newsletter

Chcete být informování o nových článcích? Přihlašte se k odběru novinek

Kam se poděly naše koníčky

 
Kam se poděly naše koníčky

Něco za něco – to je heslo, které v životě prostě platí. Když něco chceme, musíme kvůli tomu často něco jiného obětovat, něčeho se vzdát. Bývají to právě koníčky, záliby, kterým se už nemůžeme věnovat v takové míře, nebo s nimi z různých důvodů musíme přestat úplně. A někdy se nám prostě stýská.

 

 

Celý můj život provází muzika, ke které mě přivedli rodiče. Taťka je učitel hudby, doma jsme všichni zpívali a hráli na spoustu hudebních nástrojů. Já sama jsem chodila do pěveckého sboru a každoročně jsem se těšila na několik školních koncertů. To jsem prostě milovala. Skončilo to vyjitím základní školy, ale na gymnáziu mi zůstala hudební škola. Postupem času přišly do mého života úplně jiné priority a já jsem se hudební praxe zcela dobrovolně vzdala. Osamostatnila jsem se, vdala se… Zůstalo mi zpívání ve sprše a v autě. I tak byly a jsou mé dny harmonické a veselé stejně jako pěkná písnička, která vám na první poslech „sedne“ jako noty na osnovu a vy ji nemůžete (a vlastně ani nechcete) dostat z hlavy… Mé zájmy obohatily můj život z úplně jiné strany.

 

Přišly totiž děti. Už před jejich narozením jsem se asi jako každá maminka snažila dát jim to nejlepší. Mluvit na ně, zpívat jim, hladit je, uspávat pohupováním se v rytmu oblíbené hudby. Každá odpověď z bříška, malá reakce nebo naopak rytmické kopání mi dávalo signály, že je všechno v pořádku. Moje radost byla dvojnásobná, když přišly na svět a na onu hudbu reagovaly stejně pozitivně. Dokázala je uklidnit, uspat, ale i rozesmát a rozdovádět. A já jsem byla upřímně ráda za to, že hudební sluch, rytmus a oblibu v muzice podědily.

 

Bez muziky si vlastně neumím žádný den představit. Je to pro mě balzám na duši a lék na hromadu neduhů. Hudba nedá špatné náladě šanci, zničí ji hned v zárodku. Dokáže člověka krásně probudit, přivítat nový den a vyloudit úsměv na tváři. Pomocí písničky toho také dokážete hodně říct, sdělit někomu, že ho máte rádi, nebo vyznat lásku. A stejně jako já, i vy máte s konkrétními písničkami určitě spojené některé nezapomenutelné okamžiky v životě.

 

Naše dny provází muzika dál. Doma pořád zpíváme, tleskáme do rytmu, posloucháme písničky. Kdykoliv naše děti uslyší hudbu, začne to s nimi šít – ať jsme doma, v autě nebo třeba na nákupech. Nejstarší dcera už zpívá ve sboru a hraje na zobcovou flétnu. Když ji vzala do ruky, úplně poprvé do ní foukla a ozvaly se ony pisklavé a uším poněkud nepříjemné zvuky, vzpomněla jsem si na své začátky a první pokusy vyloudit z flétny kloudný tón. A ono už to bude 25 let.

 

Tak jako já vidím ve svých dětech kousek sebe sama, vidím i v sobě kus mých rodičů. Den po dni je jako kopie výchovy k hudbě, které se mně a mé sestře v dětství dostávalo. Je to jako když promítáte film na zeď – tak se vaše koníčky a zájmy znovu a znovu vrací do vašeho života. I když už třeba aktivně nehrajete, nesportujete, nezávodíte… Radost, pýcha a požitek je stejný, ne-li větší... Nemyslíte?

 

 

Image courtesy of Stuart Miles at FreeDigitalPhotos.net

2015.01.27 | Kateřina Pořízová | přečteno: 30126x
 

Poslat článek
Tisk

Štítky: koníčky záliby děti hudba muzika

 
archiv

Nejzajímavější články

 

Roztančete léto v rozevlátých šatech! 45 nádherných kousků jen pro vaše oči...

K létu šaty prostě patří, pouzdrové, rozevláté, dlouhé či krátké... bez nich je léto jen prázdným slovem. Pojďme se t...
 
celý článek | Lucie Martináková | 2013.06.30 | přečteno: 30063x

Kurkuma v hlavní roli: Připravte si detoxikační kúru

Kurkuma je znovuobjevený poklad, který se používá v Indii již více než 2 000 let, a to dokonce k rituálním účelům. ...
 
celý článek | Jana Brandtlová | 2022.03.19 | přečteno: 30153x

Hledáte inspiraci na zdravé vaření? Luštěninová kuchařka a Nová biokuchařka jsou jí plné!

Hledáte nějakou zajímavou kuchařku, ať už pro sebe, nebo jako dárek na Vánoce? Přinášíme dva tipy na knihy, které potěší...
 
celý článek | Martina Limbergová | 2019.12.10 | přečteno: 30084x

lesní školky

Lesní školky - možnost kam dát své děti a zároveň budovat jejich imunitu a dovednosti ...
 
celý článek | Lenka Mašlaňová | 2013.04.05 | přečteno: 30099x
 

Portál pro ženy