém ostrově, kterému dalo jméno nedaleké...
 
celý článek | Martina Limbergová | 2018.02.27 | přečteno: 30233x
 

Portál pro ženy