Nepřehlédněte
Romantické ubytování? Jedině na zámku či v zámeckém hotelu
newsletter
Chcete být informování o nových článcích? Přihlašte se k odběru novinek
Kakaovo-kávové muffiny
Muffiny jsou malé sladké bábovičky známé dnes po celém světě.
Zemí jejich původu je Anglie v sedmnáctém století. Tenkrát byly kynuté „cup of tea“ podávány návštěvníkům k čaji. „Boom“ tyhle sladkosti zažily až cestou do Ameriky a zjednodušením těsta. Kynuté „cup of tea“ se změnily ve třené muffiny, dnes dostupné kdykoliv a kdekoliv.
Je to už řadu let, co jsem mlsně obcházela regály hypermarketů a tyhle drobné dortíčky rozbalovala pohledem. Je to už řadu let, co jsem při cestě do Londýna ochutnala ty nejlepší čokoládové muffiny na světě. Byly tak dobré, že jsem ještě pořád nepřišla na jejich tajemství.
Pojďte si se mnou vyzkoušet jednu z nepřeberného množství muffinových variant. Ochutnejte kakaovo-kávové muffiny plněné kontrastní bílou čokoládou.
Co budete potřebovat?
- 250g polohrubé mouky
- 2 lžíce kakaa
- 2,5 lžičky kypřícího prášku do pečiva
- 0,5 lžičky jedlé sody
- 1 vejce
- 150g cukru
- 80ml oleje (já jsem měla olivový z druhého lisování)
- 250g tučného tvarohu
- 4 lžičky instantní kávy (je možné použít i mletou kávu, po slití i se socem)
- 250g bílé čokolády
- Papírové košíčky nebo tuk na vymazání formy a mouka
Co s tím vším?
Připravíme si všechny potřebné ingredience, tedy mouku, kakao, kypřící prášek, sodu, vejce, cukr, olej, tvaroh, kávu a bílou čokoládu.
Do větší mísy si nasypeme mouku, přidáme kakao, půl lžičky sody a dvě a půl lžičky kypřícího prášku do pečiva. Sypké ingredience důkladně promícháme a odložíme stranou.
Do vyšší šlehací mísy si rozklepneme vejce, přidáme krystalový cukr, přilijeme olej a přidáme celý tvaroh. Mezitím si do hrnku nachystáme kávu, asi čtyři lžičky a zalijeme ji takovým množstvím horké vody, abychom dostali silnou kávu - nápoj, maximálně 1,5dl, respektive asi do ½ , maximálně do ¾, běžného hrnku. Kávu pak přilijeme ke zbytku „mokrých“ ingrediencí a prošleháme metličkou.
Plech na muffiny si vyložíme košíčky, případně si jednotlivé důlky vymažeme tukem a vysypeme moukou. V případě, že máte formu silikonovou, nedělejte ani jedno z toho.
Tekutou směs přilijeme ke směsi sypké a důkladně promícháme, aby nám vzniklo hladké těsto. Ďolíky na muffiny naplníme těstem do poloviny. Doprostřed umístíme co největší množství nasekané bílé čokolády a znovu překryjeme muffinovým těstem tak, ať je důlek téměř plný.
Když naplníme celý plech, dáme jej péct na 25 minut při 180°C. Jestli jsou muffiny hotové zjistíme vpichem špejle. Když je hotovo a špejle nám zůstala čistá, muffiny z trouby vytáhneme a necháme vychladnout.
Osobně mám ráda kombinaci s bílým jogurtem, ale muffiny můžete podávat i se šlehačkou, posypané cukrem nebo jen tak samotné. Jsou totiž ideálním jídlem na cesty.
Poslat článek
Tisk
Štítky: